Waarom is brandnetelzaadolie zo gezond? Brandnetelzaadolie

Inmiddels is wel bekend dat brandnetels veel meer zijn dan die prikkelige planten die in het voorjaar in elke tuin uit de grond schieten. Uit het zaad van de brandnetels kan bijvoorbeeld olie worden gewonnen. Deze olie wint snel aan populariteit als een krachtig natuurlijk supplement. Wat maakt brandnetelzaadolie zo gezond?

Wat is brandnetel?

Frisgroene brandnetels en rieten mandjeFrisgroene brandnetels en rieten mandje

Allereerst maar eens naar de oorsprong van de olie kijken: de brandnetel (Urtica dioica). Dit is een plant uit de familie Urticaceae die in veel delen van de wereld voorkomt, vooral in gematigde klimaten. We kennen brandnetel allemaal vanwege zijn stekelige bladeren en stengels die bij aanraking een prikkelend gevoel veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van kleine haartjes die mierenzuur afgeven. Ondanks zijn reputatie als onkruid, wordt de brandnetel al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gewaardeerd vanwege zijn talrijke gezondheidsvoordelen.

“Het branderige gevoel wordt door mierenzuur veroorzaakt”

Hoe komt brandnetel aan zijn naam?

De naam ‘brandnetel’ komt van het Oudnederlandse woord ‘brand’, wat ‘verbranden’ betekent. ‘Netel’ betekent ‘naald’ of ‘stekel’. Dit verwijst natuurlijk naar het branderige gevoel dat ontstaat als de huid in contact komt met de plant. Dit branderige gevoel wordt dus door mierenzuur veroorzaakt. In het Latijn is de naam Urtica dioica. ‘Urtica’ is van het Latijnse woord ‘urere’ afgeleid, dat ‘branden’ betekent. Dit alles benadrukt de karakteristieke eigenschap van de brandnetel om een prikkelende sensatie te veroorzaken.

Het stekelige steeltje van de brandnetelHet stekelige steeltje van de brandnetel

‘Dioica’ betekent ‘twee huizen’. Dit refereert aan het feit dat de planten twee soorten bloemen hebben, namelijk mannelijke of vrouwelijke. Bijzonder aan de brandnetel is dat deze het goed doet op vervuilde grond en deze zelfs schoonmaakt. Het is een ware ontgifter van de natuur.

Weetje:

Waar brandnetels zijn, zijn vaak ook dovenetels. Ze houden namelijk van elkaars gezelschap. Hoewel ze op elkaar lijken, is dovenetel geen familie van de brandnetel. Wel kan de dovenetel worden gebruikt om de prikkende sensatie van brandnetel te stillen. Andere planten die hier goed voor zijn, zijn weegbree, paardenbloem, munt en hondsdraf.

De geschiedenis van brandnetels

De dovenetel met zijn tere witte bloemetjesDe dovenetel met zijn tere witte bloemetjes

Brandnetels worden al eeuwenlang in de traditionele kruidenkunde en voeding gebruikt. In de oudheid gebruikten de Romeinen brandnetels om pijnlijke gewrichten te behandelen. Dit deden ze door de huid letterlijk met brandnetels te slaan. Deze techniek staat bekend als ‘urtication’.

Daarnaast werden de bladeren van de brandnetel gebruikt voor het bewaren van voeding. De bladeren van brandnetels remmen de groei van bacteriën. Door boter, vlees en vis in de brandnetelbladeren te wikkelen, bleven deze langer bewaard. Ook werd van brandnetel textiel gemaakt. 

“In de oudheid gebruikten de Romeinen brandnetels om pijnlijke gewrichten te behandelen”

Wat is brandnetelzaadolie?

Net zoals de meeste zaden bevat brandnetelzaad olie. En niet zomaar olie. Brandnetelzaadolie is namelijk rijk aan essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. De olie wordt meestal koud geperst om de voedingsstoffen te behouden en kan zowel in- als uitwendig worden gebruikt. De licht nootachtige smaak maakt het ook een geschikte toevoeging aan diverse gerechten.

