Gezond met capsaïcine uit hete pepers Verzameling rode pepers

Chili con carne, Indiase curry of Thaise Tom Yam. Als u een liefhebber van pittig eten bent, loopt u bij het lezen van deze termen het water waarschijnlijk in de mond. En als u van scherpe smaken houdt, dan heeft u geluk. Pittig eten kan uw gezondheid namelijk ten goede komen. Benieuwd hoe dat zit? In dit blog duiken we in de kracht van vurige smaken.

Het stofje capsaïcine

Capsaïcine is een bestanddeel in paprikasoorten en chilipepers dat zorgt voor het pittige karakter. Capsaïcine wordt door planten aangemaakt om zich te beschermen tegen schimmels en voor de plant schadelijke dieren. De stof stimuleert de receptoren op onze tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn. Hierdoor ervaren we een branderig gevoel bij het eten van hete pepers. De stof is erg stabiel en verdampt nauwelijks tijdens de bereiding. Hierdoor behouden rode pepergerechten ook na de bereiding hun scherpte.

Kokendheet pepertjeKokendheet pepertje

Al in 1912 ontwikkelde de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville een test om de heetheid van chilipeper en pittige sauzen te meten. Oorspronkelijk werd dit door smaaktests gedaan, waarbij werd gekeken hoe vaak een gemalen peper moest worden verdund voordat hij niet meer als scherp werd ervaren. Tegenwoordig kunnen we de heetheid van pepers bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten.

De gemiddelde Nederlander ervaart een gerecht als pittig rond de 500-1000 Scoville-eenheden. In verhouding tot de rest van de wereldbevolking is dit bijzonder laag. Zo scoort sambal oelek 2000 op de schaal van Scoville en variëren jalapeños tussen de 2500-30.000 eenheden. De heetst gemeten peper tot nu toe is de Carolina Reaper, die op de Scovilleschaal gemiddeld 1.569.300 eenheden scoort. 

“Wasabi stijgt op naar de mond- en neusholte”

Welke soorten pittig zijn er? 

Wie wel eens wasabi of mosterd eet, weet dat deze producten op een andere manier scherp zijn. Waar de scherpe smaak van chilipepers met name op de tong en in de keel voelbaar is, stijgt wasabi op naar de mond- en neusholte. En in tegenstelling tot chilipepers, blijft de sterke smaak minder lang hangen. Dit komt door een bestanddeel dat isothiocyanaat heet. Deze chemische verbinding is verantwoordelijk voor de bittere smaak van bijvoorbeeld mosterdzaad en mierikswortel.

Sushi en wasabiSushi en wasabi

Andere pittige ingrediënten zoals zwarte peper of gember hebben hun scherpte te danken aan een vergelijkbaar bestanddeel. Zo bevatten zwarte peperkorrels piperine en bevat verse gember gingerol. 

“Heet eten kan ons lichaam helpen om af te koelen”

Waarom wordt in andere landen vaak pittig gegeten? 

Als u weleens in het buitenland komt, heeft u ervaren dat de gerechten vaak een stuk vuriger zijn dan wij hier in Nederland gewend zijn. In warme landen als India, Mexico of Indonesië zijn hete pepers een vast ingrediënt van soepen, curry’s en sauzen. In eerste instantie lijkt het onlogisch om pittig te eten als u het toch al warm hebt, maar hier zitten twee belangrijke redenen achter: pittig zorgt gek genoeg voor verkoeling en helpt bovendien tegen bederf.

Sterk gekruid voedselSterk gekruid voedsel

Verkoeling

Het klinkt misschien vreemd, maar heet eten kan ons lichaam helpen om af te koelen. Als ons lichaam namelijk in aanraking komt met pittig eten, komt het in actie. Door de stimulatie van de receptoren op onze tong wordt een signaal aan onze hersenen afgegeven met de boodschap dat het lichaam oververhit is. Als reactie hierop wil het lichaam zo snel mogelijk afkoelen en begint u te zweten. Vaak krijgen mensen rode wangen bij het eten van een pittig gerecht of er verschijnen zweetdruppels op het voorhoofd. Hierdoor raakt u wat warmte kwijt en koelt het lichaam vervolgens af omdat het zweet op het huidoppervlak verdampt.

