Wat is het verschil tussen capsules en softgels? Supplementen in capsules

Voedingssupplementen bestaan in allerlei soorten en maten. Sommige zitten in een capsule, andere in een softgel en weer andere kunt u als tablet of kauwtablet innemen. Wat is het verschil tussen al deze vormen? En waarom worden hulpstoffen gebruikt?

Wat is een capsule?

Om voedingssupplementen in precies de juiste dosering aan te bieden, worden kruiden, poeders en extracten in een omhulsel gedaan. Een van deze omhulsels is een capsule. Meestal bestaan de capsules die vitaminesperpost gebruikt uit HPMC cellulose. Een transparant materiaal van plantaardige oorsprong dat wordt gemaakt uit hout. Maar de zachte capsules worden vaak gemaakt van gelatine, een materiaal dat afkomstig is van varkens of runderen. Deze capsules zijn dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Plantaardige capsules met poederPlantaardige capsules met poeder

Tegenwoordig zijn er ook zachte capsules van plantaardige oorsprong beschikbaar. Harde capsules worden in het algemeen gebruikt voor supplementen in poedervorm. Zachte capsules lenen zich beter voor olieachtige substanties, zoals bijvoorbeeld visolie. De capsules lossen op in de maag of dunne darm waar de werkzame stoffen vervolgens vrijkomen. De meeste mensen vinden capsules makkelijker in te nemen dan tabletten. Mocht dit nog steeds lastig zijn, dan kunnen capsules meestal worden opengemaakt om de inhoud met wat water of een maaltijd in te nemen.

"Softgels kunnen zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong zijn"

Wat is een softgel?

Plantaardige softgelsPlantaardige softgels

Voedingssupplementen kunnen ook in een softgel worden aangeboden. Softgels lijken qua uiterlijk veel op capsules omdat ze een gladde buitenkant hebben. Softgels kunnen zowel van plantaardige als van dierlijke oorsprong zijn. Net als bij capsules lost het omhulsel van softgels op in de maag of dunne darm, zodat de werkzame stoffen daar vrijkomen. Kruiden, poeders, oliën en extracten zitten vaak in capsules of softgels om een nare smaak te verdoezelen.

Afhankelijk van de hulpstoffen in capsules en softgels krijgen ze een vertraagde afgifte of een verlengde werkingsduur.

"Tabletten, pillen of dragees werden vroeger door een apotheker gemaakt"

Wat zijn tabletten?

Tabletten, pillen of dragees werden vroeger door een apotheker gemaakt met behulp van een pillenplank en pillenmes. De vorm van een tablet kan uiteenlopen van lang en rechthoekig tot rond, afhankelijk van de mal die voor de persing wordt gebruikt. Ook de afmetingen lopen uiteen. Een tablet bevat meestal een bepaalde dosis van een stof. Soms wordt deze stof met vulstoffen als zetmeel, lactose of sacharose vermengd om volume te creëren. In de meeste gevallen kunt u een tablet, pil of dragee halveren zodat u de dosis kunt aanpassen.

Plantaardige tablettenPlantaardige tabletten

"Siliciumdioxide wordt gebruikt als antiklontermiddel, omdat silica vocht absorbeert"

Wat zijn hulpstoffen?

Om de gewenste kruiden, extracten, oliën of poeders in een voedingssupplement te verwerken, zijn hulpstoffen nodig. Deze zijn essentieel voor het capsuleren, tabletteren en coaten van de capsules, softgels of pillen. We kennen verschillende van deze hulpstoffen.

Magnesiumstearaat: Dit is een veelgebruikt additief in supplementen, medicijnen en voeding. Het is een verbinding tussen magnesium en stearinezuur. Het zorgt ervoor dat de ingrediënten niet gaan klonteren. Bovendien geeft het een mooie glans aan de capsules of pillen. 

Cellulose: Cellulose is een polysacharide die door nagenoeg alle planten wordt gemaakt en die de plant stevigheid geeft. Het fungeert als een hulpstof die voor de sterkte zorgt in een tablet en de boel bij elkaar houdt. Capsules kunnen worden gemaakt van (HPMC) cellulose, maar cellulose wordt ook gebruikt als vulling. Het bevordert tevens de doorstroom van het poeder door de machine tijdens het capsuleren.

Silicium: Silicium is een mineraal dat in hoge concentratie in het lichaam voorkomt. Deze stof wordt door veel industrieën gebruikt, waaronder de geneesmiddelen-, cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie. Siliciumdioxide wordt gebruikt als antiklontermiddel, omdat silica vocht absorbeert en voorkomt dat ingrediënten aan elkaar blijven kleven. Het is eveneens van belang voor de doorstroom van het poedermengsel door de machine. Silicium wordt zowel in capsules als tabletten gebruikt.

Rijstconcentraat: Zoals de naam al zegt, is dit natuurlijk extract uit rijst dat als vulstof in capsules wordt gebruikt.

Stearinezuur: Stearinezuur is non-toxisch. Het komt in veel voedingsmiddelen voor. Het is een vetachtige stof die van belang is voor een goede productie van capsules en tabletten.

Alle stoffen en omhulsels die wij gebruiken, zijn volkomen veilig. Bij vitaminesperpost.nl staat uw gezondheid voorop. Daarom werken we louter met ethisch verantwoorde leveranciers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Al onze supplementen zijn vrij van schadelijke stoffen. Voor meer algemene vragen over onze supplementen kunt u een kijkje nemen bij onze veelgestelde vragen.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen. We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten. Wilt u meer informatie of advies over onze voedingssupplementen? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op tel. nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).