Veel kruiden en specerijen zijn niet alleen smaakmakers, ze kunnen ook een bijdrage aan uw gezondheid leveren. Het is onmogelijk om hier alle fijne en veelzijdige kruiden en specerijen te benoemen, maar als begin zetten we er alvast 10 en hun mogelijke invloed voor u op een rij.
- Krachtige kruiden voor uw gezondheid
- Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?
- Kruiden en specerijen: veel gebruikt in de traditionele kruidenkunde
Krachtige kruiden voor uw gezondheid
Goedgekozen kruiden en specerijen kunnen het verschil maken tussen een matige maaltijd en een culinair hoogstandje. Veel kruiden en specerijen zijn echter niet alleen smaakmakers, ze kunnen ook een bijdrage aan uw gezondheid leveren. Zo bezitten talloze kruiden en specerijen antioxidanten. Deze gaan de strijd aan met vrije radicalen en sommige bioactieve stoffen. In Zwitserland is kruidengeneeskunde overigens erkend als reguliere geneeskunde. Zover is het in Nederland nog niet, maar we kunnen wel enkele krachtige kruiden en specerijen benoemen die uw gezondheid kunnen ondersteunen.
Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?
Om te beginnen: wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? Over het algemeen stammen kruiden van kruidachtige planten, zoals ze botanisch worden genoemd, die in een gematigd klimaat groeien. Denk hierbij aan kaneel, knoflook en salie. Specerijen komen uit landen met een tropisch klimaat en zijn de aromatische of scherp smakende, gedroogde delen van planten. U kunt hierbij denken aan kurkuma en gember.
"Kaneel ondersteunt de bloedsuikerspiegel"
Al sinds mensenheugenis worden kruiden en specerijen gebruikt ter ondersteuning van de gezondheid. Veel hedendaagse, reguliere medicijnen vinden hun oorsprong in kruiden. Tegenwoordig zijn ze niet alleen in hun pure vorm beschikbaar, maar ook verkrijgbaar als supplement of extract. Kruiden- en specerijenextracten in supplementen zijn meestal sterker (geconcentreerder) dan losse kruiden. Maar onthoud: ook al zijn kruiden en specerijen natuurlijk, ze zijn niet per definitie ongevaarlijk.
Het is onmogelijk om hier alle fijne en veelzijdige kruiden en specerijen te benoemen, maar als begin zetten we er alvast 10 en hun mogelijke invloed voor u op een rij.
1. Kaneel
Kaneel is niet alleen een fijne smaakmaker, het staat ook al eeuwen bekend vanwege de veelzijdige toepassingen. Kaneel wordt uit de schors van de plant Cinnamomum cassia gehaald. Het heerlijke aroma van kaneel wordt door vluchtige oliën bepaald. Van kaneel is bekend dat het bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Bovendien is kaneel een fijne bron van vezels, calcium en het sporenelement mangaan.
"Knoflook is een krachtige antioxidant"
2. Vitex agnus castus
Ervaart u elke maand weer menstruele ongemakken? Wellicht kan Vitex agnus castus verlichting bieden. Dit kruid, ook wel bekend onder de naam ‘monnikspeper’, heeft een balancerende werking op de vrouwelijke hormonen. Daardoor helpt het bij ongemakken rond de menstruatie* en wordt het ook vaak bij overgangsverschijnselen gebruikt*.
3. Knoflook
Vermijdt u het gebruik van knoflook (Allium sativum) in de keuken vanwege de penetrante geur? Begrijpelijk maar ook jammer, want knoflook bezit talloze positieve eigenschappen. Knoflook wordt al in de bijbel genoemd. De karakteristieke stoffen in knoflook zijn zwavelverbindingen. Eén daarvan is allium. Allium gaat bij het fijnsnijden en drogen door een enzym over in allicine. Knoflook is een krachtige antioxidant, die helpt bij het behoud van gezonde lichaamscellen. Bovendien draagt het bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel. Daarnaast ondersteunt knoflook het immuunsysteem*, heeft het een gunstige invloed op de bloedsomloop* en is het goed voor de lever*. Wilt u wel profiteren van de voordelen van knoflook, maar graag de bekende knoflookadem vermijden? Probeer dan eens onze capsules.
4. Sint-janskruid
Kunt u wel iets opbeurends gebruiken? Op dit terrein heeft Sint-janskruid (Hypericum perforatum) al sinds jaar en dag een glorieuze reputatie binnen de klassieke Europese kruidenleer. In de Griekse Oudheid werd al gewag gemaakt van deze bijzondere plant. De stoffen in deze plant zijn onder meer uit (bio)flavonoïden, looistoffen en etherische olie. Hipericine is de actieve stof in dit supplement.
Sint-janskruid helpt bovendien om lekker te slapen*, is goed voor de galfunctie* en ondersteunt een gezonde spijsvertering*. Elke capsule Sint-janskruid die wij verkopen, is gestandaardiseerd op 0,3% hypericine (900 mcg). Let wel: als u medicijnen slikt, is het belangrijk om voor het gebruik van Sint-janskruid advies aan een deskundige te vragen.
