Welke vorm van magnesium is het best? Magnesium op een lepel

Magnesium is het vierde meest voorkomende mineraal in ons lichaam en is betrokken bij meer dan 300 biochemische processen. Het is onder meer nodig voor de vorming van botten en spieren en draagt bij aan de normale werking van ons zenuwstelsel. Hoewel dit mineraal in verschillende onbewerkte voedingsmiddelen voorkomt, voorziet het voedingspatroon van Westerse mensen vaak niet in de magnesiumbehoefte. Om hun magnesiuminname te verhogen, wenden veel mensen zich tot supplementen. Maar welke vorm van magnesium sluit het best aan bij uw behoeftes?

Wat is magnesium?

Magnesiumchloride op een lepelMagnesiumchloride op een lepel

In de laatste paar jaar is er veel aandacht geweest voor het mineraal magnesium. Niet zo gek, want magnesium wordt vanwege zijn sleutelrol bij veel lichaamsprocessen namelijk een een ‘alleskunner’ of ‘de vonk van het leven’ genoemd. Inmiddels weet u dat magnesium een mineraal is, maar wat houdt dat eigenlijk in? Mineralen zijn voedingsstoffen die net als vitamines in kleine hoeveelheden voorkomen in ons eten en drinken.

Ze zijn van belang voor een normale groei en ontwikkeling van het lichaam en daarmee onmisbaar voor een goede gezondheid. Mineralen komen voort uit de natuur. Zo worden de stoffen vaak uit de aarde of de zee gewonnen. Omdat dieren en planten mineralen opnemen, komen ze in ons voedsel terecht.

“De magnesiumbehoefte van mannen is hoger dan die van vrouwen”

Hoeveel magnesium per dag? 

Hoeveel magnesium we dagelijks binnen moeten krijgen, is afhankelijk van geslacht en leeftijd. Zo is de magnesiumbehoefte van mannen hoger dan die van vrouwen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is door het Voedingscentrum vastgesteld op 350 milligram voor een volwassen man. Voor een vrouw is dit 300 milligram. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassenen voldoende moeten zijn. 

Sportende vrouwSportende vrouw

Maar er zijn ook situaties waarbij de behoefte hoger is. Dit geldt bij zwangerschap, bij een slechte opneembaarheid in de darmen of bij intensief sporten. Daarnaast is de biologische beschikbaarheid van magnesium in dit advies ook niet meegenomen.

“Planten bevatten steeds minder belangrijke mineralen, waaronder magnesium” 

Waarom zou u magnesium aanvullen? 

Zelfs als u dagelijks magnesiumrijke voeding tot u neemt, loopt u het risico om te weinig magnesium binnen te krijgen. Hier zijn verschillende redenen voor:

We nemen magnesium niet altijd goed op

Naarmate we ouder worden, wordt het mineraal magnesium minder goed in onze dunne darm opgenomen. Daar komt bij dat de magnesiumbehoefte in de praktijk vaak hoger is, bijvoorbeeld door medicijngebruik.

Verarmde bodemVerarmde bodem

Er zitten steeds minder voedingsstoffen in onze bodem

In de Nederlandse landbouwbodems is een afname te zien in de mineralengehaltes, onder meer in calcium, ijzer, koper, magnesium, natrium en zink. Intensieve landbouw, veranderende teeltmethoden en langdurig gebruik van kunstmest spelen hier een belangrijke rol in. Omdat de samenstelling van de bodem hierdoor verandert, neemt het gehalte micronutriënten af. Een plant haalt zijn mineralen uit de bodem waarop hij groeit en dus bevat ons voedsel minder voedingsstoffen dan voorheen.

Veel van ons voedsel is overbewerkt

Een groot deel van de voeding die we eten, wordt uitgebreid bewerkt voordat deze op ons bord beland. Denk hierbij aan het vermalen, verhitten of raffineren van voeding. Bij elke bewerking gaat een deel magnesium verloren. Simpelweg door voedsel te verhitten, verdwijnt magnesium uit gezonde producten. Bij het vermalen van granen bijvoorbeeld, wordt het vliesje verwijderd, waar juist de meeste voedingsstoffen in zitten. Het is om die reden van belang om zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkte, volwaardige voeding.

Omwille van de drie bovengenoemde redenen kan het dus verstandig zijn om uw magnesiuminname aan te vullen middels een supplement.

“De ene magnesiumvorm wordt beter opgenomen dan de andere”

Welke vorm van magnesium werkt het beste? 

Er zijn verschillende magnesiumverbindingen op de markt. De één wordt beter opgenomen dan de ander. Wil magnesium het gewenste effect hebben, dan is het essentieel om voor de juiste magnesiumvorm te kiezen. Het grote verschil zit ‘m in de stof waaraan magnesium wordt gebonden. Dit kan een organische of een anorganische stof zijn.

