Wat zijn extracten in supplementen? Verschillende gedroogde kruiden

Vitaminesperpost.nl verkoopt veel plantaardige extracten, maar ook extracten van dierlijke afkomst. Een goed voorbeeld van een dierlijk extract zijn de groenlipmosselextract-capsules. Een plantaardig extract is bijvoorbeeld ons kurkuma-extract.

Het verschil tussen poeders en extracten

PoedersNaast extracten verkopen we ook poeders. Dit zijn de minst bewerkte en dus meest natuurlijke voedingssupplementen. Het kan verpoederd fruit zijn, maar ook verpoederde boombast, kruiden of bladeren. Vaak wordt het basismateriaal gevriesdroogd. Dit is een geavanceerde techniek waarbij de kostbare inhoudsstoffen van het basismateriaal het best bewaard blijven. Over het algemeen verpakken we de poeders en extracten in een plantaardige HPMC-capsule, maar soms ook in een softgel of in een capsule gemaakt van rundergelatine. We zetten er altijd bij waarvan het is gemaakt.

"Extraheren is het losmaken van bioactieve inhoudsstoffen uit plantaardig of dierlijke materiaal met behulp van een vloeistof"

De basistechniek van het extraheren in een notendop

Rode klaver vloeistofOp het moment dat er ‘extract’ bij staat, gaat het niet alleen maar om een gedroogd en verpulverd product, maar is er een specifiek productieproces aan vooraf gegaan. Tijdens dit proces worden de belangrijkste bioactieve inhoudsstoffen losgemaakt uit het plantaardige of dierlijke materiaal met behulp van een vloeistof. Vervolgens wordt de vloeistof verdampt en blijven de losgemaakte stoffen over. Doordat het overtollige materiaal wordt verwijderd, is een extract over het algemeen geconcentreerder dan ‘gewoon’ verpulverd materiaal en is er minder van nodig in het gebruik.

Voordelen van een extract:

  • Zeer geconcentreerd
  • Bevat over het algemeen alleen de belangrijkste bioactieve inhoudsstoffen
  • Goed opneembaar

Voordelen van ‘gewoon’ poeder:

  • Alle (ook nog niet geïdentificeerde) stoffen zitten erin
  • Het basismateriaal is minimaal bewerkt
  • Meest natuurlijke vorm

Specifieke inhoudsstoffen komen vrij door het gebruikte oplosmiddel

Elke vloeistof maakt andere inhoudsstoffen los in het te extraheren materiaal. Enkele van de meest voorkomende oplosmiddelen die worden gebruikt, zijn water, (ethanol) alcohol, glycerine en azijn. De eigenschappen van elk oplosmiddel zullen verschillende fytochemicaliën en fytonutriënten aantrekken die zich bevinden in een (plantaardige of dierlijke) stof. 

"Poederextracten worden gemaakt door vloeibare extracten te drogen. Vaak worden ze vacuüm gedroogd."

Het oplosmiddel wordt uit het eindproduct verwijderd

Weegbree-capsulesPoederextracten worden gemaakt door vloeibare extracten te drogen. Dat kunnen extracten op basis van alcohol zijn, maar ook op basis van water. Vaak worden ze vacuüm gedroogd. In capsules en tabletten worden poederextracten het meest gebruikt. Omdat het oplosmiddel toch uit het eindproduct wordt verwijderd, worden sommige extracten in poedervorm gemaakt met andere oplosmiddelen dan hierboven staan. Oplosmiddeletikettering is op poederextracten niet vereist.

Superkritische extracten worden met gas gemaakt

Superkritische extracten worden gemaakt door de plantaardige of dierlijke basisstof te extraheren met een gas, meestal kooldioxide. Dit gebeurt op een lage temperatuur en onder hoge druk om het in de ‘superkritische toestand’ te brengen. Dit zijn halfvaste extracten die de vetoplosbare componenten uit een kruid of uit dierlijk materiaal isoleren. Deze vetoplosbare componenten worden doorgaans verpakt in een softgel.

Door voortschrijdende technieken kunnen inhoudsstoffen op een meer geavanceerde manier uit het basismateriaal worden gehaald. Vaak is het een combinatie van verschillende technieken, zoals vriesdrogen en bijvoorbeeld extractie onder vacuüm omstandigheden. Niet zelden heeft de leverancier van de grondstof een patent op de methode aangevraagd.

Grondstoffen worden altijd op sporen van oplosmiddelen getest

Omdat er mogelijk toch sporen van oplosmiddelen achterblijven in een extract, moet dat  worden getest. Als de grondstoffen binnenkomen, zit er altijd een certificaat bij. Daarop is precies te zien wat de waardes waren toen de stof werd getest.

Hoogtechnologische methodes kunnen worden ingezet

De inhoudsstoffen kunnen naast extractie nog andere behandelingsprocessen ondergaan om het product nog zuiverder en/of geconcentreerder te maken. Technieken die daarbij worden gebruikt zijn destillatie, fractionering, fermentatie of andere chemische of biologische methoden.

De WHO houdt toezicht op de adequate verwerking van plantaardige stoffen

Plantaardige supplementen kunnen een goede ondersteuning bieden aan onze gezondheid, maar ze kunnen ook giftige stoffen bevatten. Deze stoffen kunnen door middel van een bepaalde methode worden geneutraliseerd of worden omgezet in stoffen die gunstig en niet-giftig zijn (bijvoorbeeld door fermentatie). Een goed voorbeeld is de bast van de Cascara sagrada. Deze moet minstens een jaar worden gedroogd alvorens het in voedingssupplementen kan worden gebruikt. De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) houdt hier toezicht op:

'In het geval van Cascara moet de schors die is verzameld of geoogst, voor gebruik ten minste één jaar worden bewaard (verouderen). Hierdoor treedt oxidatie op, waardoor de sterke inhoudsstof ‘hydroxyantracene glycosiden’ wordt omgezet in geoxideerde verbindingen met lagere, laxerende potenties'. ¹

Of u nu kiest voor een voedingssupplement in poedervorm of een extract, de supplementen van vitaminesperpost.nl worden uitgezocht op de kwaliteit van de grondstoffen en/of de kwaliteit van het productieproces. Zo bent u ervan verzekerd dat u een supplement aanschaft dat aan de hoogste standaarden voldoet.

¹ https://apps.who.int/medicinedocs/documents/s23449en/s23449en.pdf

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer+31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.