Naarmate de aandacht voor gezondheid en voeding toeneemt, horen we het vaker: onze darmen zijn onze tweede hersenen. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat onze darmen en hersenen direct met elkaar communiceren. Zo bevatten onze darmen meer zenuwcellen dan onze hersenen. Tijd voor een kijkje in ons darmstelsel.
- Darmen: belangrijk onderdeel spijsvertering
- Wat doet de dunne darm?
- Wat doet de dikke darm?
- Evenwichtige darmflora belangrijk voor gemoedstoestand
- Tips voor gezonde darmen
- Het belang van darmbacteriën
Darmen: belangrijk onderdeel spijsvertering
Om te beginnen, zijn darmen een belangrijk onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. Ruwweg bestaat onze darm uit twee delen: de dunne en de dikke darm. Via onze mond komt onze voeding in de slokdarm terecht, waarna het via de maag in de dunne darm belandt. Daar worden de voedingsstoffen opgenomen. U zou dus kunnen zeggen dat de darmen onze eigen, privé-voedselverwerkingsfabriek is. Ze zitten vol met bacteriën die voor energie zorgen en bouwstoffen leveren. Daarnaast worden schadelijke stoffen bestreden met goede cellen en, niet geheel onbelangrijk, staan de miljoenen zenuwcellen in onze darmen constant in contact met onze hersenen. Als we even niet zo lekker in ons vel zitten, is het dus goed mogelijk dat de oorzaak in onze darmen ligt.
“De belangrijkste functie van de dunne darm is om voedingsstoffen uit ons eten op te nemen”
Wat doet de dunne darm?
Een bruine boterham met kaas belandt dus van de slokdarm in het eerste gedeelte van de dunne darm. Deze heet twaalfvingerige darm. Hier worden de extreem zure maagsappen geneutraliseerd, zodat de darmwand niet wordt aangetast. De belangrijkste functie van de dunne darm is om voedingsstoffen uit ons eten op te nemen. Daarnaast functioneert de dunne darm als transportmiddel voor onverteerd voedsel naar de dikke darm. Als de voedingsstoffen tot kleine moleculen zijn afgebroken, kunnen ze door de dunne darmwand worden opgenomen in de onze bloedstroom.
“De blindedarm zou een opslagruimte zijn voor goede darmbacteriën”
Wat doet de dikke darm?
Vanuit de dunne darm belandt het onverteerde voedsel in de dikke darm. Deze bestaat uit de blindedarm, karteldarm en endeldarm. Over de blindedarm werd lang gedacht dat deze een overblijfsel is uit lang vervlogen tijden waarin we veel rauw vlees aten. De blindedarm zou tegenwoordig geen functie meer hebben. Inmiddels is men op deze theorie teruggekomen. Het wormvormige aanhangsel oftewel de appendix, die zich aan de blindedarm bevindt, zou een soort opslagruimte voor goede darmbacteriën zijn. Deze bacteriën komen vrij als de darmflora verstoord raakt. De blindedarm sluit aan op de karteldarm. Hier dikt de ontlasting in en ontstaat de bruine kleur. Het laatste punt van het traject dat de bruine boterham met kaas aflegt, is de endeldarm. Hier hoopt de ontlasting zich op tot uw hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om uw darmen te legen. Uw boterham heeft tegen die tijd ongeveer negen meter in uw lichaam afgelegd.
“Hoe reageren uw darmen in tijden van stress?”
Evenwichtige darmflora belangrijk voor gemoedstoestand
Het belang van gezonde darmen en een evenwichtige darmflora is meteen merkbaar in uw gemoedstoestand. Uw gevoel wordt immers in uw darmen weerspiegeld. Een goed voorbeeld zijn de welbekende vlinders in de buik als u verliefd bent. En hoe reageren uw darmen in tijden van stress? Vaak herkennen we stress aan een vervelend gevoel in uw darmen. Dit geeft aan dat uw darmen reageren op wat in uw hersenen gebeurt en andersom. De zenuw die hiervoor verantwoordelijk is, heet de hersen-darm-as. Deze zorgt ervoor dat uw darmen en uw hersenen perfect met elkaar kunnen communiceren.
Ook de drie belangrijkste neurotransmitters - de zogeheten 'boodschapperstofjes' - worden (deels) in onze darmen aangemaakt. Het gaat om GABA, dopamine en serotonine. Wist u dat onze darmen verantwoordelijk zijn voor 80% van de aanmaak van gelukshormoon serotonine?
“Uw spijsvertering heeft enzymen nodig”
Tips voor gezonde darmen
Om uw darmen optimaal te laten werken, is uw voeding en de hoeveelheid die u drinkt uiteraard van het hoogste belang. Sowieso geldt voor iedereen dat anderhalf tot twee liter vocht tot een gezond dagelijks drinkpatroon behoort. Hieronder valt water, thee, koffie, zuivel, sap, bouillon, etc. Daarnaast is het belangrijk om veel vezels te eten. De richtlijn is 14 gram per 1000 kcal. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, peulvruchten, groente en fruit. Variatie staat met stip op nummer 3. Bovendien heeft u voor de spijsvertering enzymen nodig. Deze ontstaan in uw mond bij het kauwen. Het is daarom altijd een goed idee om bij het drinken van een smoothie ook even een klein stukje fruit te eten, zodat bij het kauwen deze oh zo essentiële enzymen vrijkomen. Rustig eten, is eveneens een echte aanrader. Zo krijgen uw darmen de tijd om alles goed te verteren. Een andere tip is om uit te zoeken wat het beste voor u werkt. De één voelt zich goed bij drie maaltijden per dag, de ander gedijt het beste bij zes kleine maaltijden per dag.
“Elk mens draagt gemiddeld zo’n honderd miljoen unieke darmbacteriën met zich mee”
Het belang van darmbacteriën
We horen geregeld het woord darmflora vallen als het over gezonde darmen gaat. Voedingsmiddelenfabrikanten springen hier handig op in met drankjes boordevol ‘goede’ darmbacteriën oftewel ‘probiotica’, die onze darmflora in balans zouden houden. Darmflora zijn in feite niets anders dan darmbacteriën die we met een mooie naam microbiotica noemen. Deze bacteriën helpen bij de vertering van voedsel en houden ons gezond. Elk mens draagt gemiddeld zo’n honderd miljoen oftewel 1,5 kg darmbacteriën met zich mee en deze zijn allemaal uniek. We kunnen darmflora zelfs vergelijken met een vingerafdruk, omdat de samenstelling van de bacteriën wordt bepaald door uw algemene gezondheid, de medicijnen die u gebruikt, uw genen en wat u eet en drinkt. Voedingssupplementen met probiotica zijn ook alom verkrijgbaar, maar volgens de Europese wetgeving mag aan deze supplementen geen enkele officiële claim met betrekking tot de gezondheid van de darmen worden ontleend. Wij verkopen diverse producten ter ondersteuning van de darmflora, bijvoorbeeld Candi Plus. Dit is een krachtige formule van 10 plantaardige ingrediënten die het immuunsysteem ondersteunen*. De ingrediënten olijfblad en oregano-olie hebben daarnaast een positieve invloed op het spijsverkeringskanaal*. Daarnaast staat Cascara sagrada al sinds jaar en dag bekend als een natuurlijke middel om de spijsvertering te ondersteunen*.
*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.
Vragen of advies?
Als u meer wil weten over de verschillende producten voor de darmflora of meer informatie wenst over probiotica? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.