Wat zijn slijmstoffen? Een snotterende vrouw

Alle planten bevatten uiteenlopende voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan vitamines, mineralen, sporenelementen en nog veel meer scheikundige stoffen. Al deze stoffen hebben hun uitwerking op het menselijk lichaam. Een van deze groepen bestaat uit slijmstoffen. Maar wat zijn dit nou eigenlijk en wat doen ze?

Slijm is fijn

Wie het woord slijm hoort, krijgt daar vaak meteen vervelende of onsmakelijke associaties bij. Slijm staat te boek als kleverig, vies en glibberig. Toch zouden we zonder slijm niet kunnen eten, slikken of seks hebben. Slijm is dus eigenlijk fijn. Zoals gezegd, bezitten ook planten slijmstoffen. Deze zijn eveneens onmisbaar voor het voortbestaan van de soort.

“Slijmstoffen hebben de eigenschap dat ze opzwellen als ze in contact komen met water”

Slijmstoffen in planten

LijnzaadKenmerkend voor slijmstoffen is dat ze de eigenschap hebben om op te zwellen als ze in contact komen met water. Ze vormen dan een slijmerige massa. Lijnzaad zit bijvoorbeeld vol slijmstoffen. Wie wat lijnzaad in water doet, ziet meteen dat het een kleverige massa vormt. Slijmstoffen in planten zijn koolhydraten die de plant niet gebruikt. Toch hebben ze een functie voor de plant. Ze zorgen ervoor dat de plant vocht vasthoudt en bescherming geeft. Ze functioneren eveneens als reservevoedsel voor de plant. De slijmstoffen zijn uitsluitend oplosbaar in water. In alcohol slaan ze neer. De meeste slijmstoffen worden door de plantaardige celwanden geproduceerd. Ze zijn rijk aan mineralen en sporenelementen die het immuunsysteem stimuleren. Tot de slijmstoffen van plantencellen behoren zetmeel, pectine en gom. Talrijke kruiden zijn rijk aan slijmstoffen, bijvoorbeeld lijnzaad, linde, smalle weegbree en vlier.

“Slijmstoffen ondersteunen de slijmvliezen”

Wat kunnen slijmstoffen voor de mens betekenen?

WeegbreeOok in het menselijk lichaam kunnen plantaardige slijmstoffen een rol vervullen. Zo kunnen ze ondersteunend werken voor de slijmvliezen. De jonge bladeren van de weegbree bezitten bijvoorbeeld buiten looistoffen, bitterstoffen, flavonoïden en mineralen ook veel slijmstoffen. Vanwege die slijmstoffen staat de plant vooral bekend voor zijn verzachtende invloed op de keel*. De bladeren kunnen ook worden ingezet ter ondersteuning van het immuunsysteem* en het is goed voor normale darmfunctie*. Daarnaast is weegbree goed voor de lever* en voor het behoud van soepele gewrichten*. Ook lijnzaad zit boordevol slijmstoffen. Zoals gezegd, zwellen deze op als u ze in water doet. Daarom is lijnzaad ook een goede eivervanger bij het bakken. Fenegriek bevat eveneens veel slijmstoffen. Niet zo verwonderlijk dus dat fenegriek door de jaren heen eveneens wordt gebruikt om het immuunsysteem te helpen* en de vetstofwisseling te ondersteunen*. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over inhoudsstoffen van planten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Ze zijn tijdens kantooruren bereikbaar via tel. +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).