Klinkt het u bekend in de oren: de kruidige geur van gember op kantoor omdat uw collega’s gek zijn op kopjes thee met een stukje verse gember? Uw collega’s zijn duidelijk niet van gisteren, want gember is een veelzijdig kruid dat een fijne bijdrage kan leveren aan uw algemeen gevoel van welbevinden.

  • Wat is gember?
  • Waar komt gember vandaan?
  • Waar kunt u gember voor gebruiken?
  • Gember in een capsule
  • Recept gemberbrood

 

In de Indonesische keuken wordt gember djahé genoemd

 

Wat is gember?

GingerEen andere naam van gember is Zingiber officionalis. De wortel van de gemberplant zit boordevol belangrijke bouwstoffen als gingerol, shogaol en zingiberene. Deze antioxidanten gaan ons lichaam de strijd aan met vrije radicalen die ontstaan door roken, luchtvervuiling en blootstelling aan uv-stralen. Antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen. Gember is dus zeker een kruid waar we iets aan hebben. In Nederland gebruiken we gember vooral in de keuken en dan met name de wortelstok van de gemberplant. De grillige wortel heeft wat weg van een dikke, houten hand. Pas als deze wordt geschild, stuit u op de gele, verse gember. Uit de gedroogde wortelstok wordt ook gemberpoeder gemaakt. Dit is behoorlijk zoet en pittig van smaak. In de Indonesische keuken wordt gember overigens djahé genoemd.

Gingerol is een bioactieve stof. Dit betekent dat het geen mineraal of vitamine is, maar een plantaardige voedingsstof die groente en fruit hun kleur geeft.
Shogaol is de stof die voor de scherpe gembersmaak zorgt. De stof die voor de frisse geur van gember zorgt, is trouwens zingiberol.
Zingiberene is een olie. Deze werkt goed samen met gingerol.

 

Vandaag de dag kunnen we in elke supermarkt terecht voor gemberwortel

 
Waar komt gember vandaan?

Romeinse rijkDe wortels van gember liggen in Zuidoost-Azië. In die regio wordt gember al sinds jaar en dag veelvuldig in de keuken én in de kruidenkunde gebruikt. Pas in de 1e eeuw belandde het kruid in Rome. Na de val van het Romeinse Rijk verdween het vervolgens weer bijna helemaal uit Europa. Toen de Arabieren de handel overnamen, kwam gember weer in beeld, in eerste instantie als peperduur kruid. Vandaag de dag kunnen we in elke supermarkt terecht voor gemberwortel. Het is een populair kruid om thee van te trekken en om mee te koken. De Grieken bakken er al sinds jaar en dag gemberbrood mee

 

Gember staat al eeuwen in de belangstelling als middel tegen bekende kwaaltjes


Waar kunt u gember voor gebruiken?

reisziekteGember staat al eeuwen in de belangstelling als afdoend middel tegen bekende kwaaltjes. Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn echter nog in behandeling bij de EFSA. In het algemeen valt wel te stellen dat zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid en mensen met reisziekte baat kunnen hebben bij een kopje gemberthee. Vanwege de antioxidanten in gember ondersteunt de knol het immuunsysteem. Daarnaast zou gember goed zijn voor hart en bloedvaten en de maag- en darmfunctie positief ondersteunen. Mensen die willen afvallen of detoxen, zouden wellicht ook meer gember kunnen gebruiken: de knol stimuleert namelijk tevens de verbranding.

 

Gember in een capsule

Zoals met de meeste nuttige plantaardige stoffen, is ook gember tegenwoordig in een capsule te koop. De gember extract capsules van vitaminesperpost.nl zijn hooggedoseerd. Bovendien zijn ze gestandaardiseerd op minimaal 5% gingerolen. Uiteraard zijn ze volgens de IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Wilt u meer weten over gember en wat kruiden voor u kunnen betekenen. Lees dan ons blog over gember en andere krachtige kruiden.

Heeft u behoefte aan meer informatie over gember of andere kruidensupplementen? Aarzel niet en neem contact met ons op via tel. 075-612 12 47. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.


Recept gemberbrood
(Bron: Claudia van der Sluis)

Ingrediënten:

  • 250 gram boter
  • 325 gram bruine suiker
  • 3,25 dl melk
  • 175 gram marmelade
  • 750 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • 10 bolletjes gember, in stukjes gehakt
  • 175 gram rozijnen

 


Bereiden:

gingerbread

  • Verwam de oven voor op 170 graden.
  • Beboter een flinke ronde cakevorm en leg vetvrij papier op de bodem.
  • Meng boter, suiker, melk en marmelade goed door elkaar in een pan op laag vuur, tot de boter en suiker zijn gesmolten.
  • Neem van het vuur en laat afkoelen.
  • Doe nu de bloem, gemengd met het bakpoeder en kruiden, erbij en mix dit goed door elkaar.
  • Doe de eieren erbij en daarna de gember en rozijnen.
  • Doe het zachte cakedeeg in de vorm en bak ongeveer 1-1½ uur in het midden van de oven.
  • Laat afkoelen in de vorm.
  • Dit brood is het lekkerst na een paar dagen.