Een gezonde maag voor een goede spijsvertering

De maag is, net als de mond, de slokdarm, de darmen, de lever, de galblaas, de alvleesklier en de nieren, onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. We kunnen het spijsverteringsstelsel wel een beetje vergelijken met een punctueel Zwitsers uurwerk. Zo’n uurwerk moet regelmatig onderhouden worden om te voorkomen dat het raderwerk van slag raakt. Als er één radertje minder goed loopt, steekt dat de volgende aan en die weer de volgende, met als gevolg dat het uurwerk uiteindelijk uit de pas loopt.

 

 • Elk radertje in het spijsverteringsuurwerk moet worden onderhouden
 • Hoe werkt de maag?
 • Voorkomen is beter dan genezen: vitamine B capsules
 • Intrinsic factor en Vitamine B12
 • Voorwaarden voor een goed functionerende maag
 • Hoe kunnen wij onze maag goed verzorgen?
 • Meer blogs over ons spijsverteringsstelsel

 

Elk radertje in het spijsverteringsuurwerk moet worden onderhouden

Het spijsverteringsstelsel omvat het hele traject dat ons voedsel afloopt vanaf het moment dat het in onze mond belandt, tot het moment dat het ons lichaam weer verlaat. Voor onze gezondheid is het van belang dat elk ‘radertje’ in dit ‘spijsverteringsuurwerk’ goed wordt onderhouden. De belangrijkste functie van het spijsverteringsstelsel is de afbraak van voedsel in voedingsstoffen zodat deze kunnen worden opgenomen en omgezet in bouwstoffen en energie. Het moge duidelijk zijn dat kwalitatief gezonde voeding daarbij een grote rol speelt.

 

’De belangrijkste functie van het spijsverteringsstelsel is de afbraak van voedsel
in voedingsstoffen zodat deze kunnen worden opgenomen
en omgezet in bouwstoffen en energie.’

 

 

Hoe werkt de maag?

MaagDe maag vormt een belangrijk onderdeel van het spijsverteringstraject. Aan het einde van de slokdarm en het begin van de maag zit een sluitspier met een tweeledige functie: hij zorgt ervoor dat de voeding geleidelijk in de maag komt en voorkomt dat zure maagsappen terugstromen in de slokdarm, die daardoor beschadigd zou kunnen raken. De wand van de maag bevat miljoenen kleine kliertjes die maagsap produceren en een dikke laag slijmvlies als bescherming tegen de inwerking van het maagzuur op de maagwand. De maag bevindt zich bovenin de buikholte en heeft de vorm van een omgekeerde peer. Het dikke gedeelte noemen we ‘fundus’ (bodem) met daaronder het ‘corpus’ (lichaam) en het smallere gedeelte wordt ‘antrum’ (holte) genoemd. De fundus en corpus zijn ervoor verantwoordelijk dat er maagsappen aan het voedsel worden toegevoegd. Deze (zeer zure) sappen met verteringsenzymen dragen bij aan de vertering van het voedsel en zorgen ervoor dat onwelgevallige bacteriën worden gedood. Het onderste deel zorgt ervoor dat het voedsel wordt gemixt en gekneed. Op de grens van de onderkant van de maag en het begin van de twaalfvingerige darm zit weer een sluitspier, de ‘Pylorus’ genaamd.

 

Voorkomen is beter dan genezen: vitamine B capsules

Naast een aantal leefstijl en voedingsfactoren kunt u ook met een aantal vitamines zorgdragen voor uw slijmvliezen die zo’n belangrijke rol spelen in het spijsverteringstraject.

 

Weegbree

 • En Weegbree is bijvoorbeeld een veel voorkomend plantje in Nederland dat een gunstige invloed heeft op meerdere aspecten van het spijsverteringssysteem: verzachtende invloed op de keel*, voor een goede darmfunctie* en goed voor de lever*.

* Evaluatie gezondheidsclaims zijn lopende.

 

Intrinsic factor en Vitamine B12

De maag maakt een stof aan die essentieel is voor de opname in de dunne darm van vitamine B12 uit onze voeding. Deze stof heet ‘intrinsic factor’.

 

Voorwaarden voor een goed functionerende maag

Voor een goed functionerende maag zijn dus een aantal randvoorwaarden van belang:

 

 • Er moet voldoende maagsap worden geproduceerd;
 • Het maagsap moet voldoende spijsverteringsenzymen bevatten en zuur genoeg zijn (zoutzuur: een zuurgraad tussen de 1,35 en 3,50 pH) om het voedsel goed te verteren en bacteriën te doden; 
 • Het slijmvlies van de maag moet dik genoeg zijn om adequate bescherming aan de maagwand te bieden; 
 • De kneed, mix- en vermaal functie van het antrum moet goed werken; 
 • De maag moet ‘intrinsic factor’ aanmaken.

 

Hoe kunnen wij onze maag goed verzorgen?

MaagWie een gevoelige maag heeft, kan een aantal maatregelen nemen om dit orgaan wat extra aandacht te geven.

 • Zorg voor voeding van goede kwaliteit. Hieronder wordt verstaan: zo min mogelijk bewerkte producten. Veel vers klaargemaakt voedsel,  veel groentes, fruit en matig vlees, melk en kaas;
 • Mijdt prikkelende voeding en dranken zoals sambal, alcohol en koffie;
 • Kauw goed! De spijsvertering begint al in de mond. Zorg dat u rustig de tijd neemt om te eten en het eten te kauwen. In de mond worden er al spijsverteringsenzymen aan het voedsel toegevoegd.
 • De maag is zeer gevoelig voor stress. Zorg voor voldoende ontspanning en doe veel dingen die u gelukkig en aan het lachen maken. Gelukkig voelen en lachen zijn ons basisrecht.

 

Vitaminesperpost.nl verkoopt in de online webwinkel verschillende voedingssupplementen waarmee u uw maag kunt ondersteunen. Onder meer:

 

 1. Zoethoutwortel extract
 2. Cayenne Peper
 3. Mastica extract
 4. Paardenbloem extract
 5. Gember extract

 

Weetjes over de maag

***Een lege maag is helemaal plat

***Een volle maag is ongeveer 30 cm lang

***Een volle maag kan wel 3 liter inhoud bevatten

***Ons voedsel doet er tussen de 24 en 48 uur over om te worden verwerkt
en het lichaam weer te verlaten.

 

 

Waarschuwing:
Uit het bovenstaande kunt u opmaken hoe belangrijk een goed functionerend spijsverteringsstelsel is voor onze gezondheid. Als u aanhoudende klachten heeft, is het daarom erg belangrijk een deskundige in te schakelen.

 

Meer blogs over ons spijsverteringsstelsel lezen?