Welke fruitpitten passen in een gezond voedingspatroon? Welke fruitpitten passen in een gezond voedingspatroon?

Als u als kind per ongeluk een kersenpit doorslikte, zei uw moeder misschien: 'Pas maar op, anders groeit er straks een kersenboom in je buik'. Natuurlijk is dit een fabel. Feit is wel dat sommige pitten blauwzuur bevatten en daarom beter niet kunnen worden meegegeten. We zetten de verschillende pitten even voor u op een rij.

 

Pitten ontkiemen niet in uw buik

Dame eet watermeloen

U hoeft niet in de stress te schieten als u per ongeluk een pitje doorslikt van sinaasappel, watermeloen of kers. Pitten kunnen namelijk echt niet ontkiemen in uw buik. Om te beginnen, hebben ze hier licht voor nodig. Volgens het Voedingscentrum is het verder geen enkel probleem om de pitten van druiven, kiwi, aardbeien, (water)meloen en bessen gewoon door te slikken.

“Het blauwzuur komt alleen vrij als iemand een pit fijnkauwt”

Welke pitten kunt u beter niet doorslikken?

Perzik

Sommige fruitpitten bevatten blauwzuur. We hebben het dan bijvoorbeeld over appel- en perenpitten. Maar ook de pitten van steenvruchten als abrikozen, kersen, perziken, pruimen en nectarines kunt u beter niet doorslikken. Gelukkig komt het blauwzuur alleen vrij als iemand een pit fijnkauwt. Een hele pit verlaat op natuurlijke wijze het lichaam. Het is echter geen goed idee om pitten in een blender te vermalen. Wat kunt u doen met de pitten die u niet wilt of kunt opeten? Veel mensen denken dat ze er zelf een fruitboom uit op kunnen kweken. Dit is echter nogal lastig. Telers stoppen namelijk geen pitten in de grond maar kweken nieuwe bomen met de stam en de fruitboom zelf.

“Sommige pitten zijn juist bij uitstek geschikt om wél te eten”

Welke pitten zijn juist gezond?

ZonnebloempittenHet is duidelijk: niet alle pitten zijn geschikt voor consumptie. Sommige zijn echter bij uitstek geschikt om juist wel op te eten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnebloempitten. Deze zijn rijk aan onverzadigd vetzuur en ondersteunen zo een stabiele cholesterolspiegel. Zonnebloempitten bevatten ook veel vitamine E en B-complexcalciumijzermagnesiummangaanfoliumzuurkoper en seleniumPompoenpitten bestaan eveneens uit onverzadigde vetzuren. Bovendien bevatten deze pitten het aminozuur tryptofaan en vitamine E. In dezelfde categorie vallen pijnboompitten. De goede vetten in pijnboompitten zijn enkelvoudig verzadigde vetzuren. Daarnaast bevatten ze vitamine K en heel veel antioxidanten.

“Druivenpitten bevatten OPC’s”

Voedingssupplementen met pitten

In de supermarkt liggen tegenwoordig nog bijna alleen maar pitloze druiven. Hartstikke jammer want juist druivenpitten zijn wél goed voor onze gezondheid. Zo bevatten druivenpitten OPC’s. OPC staat voor oligomere proanthocyanidines. Dit zijn antioxidantverbindingen. Antioxidanten ondersteunen het immuunsysteem en beschermen de gezonde cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hoewel deze pitten dus niet meer zijn te vinden in supermarktdruiven, kunt u ze wel middels een voedingssupplement binnenkrijgen. Zo kunt u bij ons terecht voor druivenpit extract. Dit is goed voor hart en bloedvaten*, bevordert de doorbloeding*, helpt gezonde cellen en weefsels* en helpt bij een zenuwachtig gevoel*. Daarnaast hebben we druivenpit olie. Deze bevat onder meer omega 6, polyfenolenbioflavonoïden, essentiële vetzuren, linolzuur, vitamine E en eveneens OPC’s. Druivenpit olie is ook goed voor hart en bloedvaten* en bevordert de doorbloeding*. Druivenpit Plus bevat zowel druivenpit extract als appel extract. Natuurlijk bevat ook dit supplement de OPC’s uit druivenpitten. Daarnaast levert de appel vanuit de schil polyfenolen, chlorogeenzuur en phlorizine. Buiten bovengenoemde positieve kenmerken van druivenpitten, kan Druivenpit Plus ook helpen bij een zenuwachtig gevoel*. Als laatste noemen we nog even onze pompoenpit olie. De koudgeperste olie is een goede aanvulling voor mannen die de veertig zijn gepasseerd. Pompoenpit olie ondersteunt namelijk de prostaat en de urinewegen*. U kunt nog meer over pitten lezen in ons blog over gezonde fruitpitten met pit.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over het gebruik van pitten in onze voedingssupplementen? Aarzel niet en neem contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zitten tijdens kantooruren voor u klaar om met u mee te denken. U kunt hen bellen via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).