"Ginkgo biloba ondersteunt de concentratie"
5. Ginkgo biloba
Ginkgo biloba is een Chinees kruid dat goed is voor het geheugen*, de doorbloeding* en het concentratievermogen*. Een andere naam voor ginkgo biloba is ‘Japanse notenboom’. Charles Darwin beschreef de ginkgo biloba al als een levend fossiel. De boom bestaat dan ook al zo’n tweehonderdvijftig miljoen jaar. De belangrijkste onderdelen van ginkgo biloba zijn bioflavonoïden (flavonglycosiden), bilobaliden en ginkgoliden (terpeenlactonen). Examenstress of drukke tijden op het werk? U zou een ginkgo biloba-supplement kunnen innemen.
6. Gember
Van de kronkelige smaakmaker gember (Zingiber officinale) is bekend dat deze al duizenden jaren wordt gebruikt omdat het goed is voor een normale maag- en darmfunctie*. De Romeinen handelden al in gember en de Grieken bakten reeds gemberbrood. Gember zit dan ook tjokvol actieve stoffen, zoals gingerol, shogaol en zingiberene.
Buiten het gegeven dat gember superlekker is, is het goed voor het hart en de bloedvaten* en ondersteunt het kruid het immuunsysteem*. Ook kan gember ondersteuning bij het reizen bieden* en is het goed voor een normale maag- en darmfunctie*.
Tip:
Niet dol op de scherpe smaak van gember? Als u het met een paar druppels citroensap mixt, neutraliseert u de smaak.
7. Kurkuma
Wie graag Indiaas eet, is zeker bekend met geelwortel oftewel kurkuma. Kurkuma is de gele wortel van de plant curcuma longa, die de bekende gele kleur aan de overheerlijke curry’s geeft. Kurkuma is echter zoveel meer! In de Ayurveda wordt het derhalve al eeuwen gebruikt. Uit de gemalen wortel van de curcuma longa worden namelijk curcuminoïden gewonnen. Curcuminoïden zijn moleculen die bekend staan als polyfenolen.
Curcuminoïden zijn moleculen die bekend staan als polyfenolen. Dat zijn plantaardige stoffen die het menselijk lichaam op verschillende positieve manieren kunnen beïnvloeden. Zo heeft deze krachtige antioxidant* als pluspunt dat het kruid een positieve invloed op de lever heeft*, de spijsvertering helpt* en bijdraagt aan het behoud van soepele gewrichten*. Daarnaast is kurkuma goed voor de galfunctie* en voor hart en bloedvaten*.
"Salie is een geliefd kruid in onder meer de Italiaanse keuken"
8. Salie
Salie is een geliefd kruid in onder meer de Italiaanse keuken. U kunt er alle kanten mee op - van salieboter tot gefrituurde salie. De Latijnse naam van salie is Salvia officinalis, afgeleid van ‘salvus’ dat ‘gezond’ betekent, of van ‘salvare’ oftewel ‘genezen’. Salie heeft een verzachtende invloed op de keel* en helpt bij overgangsverschijnselen*. Daarnaast ondersteunt het kruid een normale menstruatie* en de vochtbalans*, zodat het zo helpt bij overmatig zweten*. Als laatste ondersteunt salie het afweersysteem*.
"Cayennepeper ondersteunt de vetverbranding en vetstofwisseling"
9. Cayennepeper
Breekt het zweet u uit bij het eten van een pittige maaltijd en staat de waterkan altijd bij u in de buurt? Of kan een gerecht voor u niet genoeg cayennepeper bevatten? Buiten kijf staat dat cayennepeper niet alleen een heftige smaakmaker is maar ook voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt. In de Ayurveda werd cayennepeper reeds voor vele doeleinden ingezet. De rode peper kan onder de zogenoemde thermogene voeding worden geschaard: het kost het lichaam meer energie om te verteren dan andere voeding.
Bovendien is uit talloze studies gebleken dat cayennepeper helpt om op gewicht te blijven*. Dit heeft te maken met de speciale stof capsaïcine. Deze ondersteunt de vetverbranding en de vetstofwisseling*. Als u het al heet krijgt bij de gedachte aan een pittige maaltijd, kunnen capsules soelaas bieden. Wel de peper, niet de pittigheid.
10. Fenegriek
Fenegriek is een keukenkruid waarvan al in de oudheid de bladeren en zaden, gedroogd en vers, werden gebruikt. De plant kent dan ook een kruidige, bittere smaak. Daarnaast kan fenegriek een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Het kruid zit namelijk vol ijzer en koper en bevat saponinen en coumarine. Laatstgenoemde stof is een aromatische verbinding met een prettige naar hooi ruikende geur. Deze geur komt u uiteraard niet tegen als u onze Fenegriek Max-capsules gebruikt.
Wel kunnen ze onder meer helpen bij het bevorderen van de eetlust* en draagt bij het behoud van een goede bloedsuikerspiegel*. Ook ondersteunt het kruid onze vetstofwisseling* en helpt het immuunsysteem*.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Bent u nieuwsgierig geworden naar wat supplementen met kruiden en specerijen voor u kunnen betekenen, maar vindt u het moeilijk om te kiezen? Onze vriendelijke deskundigen geven u graag vrijblijvend gratis advies. U kunt hen tijdens kantooruren bereiken op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).