Verse brandnetel, brandnetelzaad en pipetflesjeVerse brandnetel, brandnetelzaad en pipetflesje

“Het gebruik van brandnetelzaadolie is een meer recente ontwikkeling”

Brandnetelzaad bevat 10% olie

Lang werd gezegd dat we de brandnetels niet meer kunnen eten als er zaad aan hangt. Dit is echter een misvatting. Het zaad is immers erg gezond. Het gebruik van brandnetelzaadolie is echter een meer recente ontwikkeling.

Met de opkomst van de moderne kruidengeneeskunde en de groeiende interesse in natuurlijke supplementen, is de populariteit van brandnetelzaadolie de afgelopen decennia enorm toegenomen. Bijzonder, want brandnetelzaadolie is moeilijk te verkrijgen. De productie is namelijk erg arbeidsintensief. Bovendien bestaan de zaden maar voor 10% uit olie.

Gedroogde brandnetel en een houten lepelGedroogde brandnetel en een houten lepel

Weetje:

Wilt u zelf proberen brandnetelzaad oogsten? U kunt de brandnetels plukken zonder te worden geprikt. De haartjes staan namelijk naar boven. Pakt u het blad vast met één vinger boven en één vinger onder en trek het blad in de richting van de haartjes mee. Op die manier kunt u een prik voorkomen. Dit vraagt wel enige oefening en u ontkomt er niet aan dat u in het begin wellicht af en toe toch nog brandneteljeuk heeft.

Welke voedingsstoffen bevat brandnetelzaadolie?

Hand met een gewortelde brandnetelHand met een gewortelde brandnetel

Brandnetelzaadolie is een rijke bron van voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Zoals gezegd, bevat de olie essentiële vetzuren en dan met name ALA (alfa-linoleenzuur), omega 3 en 6, oliezuur en linolzuur. Daarnaast zit er vitamine E in de olie. Dat is een beproefde antioxidant.

Bovendien bevat brandnetelzaadolie nog andere antioxidanten en enkele fytosterolen. Fytosterolen zijn plantaardige stoffen die onze gezondheid ondersteunen. Daarnaast treffen we onder meer de polyfenolen kaempferol en quercetine en andere flavonoïden aan.

“Brandnetelzaadolie staat bekend als jeugdolie”

Waarom is brandnetelzaadolie zo gezond?

Vanwege de interessante samenstelling van brandnetelzaadolie biedt deze een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Zo staat de olie in Europa bekend als 'jeugdolie'. In het algemeen wordt brandnetelzaadolie gebruikt voor ondersteuning van het immuunsysteem*. Ook ondersteunt de olie de (hoofd)huid door deze te voeden en beschermen. Daarnaast heeft brandnetelzaadolie een verzachtende invloed op de luchtwegen*. Naast inwendig kan de olie ook prima uitwendig worden toegepast.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende

Frisse jongedame met een mooie lachFrisse jongedame met een mooie lach

“Onze softgels met brandnetelzaadolie zijn koosjer en halal gecertificeerd”

Brandnetelzaadolie als voedingssupplement

Brandnetelzaadolie is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals in voedingssupplementen, als vloeibare olie en als ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Bij ons kunt u terecht voor brandnetelzaadolie in softgels. Ze bevatten per softgel 800 mg koudgeperste brandnetelzaadolie. De softgels zijn bovendien halal en koosjer gecertificeerd.

Brandnetelzaadolie saladedressing

Groene saladeGroene salade

Om brandnetelzaadolie eenvoudig in uw voeding op te nemen, kunt u het aan diverse gerechten toevoegen. Bijgaand een eenvoudig recept:

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels brandnetelzaadolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

Bereiden:

  • Meng alle ingrediënten in een kom of pot met een deksel
  • Schud of roer goed tot alles goed gemengd is
  • Proef en pas de smaak aan met meer zout, peper of zoetstof indien nodig
  • Sprenkel de dressing over een verse groene salade en geniet!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over brandnetelzaadolie of een van onze andere supplementen. Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.