Antioxidanten: beschermers van cellen en weefsels Groente en fruit met veel antioxidanten

Dezer dagen komt het woord antioxidanten te pas en te onpas voorbij. Supermarkten verkopen drankjes met toegevoegde antioxidanten en we worden gestimuleerd om veel groente en fruit te eten om genoeg antioxidanten binnen te krijgen. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk?

"Oxidatie betekent ‘uit elkaar vallen'"

Wat zijn antioxidanten?

Appels en perenAppels en peren

Ze klinken als een wondermiddel. Antioxidanten. Men schrijft er van alles aan toe: dat ze ziektes zouden kunnen genezen en veroudering kunnen tegengaan. Anderen zeggen dat ze gevaarlijk en giftig zijn zijn. Wat is de waarheid? Antioxidanten is allereerst een verzamelnaam voor bepaalde vitamines. Denk hierbij aan vitamine B1, B2, B6, C en E. Ook horen er mineralen bij als zink, selenium, ijzer, koper en chroom. De letterlijke uitleg van het woord antioxidant is ‘tegen oxide’. Oxidatie betekent ‘uit elkaar vallen’. Het is te vergelijken met het roesten van ijzer of het bruin worden van een appel als u ‘m opensnijdt. Zodra er zuurstof bij komt, gaat het ijzer roesten of wordt de appel bruin. Natuurlijk speelt zuurstof ook een rol in ons lichaam.

Als we eten, verbranden we voedingsstoffen. Dit heet stofwisseling. Ook hierbij wordt zuurstof gebruikt. Bent u een fanatiek sporter? Tijdens lichamelijke inspanningen verbruikt het menselijk lichaam een grote hoeveelheid zuurstof. Dit hele proces wordt het oxidatieproces genoemd.

“Vrije radicalen bevorderen veroudering van de cellen”

Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen

In één woord met antioxidanten worden vaak ‘vrije radicalen’ aangehaald. Wat zijn vrije radicalen? Dit zijn in feite stoffen die van buitenaf worden aangemaakt maar ook door bepaalde processen in het lichaam zelf. Vrije radicalen brengen schade toe aan het celweefsel en bevorderen veroudering van de cellen. Ook kunnen ze schade aan het DNA toebrengen. U kunt niet voorkomen dat vrije radicalen worden aangemaakt. Dit doet het lichaam vanzelf. Bekende vrije radicalen zijn zonlicht, intensief sporten, roken, milieuverontreiniging en alcohol. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk en kunnen dus helpen om om de cellen te beschermen en gezond te houden.

“Kiemen zijn echte antioxidanttoppers”

Waar zitten veel antioxidanten in?

Wie elke dag gezond eet en voldoende beweegt, krijgt meestal genoeg antioxidanten binnen. Deze goede stoffen zijn immers in veel fruit, kruiden en groente te vinden. Denk bijvoorbeeld aan uien, bloemkool, bladsla, broccoli, boerenkool, spinazie, spruitjes, bietjes, tomaat en mais. Kruiden en specerijen zijn eveneens kanjers als het op antioxidanten aankomt. Ook kiemen zijn echte antioxidanttoppers. Kiemen zitten vol mineralen, vitamines en enzymen. Omdat ze nog jong zijn, bevatten kiemen veel bouwstoffen. 

Kruiden en specerijenKruiden en specerijen

Ongebrande, onbewerkte noten zijn ook echte antioxidantbommen. Denk aan walnoten, hazelnoten, pecannoten en amandelen. Vul uw menu verder aan met pitten, zaden en - zeker geen straf! - pure chocolade met meer dan 70% cacao.

“In talloze voedingssupplementen zijn antioxidanten verwerkt”

Antioxidanten in voedingssupplementen

Groente en fruitGroente en fruit

Natuurlijk doen we allemaal ons best om elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit te eten. Helaas lukt dat in de waan van de dag niet altijd. In zo’n geval zou u uw voeding kunnen aanvullen met voedingssupplementen. In talloze voedingssupplementen zijn antioxidanten verwerkt. Ze lopen uiteen van alfa-liponzuur, Antioxidant Plus en Antioxidant Complex tot bèta-caroteen, druivenpitextract, Quercetine Plus en vitamine E.

Zoals echter bij alles wat teveel is, kunnen ook te hoge concentraties antioxidanten te veel zijn. Dan wordt het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten verstoord. Luister dus altijd naar uw lichaam als u voedingssupplementen neemt. 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over antioxidanten of vindt u het moeilijk om te beslissen welk product het beste bij u past? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).