Duizendblad: zoveel meer dan een muurbloem Duizendblad: zoveel meer dan een muurbloem

De natuur kent zoveel rijkdom en schoonheid. Een mooie bloem met bijzondere toepassingen is bijvoorbeeld duizendblad oftewel Achillea millefolium. De naam verwijst uiteraard naar het uiterlijk van de plant die wel duizend blaadjes lijkt te hebben. Daarnaast heeft de plant geen duizend maar wel meerdere voordelen voor de gezondheid. 

Wat is duizendblad?

U kent ze vast wel: de wit-roze kleine bloemetjes van duizendblad die van mei tot september overal in het landschap opduiken. In het Latijn heet de plant dan ook Achillea millefolium. ‘Mille’ is ‘duizend’ en ‘folium’ is blaadjes, oftewel ‘duizend blaadjes’ dus. Achillea verwijst naar de de Griekse held Achilles. Volgens de overlevering gebruikte hij op advies van een centaur (half mens/half paard) het plantje om wonden mee te verzorgen en redde daarmee het leven van zijn soldaten.

Het plantje uit de composietenfamilie is gek op een voedselrijke ondergrond en doet het goed op braakliggende terreinen. Het heeft niet veel water nodig. We komen duizendblad vooral in Europa en Noord-Amerika tegen. Het blad van duizendblad heeft een heerlijke geur die lijkt op het aroma van pas gemaaide weiden en bermen.

“Indianen gebruikten duizendblad om neusbloedingen te stelpen”

Duizendblad als timmermanskruid

Duizendblad bestaat al sinds de prehistorie. De plant heeft talloze toepassingen gekend. Zo werd het in de bronstijd gebruikt als gele kleurstof voor wol. Ook werd het als groente gegeten, gebruikt voor het brouwen van bier en in soep gedaan. Het kruid werd ook lang gezien als afweer tegen veeziekten en blikseminslag en boeren hingen het derhalve veelvuldig op in hun stal. Voor de Kelten was duizendblad een heilige plant. De Angelsaksen noemden het ´gaeru gearwian´, wat zoveel betekent als ´bereiden´ of ´behandelen´.

Andere namen zijn ‘nosebleed plant’, ‘soldiers woundwort’ en ‘herba militaris’. De laatste naam verwijst naar veelvuldig gebruik van duizendblad tijdens talloze oorlogen. Onder anderen Indianen gebruikten duizendblad om neusbloedingen te stelpen. Ze maakten er een propje van dat in de neusopening paste. Tot op heden draagt het de volksnaam timmermanskruid omdat het door timmermannen vaak uitwendig op

“Duizendblad bevat de mineralen koper, fosfor en kalium”

Bioactieve stoffen in duizendblad

Duizendblad bevat flink wat bioactieve stoffen. Dit zijn stoffen met een bepaalde biologische of fysiologische activiteit of functie. Wat dacht u van flavonoïden, looistoffen, slijmstoffen, etherische oliën, sesquiterpenen, asparagine, proazulen, chamazuleen, tannines, eucalyptol en bitterstoffen? Ook bevat duizendblad de mineralen koperfosfor en kalium. De bitterstoffen in de plant activeren de spijsvertering. De flavonoïden in het kruid zijn krachtige antioxiantenTannines behoren tot de polyfenolen en zijn eveneens antioxidanten. Slijmstoffen dragen bij aan een goede darmfunctie.

“De bloemen én de blaadjes hebben een kruidige smaak en geur”

Waar is duizendblad goed voor?

Duizendblad heeft niet alleen een geschiedenis als uitwendig kruid om bloed mee te stelpen, het kruid kan daarnaast ondersteuning aan de luchtwegen* bieden. Ook kan het de spijsvertering ondersteunen* en is het goed voor de bloedvaten en urinewegen*. Bovendien draagt het bij aan een normale menstruatiecyclus*. De plant doet z’n naam echter eer aan want hier houdt het niet mee op. Duizendblad heeft namelijk ook nog eens een gunstige invloed op de vetstofwisseling en het cholesterol*. 

Om dus van de goede inhoudsstoffen van duizendblad te profiteren, zou u duizendbladthee kunnen zetten of een tinctuur van het kruid kunnen maken. Indien u er zelf thee van zet, is het raadzaam om wat melk of kokosolie aan de thee toe te voegen. Zo creëert u een vette verbinding die een optimale opname van de bitterstoffen mogelijk maakt. Ook kunt u duizendblad in een salade (zie recept) verwerken. De bloemen én de blaadjes hebben een kruidige smaak en geur. De smaak van de bloemen en zaden heeft wat weg van de kruidige, scherpe smaak van nootmuskaat. De bloemen zijn nog sterker. De rijpe zaden kunnen als een soort peper ingezet. Ziet u dit niet zitten, dan zou u nog gebruik kunnen maken van voedingssupplementen. Ons supplement met duizendblad capsules bevat een extract van hoge kwaliteit. De capsules zijn volledig plantaardig en volgens IFS-normen gecapsuleerd.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Recept salade met duizendblad en longkruid

(Bron: oogstuiteigentuin.nl)

Ingrediënten salade: Plankje

 • 200 g verse tuinbonen
 • 100 g veldsla
 • 125 g ricotta
 • verse kruiden: munt, longkruid, duizendblad, salie, oregano
 • 50 g pijnboompitten
 • viooltjes ter decoratie

Ingrediënten dressing:

 • 100 ml olijfolie
 • 2 el citroensap
 • 1 el vloeibare honing
 • verse kruiden: munt, salie, oregano
 • peper en zout
 •  

Bereiden:

 • Kook de tuinbonen in water en zout in ca 6-7 minuten beetgaar.
 • Was de sla en doe in een kom.
 • Snijd de ricotta in stukjes en verdeel over de sla.
 • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan.
 • Maak de dressing door de ingrediënten in een schaaltje te mixen.
 • Breng op smaak met zout en peper.
 • Giet de tuinbonen af en verdeel over de sla.
 • Snijd de kruiden in stukjes en strooi samen met de andere kruiden en de geroosterde pijnboompitten over de sla.
 • Serveer met de kruidendressing.
 • Decoreer met viooltjes, duizendbladblaadjes en longkruidbloemetjes.

Contact of Advies?

Wilt u meer weten over duizendblad of andere kruiden? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).