Op natuurlijke wijze de bloeddruk ondersteunen? Aderen

Bij een goede gezondheid hoort een goede bloeddruk. Een normale, generieke waarde is 120/80. Deze waarde is natuurlijk niet statisch. De één kan van nature andere waardes hebben dan ander en dan is het nog steeds ‘normaal’. Dit cijfer is een indicatie. Maar wat betekenen die cijfers nou eigenlijk precies? En zijn er mogelijkheden om op een natuurlijke manier een ‘goede’ bloeddruk te ondersteunen?

De betekenis van het woord ‘bloeddruk’

BloeddrukmeterBloeddrukmeter

Een flink aantal keer per minuut pompt ons hart bloed door het lichaam. Dit is essentieel om alles in het lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Op het moment dat een bloedvat is gevuld met bloed, staat er druk op het bloedvat. Dat noemen we ‘bloeddruk’. Het geeft meteen aan hoe belangrijk de conditie van de bloedvaten is voor de bloeddruk. Slagaders zijn van nature flexibel en soepel, waardoor het bloed zich gemakkelijk door het lichaam verplaatst. Als de bloedvaten harder en smaller worden, beperkt dit de bloedstroom en moet ons hart harder werken.

Een gezonde bloeddruk: hoe eerder het onderhoud, hoe beter

Er zijn veel factoren die een hoge bloeddruk of lage bloeddruk kunnen veroorzaken. Vaak is het een complexe mix van factoren. De meeste mensen hebben voor hun veertigste nog een normale bloeddruk. Hierna kunnen er veranderingen plaatsvinden. Maar het is niet zo dat veranderingen van bloeddruk ons ‘overkomen’. We kunnen zelf veel doen om op oudere leeftijd de controle over onze bloeddruk te behouden en deze te ondersteunen. Hoe jonger we beginnen met het onderhoud dat we kunnen doen om onze bloedvaten gezond te houden, hoe meer profijt we ervan zullen hebben als we boven de 50 komen.

Leefstijlkeuzes kunnen hart, bloedvaten en bloeddruk ondersteunen

Beweeg! Dans, zwem, fiets, ren en wandel!

Dit zijn manieren om op een goedkope natuurlijke manier beweging te krijgen. Sporten in een sportschool of op een sportclub zijn natuurlijk ook goede manieren. Door beweging komt er meer zuurstof in het bloed en wordt de stofwisseling verhoogd. Dit stimuleert eveneens de gewichtsbeheersing.

Ouder stel wandelt in de natuurOuder stel wandelt in de natuur
Vers fruit en groenteVers fruit en groente

Eet gezond met veel verse groente en fruit

Een goed voedingspatroon is het halve werk. Groene (blad)groente zorgt er samen met beweging voor dat het bloed zuurstofrijk blijft. En het lichaam krijgt op die manier tegelijkertijd voldoende vitamines en mineralen binnen. Regelmatig vette vis eten zoals makreel, haring, sardines of anjovis, houdt de vaten soepel.

Stop met roken. Het kan heus!

Het is enorm lastig om te stoppen met roken. Iedereen weet inmiddels echter wel dat roken niet goed is voor de gezondheid. Wie flink doorrookt, kan op latere leeftijd minder soepele bloedvaten krijgen. Begin eens met het serieus bestuderen van alle middelen die tegenwoordig op de markt zijn om het stoppen met roken te ondersteunen zoals kauwgom, pleisters en pepermuntjes.

Slaap voldoende en vermijd stress

Ons lichaam heeft slaap nodig om de noodzakelijke reparaties uit te voeren. Langdurige stress is niet goed voor het lijf en dient daarom zo veel mogelijk te worden vermeden.

Zeven supplementen die het hart en de bloedvaten ondersteunen

1. Omega 3- en 9-vetzuren
Ook Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad zijn overtuigd van de gunstige invloed die omega-vetzuren zoals alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) op het hart en de bloedvaten hebben. Omega-vetzuren kunnen van plantaardige afkomst zijn zoals bijvoorbeeld uit walnootolie, sesamzaadolie en lijnzaadolie. Ook zijn er omega-vetzuren van dierlijke afkomst.

