Supplementen voor spermakwaliteit en vruchtbaarheid bij mannen Spermacellen

Vruchtbaarheid en spermakwaliteit. Een taboe-onderwerp voor veel mannen, terwijl dit bij meer en meer mannen een rol speelt. Wij van vitaminesperpost.nl vinden dan ook dat hierover wel wat meer mag worden gesproken. Zeker wanneer een kindje gewenst is en dit niet meteen lukt. Dus mannen, lekker dit blog lezen en u heeft weer alle zaadjes op orde!

Mannen zijn ook belangrijk!

Als enige mannelijke blogger binnen vitaminesperpost.nl heb ik dit onderwerp erdoor gedrukt. Als het over vruchtbaarheid gaat, gaat alle aandacht immers naar de vrouw. Dit, terwijl mannen uiteraard ook belangrijk zijn. Zeker bij het zwanger worden. Ieder bloemetje heeft immers een bijtje nodig. Eén op de zes paren wordt niet binnen het eerste jaar zwanger. Veel mannen zullen dit herkennen. Bij 30% hiervan komt dit door de man. Een percentage dat de laatste jaren alleen maar groter is geworden. 

Teleurgesteld stelletje in bedTeleurgesteld stelletje in bed

Meestal is de man in kwestie wel vruchtbaar, maar is de kwaliteit van het sperma niet optimaal. Daarom in dit artikel leefstijltips, voedingsadviezen en supplementenkeuzes om de spermakwaliteit tot een nieuw hoogtepunt te brengen.

Weetje:

De temperatuur van de teelballen heeft effect op de zaadkwaliteit. Dit is ook de reden waarom ze buiten het lichaam hangen. Loopt de temperatuur op, dan wordt het sperma minder beweeglijk en sterven de zaadcellen eerder af.

Wat bepaalt de zaadkwaliteit?

Sperma is de bekende vloeistof die bij een eruptie eruit spuit. Slechts 1 tot 3% van het sperma bestaat uit zaadcellen, die afkomstig zijn van de teelballen. De ontwikkeling van zaadcellen tot de uiteindelijke zaadlozing duurt ongeveer 10 weken. Het zaad moet van goede kwaliteit zijn om voor bevruchting te kunnen zorgen. De spermakwaliteit staat onder druk als de vorm, beweeglijkheid en hoeveelheid zaadcellen niet optimaal zijn. Bij meerdere zaadlozingen na elkaar neemt de hoeveelheid zaadcellen iedere keer af. Ook bij te weinig ejaculatie is de zaadkwaliteit niet goed. Er komen dan meer dode zaadcellen in het sperma. 

Eén winnende spermacel tegenover vele verliezersEén winnende spermacel tegenover vele verliezers

“Een optimale temperatuur voor de balzak is 33 tot 35 °C”

Wat zijn vruchtbare leefstijltips?

Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kwaliteit van de zwemmers te beïnvloeden. De basis is een gezonde leefstijl. Niet drinken, niet roken, geen drugs en veel bewegen. Verder kunnen de volgende leefstijltips helpen om de spermakwaliteit te verbeteren:

 • Voorkom stress
  Stress leidt tot een (tijdelijk) verminderde zaadproductie.
 • Ga oxidatieve schade tegen
  Oxidatieve schade speelt een grote rol bij het ontstaan van een lagere vruchtbaarheid. Hierdoor vermindert de beweeglijkheid van de zaadcel en het vermogen om de eicel binnen te komen.
 • Voorkom een te hoge temperatuur in het scrotum
  Een optimale temperatuur voor de balzak is 33 tot 35 °C. Vermijd daarom saunabezoek, langdurig heet badderen, bikram yoga en lang met de laptop op schoot zitten. Het dragen van strakke boxershorts verhoogt eveneens het klimaat onder de gordel. Als het zaakje te warm wordt, neemt de kwaliteit van de zaadcellen af.
 • Ejaculeer niet te veel, maar ook niet te weinig
  Te veel zaadlozingen achter elkaar is niet ideaal voor de kwaliteit van het sperma. De kwaliteit neemt echter ook af als er langer dan 10 dagen geen zaadlozing is geweest. Om de dag ejaculeren met minimaal 36 uur tussenpozen, is zodoende een goede norm.
 • Voorkom langdurig zitten
  Door langdurig zitten, kan de temperatuur bij de teelballen oplopen. Heeft u een zittend beroep? Probeer dan om regelmatig op te staan en/of staand te vergaderen. Zit u veel in de auto? Laat dan de stoelverwarming uit en probeer om niet langer dan twee uur achter elkaar te rijden. Neem zo mogelijk pauzes, dit is voor de concentratie op de weg ook beter.
 • Zorg voor een goede kwaliteit van de vrijpartij
  Als beide partners opgewonden zijn, is de kans op bevruchting groter. Het zaad kan dan beter voortbewegen. Bij vrijen op commando schiet niet alleen de spontaniteit, maar ook het genot en daarmee de kwaliteit van de overdracht er vaak bij in.

Weetje:

Het duurt ongeveer twee tot drie maanden voor een zaadcel om uit te rijpen. Bij de ejaculatie komen dus spermacellen vrij die maanden geleden tot stand zijn gekomen. Als u uw leefstijl aanpast om zo de vruchtbaarheid te verhogen, duurt het dus nog tot drie maanden voordat u hiervan effect ervaart.

