Bèta glucanen zijn voedingsvezels die voorkomen in gerst, haver, gist en paddenstoelen. Er zijn verschillende glucaan verbindingen die allemaal andere gezondheidseffecten hebben. In dit blog worden de bèta glucanen onder de loep genomen.

 

  • Wat zijn bèta glucanen?
  • In welke voedingsmiddelen zit bèta glucanen?
  • Het effect van bèta glucanen in het lichaam
  • Supplementen die goed zijn voor uw cholesterolspiegel


Wat zijn bèta glucanen?

Bèta glucanen zijn voedingsvezels. Voedingsvezels zijn meervoudige suikers, ook wel polysachariden genoemd. Polysachariden zijn lange glucoseketens die aan elkaar zijn verbonden. Het menselijk lichaam kan bèta glucanen in de dunne darm niet verteren. Deze stoffen komen onverteerd in de dikke darm terecht. Daar zorgen de vezels voor een soepele ontlasting. Bèta glucanen zitten in verschillende voedingsmiddelen.

 

In welke voedingsmiddelen zit bèta glucanen?

Bèta glucanen zitten in verschillende voedingsmiddelen, zoals

 

Haver en gerst hebben andere gezondheidseffecten dan paddenstoelen en gist. Dit komt doordat de bèta glucaan verbindingen verschillend zijn.

 

Het effect van beta glucanen in het lichaam

Bèta glucanen bestaat uit verschillende verbindingen die een andere werking in het lichaam hebben.

 

PaddenstoelenPaddenstoelen, gist en zeewier
Paddenstoelen, gist en zeewieren bevatten 1,3-1,6 verbindingen van beta glucanen. Paddenstoelen worden in de traditionele Chinese kruidenleer al eeuwenlang gegeten vanwege beschermende kwaliteiten. Het vermoeden is dat dit is toe te schrijven aan de 1,3-1,6 verbindingen. Haver en gerst bevatten deze verbindingen niet

 

Haver en gerst
Beta glucanen uit haver, gerst en reishi hebben daarentegen een cholesterolverlagende werking*. De glucanen binden zich aan het cholesterol in de darm. Het cholesterol wordt hierdoor minder opgenomen en uiteindelijk uitgescheiden. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram bèta glucaan van haver of gerst. U krijgt al 1,5 gram bèta glucanen binnen als u de dag begint met een bord havermoutpap met 40-50 g haver. Vervang daarbij de rijst en pasta door gerst en u heeft voldoende binnen.

 

Supplementen die goed zijn voor uw cholesterolspiegel

Appel-supplementenOm uw cholesterol op peil te houden, is het belangrijk dat uw voeding veel vezels en goede vetten bevat. Ook bewegen is heel belangrijk voor uw hart en bloedvaten. Supplementen kunnen extra ondersteuning bieden. Vitaminesperpost.nl heeft verschillende supplementen die goed zijn voor uw cholesterolspiegel.

  • Plantensterolen zijn stoffen die we in planten aantreffen. Ze vertonen qua structuur een overeenkomst met cholesterol. Voor plantensterolen is aangetoond dat zij het bloedcholesterol verlagen*. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 à 3 g plantensterolen.
  • Chitosan is een polysacharide. Het wordt gewonnen uit de uitwendige skeletten van garnalen, kreeften en krabben. Deze stof komt van nature niet in voeding voor. Chitosan draagt bij aan de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Dit wordt verkregen bij een inname van 3 g chitosan per dag.
  • Rode rijst draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehaltes in het bloed*. Dit effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 10 mg.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

 

Recept paddestoelrisotto (2 personen)Paddenstoelenrisotto

Een ideale maaltijd voor het behoud van een goed cholesterolgehalte. Vooral als u de risotto vervangt door Orzo (rijk aan beta glucanen) en er gegrilde zalm (goede vetten) bij serveert.

Ingrediënten:

  • 120 gram rondgraan zilvervliesrijst of Orzo
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 ½ deciliter kippenbouillon of –fond
  • 100 gram shiitake, 75 gram oesterzwammen
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 5 blaadjes verse basilicum, zwarte peper, zeezout

Bereiden:

  • Was de rijst en laat deze uitlekken in een zeef.
  • Hak de knoflook fijn. Verhit de olie zachtjes in een kookpan.
  • Voeg de rijst toe en fruit deze enkele minuten al omscheppend in de olie.
  • Voeg dan de helft van de bouillon toe en roer net zo lang totdat al het vocht is opgenomen.
  • Voeg dan de andere helft toe en wacht totdat ook dit vocht is opgenomen.
  • Voeg tenslotte nog 1 deciliter heet water toe.
  • Breng de rijst aan de kook, draai het vuur zacht en laat de rijst in 45 minuten met het deksel op de pan gaar worden.
  • Veeg ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Rooster de pitten lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Was de basilicum en scheur de blaadjes in kleine stukken.
  • Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de paddenstoelen aan de rijst toe.
  • Haal na 15 minuten de pan van het vuur en voeg de pitten, basilicum, peper en eventueel zout toe.
  • Schep alles goed door elkaar en serveer meteen.
  • Lekker met broccoli en gestoomde zalm.

(Bron: natuurdietisten.nl)

 

Wilt u meer weten over beta glucanen of andere inhoudsstoffen van onze supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn bereikbaar via tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).