Zaden, noten en avocado rijk aan omega 3Zaden, noten en avocado rijk aan omega 3

Omdat het maar weinig mensen lukt om voldoende van deze kostbare omega-vetzuren via de voeding binnen te krijgen, is het verstandig vanaf jonge leeftijd met regelmaat extra vetzuren in te nemen om zo het onderhoud en de ‘APK’ van uw bloedvaten een goede toekomst te bieden.

2. Vitamine C
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die we via verse groente en fruit binnenkrijgen. Deze vitamine draagt in belangrijke mate bij aan het onderhoud van soepele bloedvaten. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen. Dit is van belang voor de bloedvaten en voor het behoud van de vaatwanden. Een teveel aan vitamine C scheiden we eenvoudig uit via de urine. Er zijn verschillende vormen van vitamine C in supplementvorm verkrijgbaar. Fruitcapsules zoals duindoornbes, rozenbottel en vlierbes zijn natuurlijke vitamine C-extracten, maar er zijn ook een paar andere varianten verkrijgbaar zoals Vitamine C Extra, Ester-C 500 en Ester-C 1000 mg, Vitamine C Premium en natuurlijke vitamine C. 

3. Planten Sterolen
Het is aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen*. Van een hoog cholesterolgehalte wordt gezegd dat het niet gunstig is voor de bloeddruk. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 à 3 g plantensterolen. Dat zijn 3 à 4 capsules per dag. De aanbeveling is om deze plantensterolen minstens een aaneengesloten periode van één maand te gebruiken.

Royale bollen knoflookRoyale bollen knoflook

4. Knoflook en meidoorn
Van zowel de meidoorn als van knoflook is de ondersteunende waarde voor hart en soepele bloedvaten bekend. Vitaminesperpost.nl heeft daarom een mooi combinatiesupplement. Knoflook heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop* en meidoorn is goed voor hart en bloedvaten*. Zwarte knoflook is ook een mooi supplement om de doorbloeding en het hart en de bloedvaten te ondersteunen*.

5. Resveratrol
Resveratrol is een stof die van nature in de Japanse Duizendknoop en in de schil van druiven wordt aangetroffen. Resveratrol heeft krachtige antioxidante eigenschappen* en kan daardoor helpen gezonde cellen en weefsels te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en (lucht)vervuiling. Daarnaast kan resveratrol ter ondersteuning van het hart en de bloedvaten worden gebruikt*.

6. Kalium
Kalium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het draagt bij aan het behoud van soepele spieren, ondersteunt de bloeddruk en is goed voor het zenuwstelsel. Vooral zalm, bananen en pure chocolade bevatten veel kalium.

7. Berberine
Berberine is sterk geel gekleurd. Het wordt ook wel ‘boomkurkuma’ genoemd, omdat ook kurkuma een sterke gele kleur heeft. Berberine wordt geëxtraheerd uit de wortels van de Berberis aristata. Deze stof is goed voor het hart en de bloedvaten*. Daarnaast is het goed voor een normale cholesterolspiegel*, de bloedsuikerspiegel* en ondersteunt het de lever*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Nitraatrijke drankjes zijn goed voor de bloeddruk

Uit een onderzoek door wetenschappers van het Maastrichts UMC, die de resultaten publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition, is af te leiden dat een nitraatrijk drankje per dag (60 ml) een goede aanvulling kan zijn op gezonde voeding en supplementen die de bloeddruk ondersteunen. Gebruik daarvoor bieten-, grapefruit-,  koolrabi-, venkel- of bleekselderijsap en maak een smoothie waarin één of meer van de volgende groenten zijn verwerkt: spinazie, raapstelen, waterkers, postelijn, snijbiet, Chinese kool, spitskool en paksoi. Lekker is het niet, maar soms heiligt het doel de middelen.

Sap van roden bietenSap van roden bieten

Vragen of advies?

Wij hebben een groot assortiment aan plantaardige, minerale of vitaminerijke supplementen. Wilt u hulp bij het maken van voor u de juiste keuze? Neem dan tijdens kantooruren contact met ons op via nummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.