Bèta-glucanen: veelzijdige voedingsvezels Gelukkig vrouw

Het is weer paddenstoelentijd. Dat betekent heerlijke culinair genieten van allerlei zwammen. De prachtige wondertjes der natuur zijn echter zoveel meer. Ze bevatten namelijk bèta-glucanen. Dit zijn voedingsvezels die voorkomen in gerst, haver, gist en dus paddenstoelen. We kennen verschillende glucaanverbindingen die allemaal andere gezondheidseffecten hebben. In dit blog nemen we ze onder de loep.

Wat zijn bèta-glucanen?

Bèta-glucanen zijn voedingsvezels. Voedingsvezels zijn meervoudige suikers, ook wel polysachariden genoemd. Polysachariden zijn lange glucoseketens die aan elkaar zijn verbonden. Het menselijk lichaam kan bèta-glucanen in de dunne darm niet verteren. Deze stoffen komen onverteerd in de dikke darm terecht. Daar zorgen de vezels voor een soepele ontlasting. Bèta-glucanen zitten in verschillende voedingsmiddelen.

In welke voedingsmiddelen zit bèta-glucanen?

Bèta-glucanen zitten in verschillende voedingsmiddelen, zoals:

  • Haver en gerst
  • Paddenstoelen, vooral reishi, shiitake en maitake
  • Gist
  • Bepaalde zeewieren, zoals nori, kelp en wakame

Haver en gerst hebben andere gezondheidseffecten dan paddenstoelen en gist. Dit komt doordat de bèta-glucaanverbindingen verschillend zijn.

“Wist u dat 3 gram bèta-glucanen uit haver, gerst en reishi goed zijn voor de cholesterolspiegel*?”

Het effect van bèta-glucanen in het lichaam

Bèta-glucanen bestaat uit verschillende verbindingen die een andere werking in het lichaam hebben.

Paddenstoelen, gist en zeewier
In het bijzonder paddenstoelen, maar ook gist en zeewieren bevatten 1,3-1,6 verbindingen van bèta-glucanen. Paddenstoelen worden in de traditionele Chinese kruidenleer al eeuwenlang gegeten vanwege hun beschermende kwaliteiten. Het vermoeden is dat dit aan de 1,3-1,6-verbindingen is toe te schrijven. Haver en gerst bevatten deze verbindingen niet.

PaddenstoelenPaddenstoelen

Haver en gerst
Bèta-glucanen uit haver, gerst en reishi zijn goed voor de cholesterolspiegel*. De glucanen binden zich aan het cholesterol in de darm. Het cholesterol wordt hierdoor minder opgenomen en uiteindelijk uitgescheiden. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram bèta-glucaan van haver of gerst. U krijgt al 1,5 gram bèta-glucanen binnen als u de dag begint met een bord havermoutpap met 40-50 g haver. Vervang daarbij de rijst en pasta door gerst en u heeft voldoende binnen.

Supplementen die goed zijn voor uw cholesterolspiegel

Appel gevuld met supplementenAppel gevuld met supplementen

Om uw cholesterol op peil te houden, is het belangrijk dat uw voeding veel vezels en goede vetten bevat. Ook bewegen, is superbelangrijk voor uw hart en bloedvaten. Supplementen kunnen extra ondersteuning bieden. Vitaminesperpost.nl heeft verschillende supplementen die goed zijn voor uw cholesterolspiegel.

  • Plantensterolen zijn stoffen die we in planten aantreffen. Ze vertonen qua structuur een overeenkomst met cholesterol. Plantensterolen zijn goed voor de cholesterolspiegel*. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 0,8 g plantensterolen.
  • Chitosan is een polysacharide. Het wordt gewonnen uit de uitwendige skeletten van garnalen, kreeften en krabben. Deze stof komt van nature niet in voeding voor. Chitosan is eveneens goed voor de cholesterolspiegel*. Dit wordt verkregen bij een inname van 3 gram chitosan per dag.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Risotto met paddenstoelenRisotto met paddenstoelen

Recept: Paddestoelenrisotto

Ingrediënten:

  • 120 gram rondgraan zilvervliesrijst of Orzo
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • 1 ½ deciliter kippenbouillon of –fond
  • 100 gram shiitake, 75 gram oesterzwammen
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 5 blaadjes verse basilicum, zwarte peper, zeezout

Bereiden:

  • Was de rijst en laat deze uitlekken in een zeef.
  • Hak de knoflook fijn. Verhit de olie zachtjes in een kookpan.
  • Voeg de rijst toe en fruit deze enkele minuten al omscheppend in de olie.
  • Voeg dan de helft van de bouillon toe en roer net zo lang totdat al het vocht is opgenomen.
  • Voeg dan de andere helft toe en wacht totdat ook dit vocht is opgenomen.
  • Voeg tenslotte nog 1 deciliter heet water toe.
  • Breng de rijst aan de kook, draai het vuur zacht en laat de rijst in 45 minuten met het deksel op de pan gaar worden.
  • Veeg ondertussen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Rooster de pitten lichtbruin in een droge koekenpan.
  • Was de basilicum en scheur de blaadjes in kleine stukken.
  • Voeg 15 minuten voor het einde van de kooktijd de paddenstoelen aan de rijst toe.
  • Haal na 15 minuten de pan van het vuur en voeg de pitten, basilicum, peper en eventueel zout toe.
  • Schep alles goed door elkaar en serveer meteen.
  • Lekker met broccoli en gestoomde zalm.

(Bron: natuurdietisten.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over bèta-glucanen of andere inhoudsstoffen van onze supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn bereikbaar via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).