Mag ik de capsules van supplementen openmaken? Pillen, poeders en capsules

Voedingssupplementen zijn te koop als poeders, pillen, capsules, tincturen en softgels. De grootte van de supplementen verschilt enorm. In de webwinkel van vitaminesperpost.nl staat daarom bij veel producten de maat aangegeven van de capsules, pillen of softgels.

Waarom capsules, pillen of softgels?

Veel inhoudsstoffen van supplementen smaken van zichzelf niet zo lekker. Vaak gaat het om fijngemalen plantaardige delen of synthetisch vervaardigde stoffen. Dat is een van de redenen dat ze bijvoorbeeld in een HPMC-capsule worden verpakt. De inhoudsstof wordt meestal vermengd met magnesiumstearaat, siliciumdioxide of maïsmeel om klontering van de inhoudsstof te voorkomen of te vertragen. Tenslotte is Nederland een groot deel van het jaar klimatologisch vochtig.

Aanduiding capsulemaatAanduiding capsulemaat

Het verpakken van een inhoudsstof in een capsule beschermt de inhoudsstof tegen vocht en andere stoffen en invloeden. Soms wordt er ook een vulmiddel aan toegevoegd zoals bijvoorbeeld microkristallijne cellulose. Deze stoffen zijn op Europees niveau en meestal zelfs mondiaal goedgekeurd om te gebruiken in voedingsstoffen of bij de productie van commerciële medicijnen.

SoftgelsSoftgels

Capsulering zorgt automatisch voor portionering

Een ander voordeel is dat de inhoudsstof door het capsuleren standaard wordt geportioneerd. Daarnaast is het mogelijk om verschillende stoffen met elkaar te vermengen en in één capsule te verpakken. Zo kunnen bepaalde inhoudsstoffen synergetisch met elkaar samenwerken en elkaar ondersteunen. Een enkelvoudige stof zoals bijvoorbeeld een mineraal of plantenextract kan op deze manier worden verrijkt. Supplementen op basis van olie worden meestal in een softgel verpakt. Deze is wat gemakkelijker te slikken dan een capsule of pil. Bovendien is een softgel - in tegenstelling tot een capsule - geschikt voor een vloeibare inhoud. Softgels bevatten doorgaans ook een olieachtige inhoudsstof zoals bijvoorbeeld visolie of plantenolie.

Moeite met het slikken van pillen?

Voor de meeste mensen levert het slikken van supplementen geen enkel probleem op, maar er zijn ook mensen voor wie dit minder makkelijk is. Er zijn verschillende manieren om het slikken van voedingssupplementen te vereenvoudigen, zodat u toch gebruik kunt maken van de rijke inhoud.

Twee handen met een pil en een glas waterTwee handen met een pil en een glas water

Pillen
Pillen kunnen met de hand of met een groot mes in kleinere stukjes worden gebroken. De kleinere stukjes kunnen eenvoudig met water worden doorgeslikt, maar een dikkere vloeistof zoals een yoghurtsmoothie vergemakkelijkt het slikken nog meer. Het ook mogelijk de pillen met een vijzel (weer) te verpoederen. In tweedehands winkels zijn vaak (apothekers)vijzels te vinden, maar ze zijn ook gewoon op internet te koop. Het poeder kan door een beetje voedsel of wat vruchtensap worden geroerd. Ook kan het met een geprakte banaan of wat appelmoes worden vermengd. Het is natuurlijk ook mogelijk de pil(len) in een smoothie te gooien en deze met de blender te vermalen.

Capsules
Capsules kunnen eenvoudig worden opengemaakt. De inhoud kan met een smoothie, wat appelmoes of een geprakte banaan worden vermengd. U dient er wel rekening mee te houden dat dit niet altijd bevorderlijk is voor de smaak. Sommige inhoudsstoffen zijn namelijk zuur of bitter. 

Softgels
Softgels zijn eigenlijk heel gemakkelijk te verwerken, vooral als er plantaardige olie in zit. Vaak is deze olie (zoals bijvoorbeeld teunisbloemolie) prima van smaak. Bijt met uw hoektanden de softgel open of prik er met een naald, speld of een het puntje van een scherp mes een gaatje in. Vermeng de olie met uw voedsel en gooi het omhulsel weg.

Opgepast:
Doe dit niet met visolie- of algenolie-capsules. Vanwege de sterke smaak zijn deze echt het best mét softgel in te nemen.

“Poeder kan goed met wat geprakte banaan of appelmoes worden vermengd"

Twee technieken als hulp bij het doorslikken van supplementen

Er zijn daarnaast twee technieken mogelijk die het doorslikken van grote pillen of tabletten kunnen vereenvoudigen.

1. De waterflesmethode voor pillen of tabletten:

Vul een waterflesje met water. Plaats de pil of capsule op uw tong. Plaats uw lippen rondom de hals van het flesje en neem met een rustige, achterwaartse beweging een flinke slok van het water. Zorg dat er geen lucht bijkomt.

WaterflesmethodeWaterflesmethode
De gebogen-hoofd-methodeDe gebogen-hoofd-methode

2. De gebogen-hoofd-methode voor capsules:

Plaats de capsule op uw tong. Neem een slok water, maar slik nog niets door. Buig nu uw hoofd met de kin richting de borst. Het water met daarin de capsule zal nu naar achteren in uw keel drijven. Slik in deze positie het water met de capsule door.

Supplementen van vitaminesperpost.nl

Alle stoffen en omhulsels die wij gebruiken voor onze supplementen zijn volkomen veilig. Bij vitaminesperpost.nl staat uw gezondheid voorop. Daarom werken we louter met ethisch verantwoorde leveranciers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Al onze supplementen zijn vrij van schadelijke stoffen.

Vragen of advies?

Voor meer algemene vragen over onze supplementen kunt u een kijkje nemen bij veelgestelde vragen. U kunt tijdens kantooruren ook contact opnemen met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of telefonisch via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).