Actief libido voor de man Stelletje dat niet heel gelukkig lijkt

Het cliché luidt dat mannen altijd zin hebben in seks. In de praktijk blijkt dit echter anders te zijn. Ook mannen hebben wel eens een periode waarin ze minder goed in hun vel zitten, waardoor hun hoofd (tijdelijk) wat minder naar intimiteit staat. Wat kunnen oorzaken van een lage seksdrive bij mannen zijn? En hoe behoudt u als man een actief libido?

Mannelijke seksdrive neemt af boven dertigste

Het komt in elke relatie voor: een van de twee partners heeft (periodiek) minder zin in seks dan de ander. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is dit geregeld de man in plaats van de vrouw. Ten behoeve van een studie van The New England Research Institute in 2018, werden 1500 mannen tussen de dertig en 79 jaar ondervraagd over hun seksleven. Hieruit bleek dat de seksdrive bij veel mannen vanaf hun dertigste afneemt. Ongeveer een kwart van de ondervraagden zag na hun dertigste de hoeveelheid testosteron dalen. Dit bevestigt de algemene gedachtegang dat hormonen een grote rol spelen bij de lust in seks. De natuur heeft hier misschien niet heel goed over nagedacht, want vrouwen bereiken hun seksuele piek gemiddeld op hun 46ste.

“In de volksmond bedoelen we met libido vooral de hoeveelheid seks waar iemand behoefte aan heeft”

Wat is libido?

We zullen eerst ingaan op de betekenis van het woord libido. Een ander Nederlands woord hiervoor is ‘geslachtsdrift’. Het woord libido komt echter uit het Latijn en betekent letterlijk ‘begeerte’. De term is vooral populair in de seksuologie. In de volksmond bedoelen we met libido vooral de hoeveelheid seks waar iemand behoefte aan heeft. De term werd door de Zwitserse psychiater en psycholoog Jung gebruikt om psychische energie of levensenergie mee aan te duiden. Volgens hem is het energie die de persoonlijkheid doet functioneren en kan deze ook behoefte aan drank, voedsel en emoties behelzen. Zijn mentor Sigmund Freud verwees met de term daarentegen louter naar de seksuele driften van de mens.

“Vrouwentranen zouden ervoor kunnen zorgen dat de begeerte van de man als sneeuw voor de zon verdwijnt”

Mogelijke oorzaken laag libido bij mannen

Sombere man zittend op zijn bedSombere man zittend op zijn bed

Zoals stress een invloed op ons algemeen functioneren heeft, heeft het vaak ook z’n weerslag op ons libido. Spanningen op het werk of in de relatie, (geld)zorgen of een overlijdensgeval dragen logischerwijs niet bij aan een sprankelend seksleven. Ook gebrek aan zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld kunnen hun tol op de intimiteit trekken. Altijd op de bank zitten en weinig lichamelijke beweging zijn evenmin bevorderlijk voor de seksdrive.

We kennen bovendien natuurlijk allemaal de filosofie dat een glaasje wijn of bier lustopwekkend werkt. Het moet dan wel bij dat ene glaasje blijven want dronkenschap werkt juist weer averechts. Bepaalde medicijnen en bovengenoemde afname van het mannelijk hormoon testosteron kunnen eveneens een domper voor uw seksleven zijn. Last but not least zouden vrouwentranen ervoor kunnen zorgen dat de begeerte van de man als sneeuw voor de zon verdwijnt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vrouwentranen feromonen bevatten. Deze chemische stofjes worden door de mannenneus opgepikt en zouden er verantwoordelijk voor zijn dat de zin in seks bij mannen drastisch afneemt.

“Gezonde voeding is van cruciaal belang”

Hoe komt u uit de seksuele dip?

Bevindt uw relatie zich in een seksuele dip en wilt u samen met uw partner samen tussen de lakens weer meer genot beleven? Om te beginnen, zou u dan uw levensstijl eens onder de loep kunnen nemen. Wie fit is, ervaart meestal minder stress en voelt zich lichamelijk beter. Een bezoek aan de sportschool zorgt in het algemeen voor een betere doorbloeding en krachttraining bevordert de toename van het sekshormoon testosteron. Daarnaast is gezonde voeding van cruciaal belang.

Sportende manSportende man

Geraffineerde suiker, witbrood en andere lege koolhydraten werken de aanmaak van testosteron juist tegen. Vermijd deze ongezonde producten dus en eet veel eiwitten in de vorm van vlees, eieren, (vette) vis en noten, veel verse groente en fruit en ga op tijd naar bed.

“Chocolade komt de begeerte ten goede”

Voeding ter ondersteuning van het mannelijk libido

Man eet pure chocoladeMan eet pure chocolade

Voedingsmiddelen die direct lustopwekkend werken, worden afrodisiaca genoemd. Enkele voorbeelden hiervan zijn vijgen, bananen en avocado’s. Ze zitten vol vitamines en mineralen die de bloedsomloop ondersteunen. Dit geldt eveneens voor vitamine C, dat van groot belang is voor de bloedcirculatie. En natuurlijk is alom bekend dat chocolade de begeerte ten goede komt. Dit heeft te maken met het stofje fenylethylamine dat vrijkomt bij het consumeren van (pure) chocolade. Deze lichaamseigen stof wordt aangemaakt als mensen verliefd zijn.

“Sommige kruiden en planten fungeren als natuurlijke lustopwekker voor de man”

Natuurlijke lustopwekkers voor de man

We kennen ook een aantal kruiden en planten die als natuurlijke lustopwekker voor de man kunnen fungeren. Een uitstekend voorbeeld hiervan is maca. Deze knol wordt ook wel ‘Peruaanse ginseng’ genoemd. Een ander libidokruid uit de natuur is catuaba, een krachtig boomschorsextract uit de Amazone. De indianen noemen het ook wel ‘het ontspanningskruid van de goden’. U treft maca en catuaba samen met het aminozuur L-arginine aan in het supplement Libido Pakket Man, dat bij ons verkrijgbaar is. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor het supplement Super Libido Man. Dit is een formule met 8 stoffen ter ondersteuning van het mannelijk libido. Buiten catuaba bevat deze formule onder meer fenegriek, rhodiola, L-theanine en muira puama, oftewel ‘potentiehout’, afkomstig uit Brazilië. Ook is onder meer saffraan toegevoegd, dat van oudsher bekend staat om de invloed op het libido*. De ginkgo biloba in de capsules is onder meer goed de doorbloeding*. 

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over het mannelijk libido of heeft u andere vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Zij staan u graag te woord.