Vitamines en mineralen voor sporters Hardlopende man en vrouw

We weten allemaal dat sporten gezond is. Sporten houdt ons fit, is goed voor de weerstand en het kan helpen om af te vallen. Als u sport, gebeurt er van alles in uw lichaam: uw hartslag en bloeddruk verhoogt, uw lichaamstemperatuur stijgt, u begint te zweten en uw ademhaling gaat sneller. Om al deze processen goed te kunnen laten verlopen, is een gezond en gevarieerd voedingspatroon belangrijk. Op deze manier krijgt u voldoende vitamines en mineralen binnen om uw lichaam te kunnen ondersteunen bij het sporten. Maar welke vitamines, mineralen en/of andere stoffen zijn het belangrijkst? In dit blog zetten wij deze voor u op een rij.

Eiwitten

Verschillende peulvruchtenVerschillende peulvruchten

Eiwitten zijn voor iedereen belangrijk maar voor sporters des te meer. Uw lichaam heeft ze nodig om spieren op te bouwen en om deze te herstellen na het sporten. Vlees, vis en zuivel zijn goede bronnen van eiwit. Voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om voldoende eiwiten uit plantaardige voedingsmiddelen binnen te krijgen. Goede plantaardige eiwitbronnen zijn onder meer groente, paddenstoelen, peulvruchten, granen, noten en zoete aardappelen.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in onze lichaamscellen. Er zijn 22 verschillende aminozuren, 9 hiervan kan het lichaam niet zelf maken en moet u dus via uw voeding binnen krijgen. Iedere eiwitbron heeft een andere eiwitsamenstelling, daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te variëren in uw eiwitbronnen.

"BCAA is een tip voor mensen die intensief hebben gesport"

BCAA’s

Een product dat vaak door sporters wordt gebruikt is BCAA. De afkorting BCAA staat voor ‘Branched-Chain Amino Acids’, oftewel ‘vertakte keten-aminozuren’. BCAA’s bestaan uit 3 verschillende essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. BCAA is een tip voor mensen die intensief hebben gesport en extra innerlijke verzorging van het lichaam wensen.

BCCA-poeder met maatschepjeBCCA-poeder met maatschepje

Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk voor sporters?

Het innemen van meer vitamines en mineralen zorgt er niet per definitie voor dat u betere sportprestaties gaat leveren. Echter wanneer u intensief sport (meer dan 3 x per week langer dan een uur), is het wel belangrijk om erop te letten dat u voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Uiteraard zijn alle vitamines belangrijk, maar voor sporters is het vooral belangrijk om te letten op de B-vitamines, vitamine C en vitamine D.

Allereerst zijn de B-vitamines (B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12) belangrijk voor een sporter. B1, B2, B3, B5, B6 en B12 bevorderen de energiestofwisseling en B11 kan helpen om vermoeidheid te verminderen. De B-vitamines hebben allemaal verschillende functies, maar ze hebben een synergetische werking. Dit houdt in dat de B-vitamines elkaars werking versterken. B-vitamines komen voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Onder meer in groente, granen, noten en vlees. Als u ervoor kiest om B-vitamines als supplement te gebruiken, kunt u het beste een vitamine B complex nemen.

Vitamine C draagt bij aan een normale energiestofwisseling en het is belangrijk voor het behoud van gezond kraakbeen en sterke botten. Ook is het goed voor de weerstand bij lichamelijke inspanning en is het een antioxidant, waardoor het kan helpen tegen de vrije radicalen die vrijkomen door het sporten. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn groente, fruit en aardappels.

Vitamine D is belangrijk omdat het goed voor de spieren is en het is, net als vitamine C, een belangrijke vitamine voor het behoud van sterke botten. Het zorgt er namelijk voor dat calcium beter wordt opgenomen in de botten. Ons lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid zelf vitamine D aanmaken en daarnaast komt vitamine D ook voor in voeding. Het zit voornamelijk in vette vis en verder in vlees en eieren. Ook wordt het aan verschillende voedingsmiddelen toegevoegd.

Magnesium is betrokken bij meer dan driehonderd biochemische functies in ons lichaam en wordt ook wel eens ‘de vonk van het leven’ genoemd. Het is betrokken bij de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in zenuwbanen en spieren én het is van belang voor het goede functioneren van de spieren, zoals de hartspier. Veel voedingsmiddelen bevatten magnesium, maar doordat de kwaliteit van onze bodem achteruit is gegaan, is ook het magnesiumgehalte in voedingsmiddelen gedaald. Als fanatieke sporter is het gebruik van een magnesiumsupplement raadzaam. 

"Als u sport, is het extra belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet"

Overige stoffen

Sport, vitamines en mineralen horen bij elkaar. Als u sport, is het dus extra belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet. Maar zijn er naast vitamines en mineralen nog andere stoffen die u kunnen ondersteunen bij het sporten?

GuaranaGuarana

Cafeïne heeft een oppeppend effect en kan daardoor uw uithoudingsvermogen ondersteunen. De stof zit van nature in koffie en thee. Maar er bestaan ook verschillende voedingssupplementen met cafeïne. De stof bevindt zich namelijk in diverse kruiden en planten. Zo bevatten guaranazaden van nature 4-8% cafeïne. Ze worden gebruikt bij vermoeidheid*, om fris en alert te blijven* en ter ondersteuning van de vetstofwisseling*.

Creatine is een lichaamseigen stof die ons lichaam in de lever aanmaakt. Het gebruik van creatine geeft een oppepper bij de training of bij intensieve sportbeoefening. Creatine helpt de prestaties te verbeteren bij explosieve krachtsinspanningen. Het gebruik van creatine is dus minder interessant voor duursporters, maar wel voor mensen die een vorm van intensieve krachttraining beoefenen.

Creatinepoeder met maatschepjeCreatinepoeder met maatschepje
Schaaltje met macapoederSchaaltje met macapoeder

Maca is een wortelknol uit Peru en wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd. De wortelknol ondersteunt het energieniveau* en is daardoor een populair supplement onder sporters. Maca is goed voor het energieniveau*, op deze manier kan maca u op gemakkelijke en natuurlijke wijze net dat beetje extra geven tijdens het sporten. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen. We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten. Wilt u meer informatie of advies over welke supplementen geschikt zijn voor sporters? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).