Een goede doorbloeding met muizendoorn Vrouw wrijft over haar benen

Heeft u een staand beroep en vaak vermoeide benen? Misschien kan muizendoorn uitkomst bieden. Dit kruid uit de aspergefamilie staat van oudsher bekend als zijnde goed voor de doorbloeding. Dit komt door de bijzondere stoffen die muizendoorn bevat. 

Wat is muizendoorn?

Muizendoorn lijkt op hulstMuizendoorn lijkt op hulst

Muizendoorn (Ruscus aculeatus) heeft uiterlijk wat weg van hulst. Zo is de plant eveneens een halfheester met stekels. Dit verklaart meteen de naam van de Ruscus aculeatus. ‘Ruscus’ is het Angelsaksische woord voor ‘hulst’ en ‘aculeatus’ betekent ‘stekelig’. Muizendoorn is wintergroen. Midden op de bladeren verschijnen in maart en april geelwitte bloemen. Deze worden in september gevolgd door vruchten in de vorm van helderrode bessen.

De plant wordt tussen de 30 en 100 cm hoog en heeft in het wild een voorkeur voor kreupelhout, rotsachtige hellingen en eikenbossen. Ook is het een warmteminnende struik. We vinden hem vanaf het zuiden van Engeland tot noordwest Frankrijk. Ook treffen we de muizendoorn in Hongarije, Oostenrijk, Zwitserland en het zuiden van Rusland aan. In Nederland komt hij nauwelijks meer voor in het wild. Wel treffen we hem aan als decoratieve bodembedekker onder bomen in tuinen en parken.

“De plant werd ook opgehangen rond drogende hespen (hammen)”

Waarom wordt het kruid muizendoorn genoemd?

Muizendoorn heeft een lang gebruik in Europa. Zo werden de jonge takken voor bezems gebruikt. Vooral slagers kozen voor deze bezems. Het kruid wordt in het Engels daarom ook wel ‘butcher’s broom’ genoemd. Muizen gaan namelijk niet meer op zoek naar stukjes vlees als er een aroma van muizendoorn omheen hangt. De plant werd ook opgehangen rond drogende hespen (hammen). Dit voorkwam dat muizen aan het vlees knaagden.

Bosjes muizendoorn tussen drogende 'hespen'Bosjes muizendoorn tussen drogende 'hespen'

“In de middeleeuwen was een aftreksel van muizendoornwortel populair”

Muizendoorn al eeuwen bekend als heilkruid

Oude tekeniing van muizendoornOude tekeniing van muizendoorn

De muizendoorn is al eeuwen bekend als heilkruid. Zo komen we de plant tegen bij Dioscorides, de bekende botanicus en geneesheer uit het oude Griekenland. Hij gebruikte vooral de wortels. In de middeleeuwen was een aftreksel van muizendoornwortel populair, gecombineerd met peterselie, venkel en asperge. De Engelse botanicus, arts en astroloog Nicholas Culpepper stelde dat muizendoorn zuiverende en openende kwaliteiten heeft. De Nederlandse hoogleraar, apotheker en botanicus Henricus Munting raadde de plant uitwendig aan.

"Muizendoorn wortelextract heeft een gunstige invloed op de bloedsomloop"

Muizendoorn bevat ruscogenine

In de kruidenkunde wordt meestal de gedroogde wortelstok van muizendoorn gebruikt. Deze bevat namelijk de belangrijke inhoudsstoffen ruscogeninen. Andere fijne saponinen in muizendoorn zijn neoruscogenine, ruscoside en ruscine. Daarnaast treffen we de flanovoïde rutine in de wortelstok aan en diverse etherische oliën. Hier houdt het echter niet mee op. Het kruid bevat namelijk ook nog fytosterolen, suikers, tannines, harsen en de mineralen calcium, magnesium, kalium, mangaan, zink, selenium en fosfor en de vitamines B1, B2, B3 en C. Geen wonder dat de plant nog volop wetenschappelijk wordt onderzocht. De wortelextracten hebben een gunstige invloed op de bloedsomloop* en zijn goed voor de doorbloeding*. Daarnaast kunnen ze verlichting bieden bij vermoeide benen en voeten*.

Dikbegroeide tak muizendoorn bladerenDikbegroeide tak muizendoorn bladeren

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“De jonge scheuten zijn eetbaar en kunnen als asperges worden verwerkt”

Wat kunnen we nog meer met muizendoorn doen?

Fuchsiaroze geverfde muizendoorn takFuchsiaroze geverfde muizendoorn tak

Muizendoorn heeft nog meer toepassingen. Tegenwoordig worden de gedroogde takken van de muizendoorn ook getint met verf en in bloemsierwerken gebruikt. De jonge scheuten zijn eetbaar en kunnen als asperges worden verwerkt. Let wel: ze zijn tamelijk bitter. De rode bessen werden in het verleden wel gebruikt als een vervanger van koffie. Ze smaken tamelijk zoet, zodat ze aantrekkelijk zijn voor vogels die daardoor de zaden verspreiden. Vroeger werden deze zaden eveneens in de kruidenkunde gebruikt.

Ze werden gekneusd en op gebroken beenderen gelegd. Ook werden de wortels met honing of suiker gekookt. Muizendoorn kan bovendien in zalven en crèmes worden verwerkt waarmee u uw benen kunt masseren.

“Onze muizendoornextract capsules zijn afkomstig van de wortels”

Muizendoorn en andere kruiden voor een goede doorbloeding

Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor een veilig en kwalitatief hoogstaand muizendoornsupplement met 250 mg extract van de Ruscus aculeatus. Onze muizendoorn extract capsules zijn afkomstig van de wortels en zijn gestandaardiseerd op minimaal 20% ruscogenine. Daarnaast zijn de vegetarische capsules volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. U vindt bij ons ook nog andere kruiden die een goede doorbloeding ondersteunen, zoals knoflook, Aderen Complex, paardenkastanje en gotu kola.

“Online kunt u allerlei varianten van muizendoornthee vinden”

Zalmquiche met muizendoorn

MuizendoornMuizendoorn

Muizendoorn is een van de vele eetbare planten op deze planeet. Heeft u het kruid toevallig in uw tuin staan? De jonge, fris geplukte scheuten kunnen worden geblancheerd en als asperges worden opgegeten. Bovendien kunt online allerlei varianten van muizendoornthee vinden. Bijgaand een bijzonder recept waarbij de groene asperges door muizendoorn is vervangen. 

Ingrediënten:

  • plakjes (diepvries) hartig taartdeeg
  • 350 g jonge muizendoornscheuten, in stukjes
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 1 el verse dille, gehakt
  • 2 el verse bieslook, gehakt
  • peper en zout
  • 300 g verse zalmfilet, in stukjes
  • boter om in te vetten

Bereiden:

  • Verwarmd de oven voor op 180° C
  • Vet een lage quichevorm van 28 cm diameter in met boter
  • Bedek met de plakjes deeg en druk ze goed aan
  • Prik gaatjes in de bodem en bestrooi deze met een beetje paneermeel
  • Breng een pan water aan de kook en kook de muizendoornstukjes 4 minuten
  • Giet ze af en laat afkoelen
  • Meng de eieren met de slagroom, dille en bieslook en breng op smaak met peper en zout
  • Verdeel de muizendoorn en zalmstukjes over de bodem
  • Overgiet met het eimengsel
  • Bak de quiche in 40 tot 50 minuten goudbruin

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over muizendoorn of andere plantaardige producten voor de bloedsomloop? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).