Voedselbederf

In warme landen bederft voedsel sneller. Om die reden worden aan stoofpotten en soepen vaak pepers toegevoegd. Hete pepers met een ruime hoeveelheid capsaïcine remmen namelijk de vorming van schimmels en helpen zo tegen voedselbederf. Hoe warmer het land, hoe meer kruiden en specerijen er worden gebruikt.

“Het eten van hete pepers zou u kunnen vergelijken met het kijken van een horrorfilm”

Waarom kunnen sommige mensen beter tegen pikant eten? 

U vraagt zich misschien af waarom de ene persoon paprikachips al te pittig vindt en de ander overal een schep sambal bij doet. Verschillende onderzoekers hebben zich in de afgelopen decennia over deze vraag gebogen en er zijn verschillende verklaringen voor:

Genen
Een eerste verklaring is te vinden in de genen. De receptoren op de tong die een branderig gevoel ervaren, zijn niet bij iedereen in dezelfde hoeveelheid aanwezig. Mensen met minder van deze receptoren op de tong, zijn dus minder gevoelig voor pikant eten.

Kok die iets heets eetKok die iets heets eet

Gewenning
Ten tweede treedt er gewenning op bij de receptoren. Naarmate iemand vaker pittig voedsel eet, wennen de receptoren aan de hoeveelheid capsaïcine. U heeft dus steeds meer sterk gekruid eten nodig om hetzelfde branderige gevoel te ervaren.

Mensen houden van ‘de kick’
Sommige mensen kunnen niet per se goed tegen pikant eten, maar eten het toch. Dat heeft alles te maken met de menselijke eigenschap dat wij kunnen genieten van gevoelens als pijn en angst. Het eten van hete pepers zou u kunnen vergelijken met het kijken van een horrorfilm of bungeejumpen.

“Het eten van spicy foods kan een euforisch gevoel geven”

De gezondheidsvoordelen van capsaïcine

Voorheen had pittig eten een nogal slechte reputatie. Uit onderzoek over de afgelopen decennia blijkt echter dat pittig eten een positief effect op onze gezondheid zou kunnen hebben. Enkele gezondheidsvoordelen zijn:

Hete pepers hebben een hoge voedingswaarde
Chilipepers, waaronder de bekende cayennepeper, hebben een hoge voedingswaarde. Zo bevat cayennepeper vitamine C en vitamine K, maar ook calcium, fosfor, ijzer en een ruime hoeveelheid kalium.

Hartje van pepersHartje van pepers

Capsaïcine kan helpen om op gewicht te blijven
Kunnen hete pepers ons helpen bij het afvallen? Volgens een studie naar de rol van capsaïcine bij gewichtsbeheersing wel. Onderzoeksresultaten lieten zien dat het gebruik van hete pepers onze vetstofwisseling ondersteunt* en daarmee kan helpen bij overgewicht*.

Het is gunstig voor een goede maag-darmfunctie
In tegenstelling tot het imago wat pittig eten heeft, is het gebruik van hete pepers goed voor onze maag-darmfunctie*. Meerdere onderzoeken tonen een duidelijke invloed van capsaïcine op ons maag- en darmsysteem: op het slijmvlies, de zenuwuiteinden en de spiercellen van de darmen. Deze elementen worden extra geprikkeld waardoor de zuurproductie in de maag afneemt en de doorbloeding van het maagslijmvlies wordt aangejaagd.

Pittig eten maakt ons blij
Door het eten van pittige voeding worden bepaalde pijn- en geluksreceptoren in onze hersenen geactiveerd. Er komt endorfine vrij, wat de pijn onderdrukt en een euforisch gevoel geeft.

Tip

Capsaïcine lost slecht op in water, dus blussen met water helpt weinig. De stof lost beter op in vet. Een glas melk is daarom een betere keus om ‘af te blussen’. Kauwen op verse peterselie schijnt trouwens ook te helpen.

'Spice up your life' met supplementen

Bent u geen fan van pittig eten maar wilt u wel profiteren van de gezonde inhoudsstoffen? In dat geval kunt u bij ons terecht voor Cayennepeper in capsulevorm. Het gebruik van een supplement met cayennepeper helpt om op gewicht te blijven* ondersteunt de vetstofwisseling* en is goed voor een normale maag-darmfunctie*. Daarnaast verkopen wij gemberextract in capsulevorm. Gember ondersteunt het immuunsysteem* en is goed voor hart en bloedvaten*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Gedroogde cayennepepersGedroogde cayennepepers

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over capsaïcine? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).