Tips voor een gave huid, ook bij hormonale veranderingen Mensen met een gave huid

Huidreacties zijn voor veel mensen een klap in het gezicht. Mogelijk heeft u jongeren of volwassenen in uw omgeving die daar mee te maken hebben. In dit artikel vindt u reinigingstips, voedingsadviezen en supplementenkeuzes om een mooie, gave huid te ondersteunen. Ook tijdens hormonale veranderingen. Een totaaloverzicht dus om heelhuids deze periode door te komen. 

Wat is een hormonale huidreactie?

Een gezonde rustige huid wil iedereen. Helaas heeft één op de twee mensen met een hormonale huidreactie te maken (gehad). Rond de puberteit is dit gegeven het meest bekend, maar ook op latere leeftijd kan de huid (opeens) onrustig worden. Dit komt doordat de huid rond de talgklier te veel verhoorning vertoont. Dit leidt tot verstopte talgklieren, wat huidporiën blokkeert. Dit uit zich weer in mee-eters, wat kan doorslaan in een puist of pukkel.

Grafische weergave ontstaan hormonale huidreactieGrafische weergave ontstaan hormonale huidreactie

“Het lichaam compenseert een overmatig uitgedroogde huid met extra talgaanmaak” 

Waardoor ontstaat een hormonale huidreactie?

Veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zorgen voor onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Een toename in testosteron leidt tot meer talgproductie. Ook een overmatig uitgedroogde huid (door verkeerde reiniging of bijvoorbeeld door te veel zonlicht), wordt gecompenseerd met extra talgaanmaak. De hoeveelheid testosteron is bij jongens duidelijk hoger dan bij meiden. Bij beiden neemt de productie ervan in de puberteit echter toe en de talgklieren groeien flink.

Meisje met acneMeisje met acne

Deze zaken kunnen zich uiten in hormonale huidreacties. Vrouwen hebben daarnaast ook kans op hormonale huidreacties rond de menstruatie, na te zijn gestopt met de anticonceptiepil, tijdens zwangerschap en tijdens de overgang.

“Door overbelasting van de lever komt de huid meer onder druk te staan”

De lever: extra belangrijk voor een stralende huid bij hormonale veranderingen.

Hormonale huidreacties houden vaak verband met een overbelasting van de lever. Als de lever onvoldoende uitscheidt, blijven er meer afvalstoffen achter, waardoor andere uitscheidingsorganen, zoals de huid, meer onder druk komen te staan. Dit gegeven komt ook terug in de Chinese gezondheidsleer. Volgens deze leer is een sterke, gezonde lever nodig om soepel van de ene naar de andere emotie te kunnen bewegen en ontstaat er woede en frustratie wanneer dit orgaan overbelast of uit evenwicht raakt.

Overbelaste leverOverbelaste lever

Niet gek dus dat de lever juist bij pubers kwetsbaar is en gemakkelijk onder druk komt te staan. In de puberteit wordt immers van ons verwacht dat we voor het eerst zelfstandig een richting in het leven kiezen en onze identiteit gaan uitdragen. Iedere ouder van kinderen in de puberteit kan getuigen dat daar meestal de nodige frustraties bij komen kijken.

Er is een duidelijk omslagpunt in het gebruik van huidreinigingsproducten bij hormonale huidreacties”

Welke reiniging op welk moment?

Er zijn twee types huidreinigingsproducten:

 • Huiduitdrogende reinigingsproducten
  Kenmerk van huiduitdrogende reinigingsproducten is dat door de uitdrogende eigenschappen de huidreactie snel minder zichtbaar is. Gebruik deze producten dus alleen als de huidverstoringen nog duidelijk zichtbaar zijn. Zodra de huid rustiger is, kunt u beter op een niet-uitdrogend huidreinigingsproduct overschakelen. Goede natuurlijke uitdrogende huidreiniging is een reiningsproduct met tea tree-olie. Spoel de huid vervolgens af met niet al te heet water. Heet water tast namelijk de beschermende zuurmantel van de huid aan. Ter verzorging kunt u vervolgens op de spots van de drooggedepte huid een beetje jojoba-olie aanbrengen, gecombineerd met de inhoud van twee van onze oregano-olie softgels. Voor optimaal effect kunt u dit mengsel nog versterken met de inhoud van één neemextract-capsule. Uiteraard kunt u onze oregano-olie softgels en neemextract-capsules ook innemen. Neemextract draagt immers bij aan het behoud van een gezonde huid*.
 • Niet-huiduitdrogende reinigingsproducten
  Er is een duidelijk omslagpunt in het gebruik van huidreinigingsproducten bij hormonale huidreacties. Bij te veel uitdroging herstelt het lichaam namelijk de natuurlijke barrière en maakt zo ter compensatie extra talg aan. Hierdoor kan de huidreactie juist verergeren of zelfs terugkeren. Op tijd stoppen met uitdrogende huidreiningsproducten is dus belangrijk!
  Een goed natuurlijk niet-uitdrogend huidreinigingsproduct is colloïdaal zilverwater. 

Let op:

Bij overschakeling op natuurlijke reinigingsproducten kan de (hormonale) huidreactie eerst erger worden. Dit kan tot twee weken duren. Laat u zich hier niet door ontmoedigen!

Welke voeding is belangrijk voor een gave huid?