Organische versus anorganische verbindingen

MagnesiumsupplementMagnesiumsupplement

Goedkope magnesiumsupplementen bevatten vaak een anorganische vorm van magnesium. Een anorganische stof is een stof die niet door levende organismen wordt gemaakt. Supplementen met magnesiumoxide of magnesiumcarbonaat moeten eerst worden opgelost en worden daarom niet goed door het lichaam opgenomen. Organische vormen van magnesium oftewel magnesium gebonden aan een organische stof worden wel goed opgenomen.

Omdat organische verbindingen langzamer worden afgebroken, wordt de stabiliteit van het mineraal verhoogd, waardoor het beter wordt opgenomen in de darmen en effectiever in het lichaam is.

“Magnesium malaat ondersteunt de natuurlijke energie in ons lichaam”

Welke magnesiumvorm gebruikt u waarvoor? 

Magnesium citraat is de populairste vorm van magnesium. Dit is een organische verbinding van magnesium, zoals deze ook in de natuur voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die magnesiumcitraat gebruikten, de magnesiumwaarden in alle weefsels (dus ook in de spieren) worden opgekrikt, maar niet specifiek in de hersenen. Om die reden adviseren wij dit supplement aan mensen die veel sporten.

Vermoeide vrouwVermoeide vrouw

Magnesiumcitraat draagt bij aan het behoud van sterke botten en soepele spieren, bevordert de energiestofwisseling en helpt bij de opbouw van eiwitten in het lichaam. U kunt magnesiumcitraat op ieder gewenst moment innemen.

Magnesium malaat is een goede keus bij vermoeidheid of futloosheid. Magnesium malaat is een verbinding van magnesium en appelzuur. Appelzuur is een natuurlijk fruitzuur dat in de meeste cellen in het lichaam aanwezig is. Het is een essentieel onderdeel van enzymen die een rol spelen bij onze energieproductie. De bindingen van magnesium en appelzuur worden gemakkelijk afgebroken. Daarom is magnesium malaat goed oplosbaar. Omdat deze vorm van magnesium de natuurlijke energie in ons lichaam ondersteunt, kunt u deze het best ‘s ochtends innemen.

“Magnesium L-threonaat wordt ookwel 'brain magnesium' genoemd”

Magnesium tauraat ondersteunt de geestelijke balans, het geheugen en ons concentratievermogen. Aan ons magnesium tauraat-supplement is ook een veilige dosering vitamine B6 toegevoegd voor een betere opname van magnesium. Magnesium tauraat wordt gemakkelijk opgenomen omdat taurine de mineralenbalans in de cellen handhaaft. Het zorgt ervoor dat magnesium in de cellen blijft en calcium daarbuiten. Deze kunt u gedurende de dag of ‘s avonds innemen.

Magnesium bisglycinaat is een aminozuurgebonden magnesium. Magnesium gebonden aan een aminozuur heeft een hogere biologische beschikbaarheid dan andere vormen van magnesium. Deze vorm wordt ook in hogere doseringen, door veel mensen goed verdragen. Magnesiumbisglycinaat wordt ingezet voor een goede geestelijke balans en draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Omdat deze vorm van magnesium aan glycine is gebonden - een aminozuur dat ook werkzaam is als neurotransmitter (signaalstof in de hersenen) - kan deze het best voor het slapengaan worden ingenomen.

Magnesium L-threonaat is een noötropicum. Dit is een middel dat bijdraagt aan de hersenfuncties. Het wordt om die reden ook wel ‘brain magnesium’ genoemd. Deze vorm van magnesium is volgens ons de beste vorm van magnesium om te gebruiken bij het leren, is goed voor het geheugen en het concentratievermogen. Magnesium L-threonaat kan zowel overdag als ‘s avonds worden ingenomen.

Voor mensen die een voorkeur hebben voor een natuurlijke magnesiumvorm, hebben wij Zee Magnesium geïntroduceerd. Zee Magnesium wordt uit het schone, mineraalrijke zeewater voor de Ierse kust gewonnen. Magnesiumoxide bevat het hoogste gehalte aan elementair magnesium. Het heeft echter als nadeel dat het moeizaam wordt opgenomen. Magnesiumhydroxide, zoals in onze Zee Magnesium heeft een hoog gehalte aan elementair magnesium en wordt 50% beter opgenomen dan magnesiumoxide.

Vitaminesperpost.nl biedt ook een Magnesium Compleet formule aan. Deze magnesiumformule bevat 5 vormen van magnesium voor een optimale opname: magnesium citraat, -taurinaat, -malaat, -bisglycinaat en hydroxide.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over magnesium of andere mineralen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).