Damiana: beroemde lustopwekker uit antieke tijden Damiana

De roemruchte reputatie van damiana als lustopwekkend kruid dateert al van ver voor onze jaartelling. Van de damianabladeren wordt traditioneel thee gemaakt. De Mexicaanse indianen maakten er een minnedrank van of rookten de blaadjes als voorbereiding op een liefdesnacht. Ook gebruikten ze het kruid voor het ontspannende effect. 

Damiana is ook nu nog steeds mateloos populair. Het kruid werd door de inheemse Maya's en Azteken gebruikt onder namen als Chac-mixib en Misibcoc. Tegen de tijd dat de Spanjaarden begonnen aan hun ontdekkingsreizen, gebruikten inheemse culturen het al eeuwen als afrodisiacum.

Damiana-capsules in extractvorm: 5:1

Dat is ook de reden dat vitaminesperpost.nl damiana in capsules in het assortiment heeft opgenomen, Damiana in een hedendaagse, geavanceerde versie: namelijk een extract van 5:1. Geen gedoe met blaadjes en heet water. Als u een een uur voor aanvang van het liefdesspel 1 tot 4 capsules in neemt, wat kaarsjes aansteekt en licht opzwepende, Zuid-Amerikaanse muziek opzet, raakt u al aardig in de stemming voor een zinderend gebeuren.

"De ‘Spaanse vlieg’ is eigenlijk een kever en helemaal geen vlieg"

'Spaanse vlieg' maakt ons gek in bed

Een seksleven dat voldoening biedt, is voor de meeste mensen erg belangrijk in het leven. Door de eeuwen heen hebben veel voedingsmiddelen daarom het predicaat ‘afrodisiacum’ gekregen. Bekend zijn bijvoorbeeld chocolade, oesters en asperges. Sommigen zeggen dat een niet ongevaarlijk middel zoals de Spaanse vlieg ons gek kan maken in bed. Maar wie zijn of haar logisch verstand gebruikt, kan zelf bedenken dat het vermijden van stress, goed uitgerust zijn en het eten van gezond voedsel meer effect kan bewerkstelligen dan deze ‘Spaanse vlieg’, die bovendien eigenlijk een kever is en helemaal geen vlieg. Helemaal als we het combineren met wat ‘hulp’ van onze plantenvrienden zoals bijvoorbeeld damiana.

Het kruid damiana is vernoemd naar een patroonheilige

Standbeeld van de heiligen Cosmas en DamianDamiana dankt z'n naam aan de beschermheilige van de apotheken in Mexico. Volgens de christelijke overlevering leefden Damianus en zijn tweelingbroer Cosmas in de tweede eeuw na Christus in Syrië. Ze waren waarschijnlijk geneesheren. Tijdens de christenvervolging onder keizer Diocletianus behoorden zij tot de eerste slachtoffers en ze werden in 303 onthoofd nadat ze hadden toegegeven in Christus te blijven geloven. Op hun graf werd een kerk gebouwd en ook tegenwoordig ziet het christendom Cosmas en Damianus als patroonheiligen van artsen, apothekers en andere beroepen uit de medische sector.

"In sommige delen van Mexico is het huwelijkstraditie dat de bruid een fles damianalikeur krijgt om de vruchtbaarheid te bevorderen"

Damianalikeur: gebotteld in een fles van een naakte, zwangere vrouw

Damiana is damiana een ingrediënt in de traditionele Mexicaanse likeur ‘Guaycura’, vernoemd naar een Indiaans jagersvolk dat helaas is uitgeroeid. Het wordt gebotteld in een fles in de vorm van een naakte, zwangere vrouw. In sommige delen van Mexico bestaat de huwelijkstraditie waarbij de bruid een fles damianalikeur krijgt als een geschenk om de vruchtbaarheid te bevorderen. Soms wordt de likeur in Margaritas gebruikt ter vervanging van Triple Sec.

De geur van de blaadjes is extreem aromatisch

Damaniablad en -bloemDamiana (Turnera diffusa Willd.) is familie van de passiebloem. Het is een laaggroeiende struik die 1 à 2 meter hoog wordt en bloeit met gele bloemen en geurige bladeren. De struik groeit van oorsprong in de subtropische klimaten van Zuid-Texas, Mexico, Midden- en Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. De blaadjes bevatten de meeste bioactieve stoffen. Ze zijn ongeveer 10-25cm lang, hebben een gekartelde rand en ook hun geur is extreem aromatisch. Als de gele bloemetjes zijn uitgebloeid, ontstaan er kleine zoetje vruchtjes.

Damiana en gewichtsbeheersing

Deze kleine, intrigerende struik blijkt nog veel meer kwaliteiten te hebben, waarover in het algemeen nauwelijks wordt gerept. Blijkbaar speelt haar lustopwekkende vermogen zo tot de verbeelding dat haar andere kwaliteiten over het hoofd worden gezien.

Damiana kan een rol spelen bij het beheersen van het gewicht:

  • Ondersteunt het verzadigingsgevoel*
  • Ondersteunt een heldere geest*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Schitterende combinaties

Voldoende redenen dus om onze damiana-capsules een keertje uit te proberen. Het is met recht een voedingssupplement waarbij u twee vliegen in één klap kunt slaan. Voor uw libido kunt u damiana goed combineren met onze Saffraan Premium en met ashwagandha-extract of muira puama. Voor gewichtsbeheersing is het goed te combineren met konjacextract of met Gymnema sylvestre.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Heeft u vragen over voedingssupplementen voor het libido of heeft u andere vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.