U kunt uw huid gezond eten. Een belangrijk focuspunt bij voeding voor de huid is de inname van voldoende omega 3-vetzuren (vette vis, algen, chiazaad, lijnzaad, visolie, algen). Dit is liefde op het eerste gezicht. Ook inname van voldoende antioxidanten spelen een sleutelrol. Diepgekleurde groente- en fruitsoorten zoals rode bietjes, wortels, paprika’s, bessen en boerenkool zitten vol met deze antioxidanten, naast de vele vitamines die zij bevatten. Hummus en avocado zijn ook aan te raden als antioxidant (vitamine E).

Overzicht voeding gezonde huidOverzicht voeding gezonde huid

Leverondersteunende voedingsmiddelen zoals ui, knoflook en broccoli, bieden eveneens een meerwaarde. Een voedingspatroon met veel tempeh, miso, nattõ, bonen, en linzen kan bij meiden en jonge vrouwen bijdragen aan een gebalanceerde hormoonspiegel en daarmee aan een vermindering van de hormonale huidreacties. Tot slot draagt voeding met veel vezels bij aan een goede darmwerking. Darmen hebben een sterke relatie met de huid. Een gezonde huid begint van binnenuit.

“Insuline heeft invloed op het gehalte testosteron. Hierdoor komt er meer talg op de huid”

Welke voeding kan negatief inwerken op een egale huid?

 • Koemelk, behalve naturel kwark en Skyr
  Koemelk bevat hormoonachtige stoffen die gemakkelijk huidreacties kunnen geven. Ook lactose en caseïne zijn stoffen in melk waar de huid heftig op kan reageren.
 • Producten met toegevoegde suikers
  Een suikerpiek in het lichaam zorgt dat de hoeveelheid insuline toeneemt, wat weer invloed heeft op het gehalte testosteron en er zo voor zorgt dat er meer talg op de huid komt.
 • Zout met jodium
  Jodium in zout zorgt dat de huid sneller verstoord raakt, met mogelijke huidreacties tot gevolg.
 • Zonnebloemolie, bak-en-braad, margarine en halvarine
  Deze producten bevatten allemaal veel linolzuur. Door te veel inname hiervan vindt stapeling plaats. Gecombineerd met (veel) te weinig inname van omega 3-vetten, kan dit tot huidverstoringen leiden.
 • Vet vlees, gefrituurd voedsel, cornflakes, popcorn
  Bevatten allemaal ook veel linolzuur, zie hierboven.
 • Pindakaas, schaaldieren, orgaanvlees en paté
  Deze producten bevatten veel testosteron en kunnen daarmee hormonale huidreacties verergeren, zeker bij meiden en vrouwen.

Let op:

Vaak wordt GLA geadviseerd bij hormonale huidreacties. Veel GLA-supplementen bevatten, naast GLA, echter ook veel linolzuur en kunnen zodoende de huidreactie juist erger maken!

Welke supplementen helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit?

Lang niet al pillen en poeders die daarvoor worden verkocht, bevatten stoffen met een positief effect bij hormonale huidreacties. Wij adviseren de volgende effectieve supplementencombinatie:

Mega EPA Visolie + Detox Plus + Lactoferrine Plus

Supplementen voor verzorging huid binnenuitSupplementen voor verzorging huid binnenuit

Mega EPA is een hooggeconcentreerd visoliesupplement. Dit supplement kan met huid en haar worden verslonden. EPA maakt immers de huid van gezicht en lichaam zachter, gladder en soepeler en zorgt zo voor een normaal uiterlijk van de huid. Ons product Detox Plus is een totaalformule voor de lever. Het bevat onder meer paardebloem dat de reinigende werking van de lever ondersteunt*. In onze vegetarische Lactoferinne Plus-capsules zit, naast lactoferrine, onder meer de goede vorm van zink toegevoegd (zinkbisglycinaat van Albion minerals®). Het mineraal zink helpt bij de verzorging van de huid van binnenuit en ondersteunt zo het herstellend vermogen van de huid.

Let op:

Inname van hoge concentraties slechte vitamine B6- en B12-supplementen (pyridoxine en cyanocobalamine) kan ook flinke huidreacties geven.

Welke supplementen reguleren mede de activiteit van hormonen bij man en vrouw?

Voor jonge vrouwen kan de hierboven genoemde effectieve supplementencombinatie goed worden aangevuld met DIM en vitamine B6. Niet voor niets zit DIM ook in ons Vrouw in Evenwicht-supplement en vitamine B6 reguleert mede de activiteit van hormonen. Vitamine B6 hebben wij ook aan ons product Huid, Haar en Nagels toegevoegd. Dit supplement bevat uiteraard nog vele andere stoffen die belangrijk zijn voor de huid.

Belang van hormonaal evenwichtBelang van hormonaal evenwicht

Mannen kunnen de genoemde effectieve supplementencombinatie goed aanvullen met zink methionine. Zoals eerder gezegd is zink belangrijk voor de huid én het draagt bij aan de instandhouding van normale testosterongehaltes in het bloed. Dit draagt bij aan een normale hormoonhuishouding bij mannen. Maar…

Let op:

Een te hoog testosterongehalte kan juist leiden tot (een verergering van) hormonale huidreacties. Testosteron zorgt immers voor een hogere talgproductie. Mannelijke actieve krachtsporters (met daardoor hoge testosteronspiegels) en hormonale huidreacties, moeten dus juist GEEN extra zink innemen. Dit kan de hormonale huidreactie enorm verergeren! 

De huid, de spiegel van onze innerlijke gezondheid!

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Mega EPA Visolie, Detox Plus, Lactoferrine Plus, DIM, Vrouw in Evenwicht, Vitamine B6, Huid, Haar en Nagels, Zink of andere producten voor een gave huid, onder meer tijdens hormonale veranderingen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).