Welke voeding ondersteunt de zwemmers?

Bij een gezonde leefstijl, hoort ook een gezond voedingspatroon. Hieronder een aantal tips:

 • Eet zinkrijke producten: pompoenpitten, paranoten, hennepzaad, lijnzaad en oesters
 • Zorg voor voeding rijk aan antioxidanten
 • Vermijd sterk bewerkt voedsel
 • Verorber minimaal 600 gram gevarieerde groente per dag
 • Zorg voor inname van twee stukken fruit per dag
 • Kies voor volkoren graansoorten en zilvervliesrijst
 • Vermijd vet vlees en varieer magere vleessoorten met vegetarische keuzes
 • Eet twee tot drie keer per week (vette) vis. Haal bij een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon de belangrijke omega 3-vetzuren uit algenolie, spirulina, chlorella en kiemgroenten
 • Vermijd zwaar bewerkte suikers en zoetstoffen
 • Drink minimaal 1,5 tot 2 liter vocht per dag (water, kruidenthee)
Zinkrijke voedingZinkrijke voeding

“Ashwagandha zorgt voor het behoud van een gezonde seksuele functie voor mannen*”

Welke supplementen zijn goed voor de kwaliteit van het sperma?

Heeft u besloten uw goede voornemens om te zetten in daden? De volgende supplementen geven uw fertiliteit een duwtje in de goede richting:

 • Zink
  Zink is voor veel mannen een belangrijk mineraal. Zink draagt bij aan de instandhouding van normale testosterongehaltes in het bloed. Testosteron is nodig voor de productie van gezond en genoeg sperma. Hierdoor draagt zink bij aan de productie van de zaadcellen en is goed voor de kwaliteit van het sperma. Dit alles draagt bij aan een normale vruchtbaarheid van de man.
 • Selenium
  Daar waar zink invloed heeft op de hoeveelheid sperma, draagt selenium bij aan de beweeglijkheid van de zaadcellen. Deze zaadcellen moeten lekker actief zijn, oftewel: ze moeten ver genoeg kunnen zwemmen. Ook selenium is goed voor de kwaliteit van het sperma en goed voor de vruchtbaarheid van de man. Goed nieuws, bij vitaminesperpost.nl kunt u het combinatiesupplement Selenium & Zink kopen. Een gouden formule voor de man, wat een hoop druk van de ketel haalt. Een potentieel pareltje dat het genot en de kwaliteit van het liefdesspel enorm omarmt.
 • Ashwagandha
  Letterlijk vertaald, betekent Ashwagandha ‘de wetenschap van lang leven’. Ashwagandha zorgt voor het behoud van een gezonde seksuele functie voor mannen*.
 • Mucuna Pruriens
  Mucuna pruriens kan het natuurlijke testosterongehalte van het lichaam ondersteunen*, waardoor het goed is voor het aantal en de beweeglijkheid van zaadcellen*. Hierdoor draagt Mucuna pruriens bij aan de mannelijke potentie* en ondersteunt zo de mannelijke vruchtbaarheid*.
 • Shilajit
  Shilajit is samengesteld uit humus en organisch plantmateriaal dat is samengeperst door lagen gesteente en vervolgens naar buiten komt onder invloed van de warmte van de zon. Shilajit is goed voor het libido en het voortplantingsorgaan*.
 • Stress & Relax
  Onze Stress & Relax-formule is ideaal bij stress. Dit product bevat onder meer folaat dat bijdraagt aan de weerstand tegen stress. Stress leidt niet alleen tot een vermindering van de zaadproductie, het kan ook de wil om seks te hebben enorm beïnvloeden. Bij te veel stress is de lust immers ver te zoeken. Een product tegen stress kan zodoende veel goeds doen voor de frequentie én de effectiviteit van het liefdesspel.
 • Vitamine C
  Vitamine C is een natuurlijke antioxidant. Dit betekent dat het een bijdrage levert in het wegvangen van vrije radicalen in lichaamscellen en zo helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen, waaronder ook de spermacellen. Hierdoor worden gezonde cellen en weefsels behouden, waardoor de kans groter is dat spermacellen het eitje bereiken.
 • Antioxidanten Complex
  Niet alleen vitamine C is een antioxidant. Er zijn nog vele andere. In ons product Antioxidant Complex, zitten meerdere krachtige plantaardige antioxidanten*. Ons combinatiesupplement bevat onder meer druivenpitextract en pijnboomextract. Deze natuurlijke stoffen zijn, naast dat het krachtige antioxidanten zijn, goed voor de doorbloeding*. Een gegeven dat voor het liefdesspel uiteraard ook z’n vruchten afwerpt…

  Zink, selenium, ashwagandha, mucuna pruriens, Stress & Relax, vitamine C en Antioxidanten Complex. Allemaal producten met veel potentie, die de moeite waard zijn. Immers, een goede kwaliteit van het zaad draagt bij aan een goede gezondheid van de vrucht!

  *Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over bovengenoemde supplementen  of andere stoffen die bijdragen aan de spermakwaliteit of de vruchtbaarheid? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).