Het wonder dat Coriolus versicolor of elfenbankje heet De prachtige Coriolus versicolor

De benaming ‘elfenbankje’ voor de Coriolus versicolor roept sprookjesachtige taferelen op waarbij we ons voorstellen dat Tinkerbell en haar zusjes door het bos fladderen en af en toe uitrusten op een piepklein bankje. Het elfenbankje in dit blog is echter geen houten bankje in een magisch donker woud, maar een paddenstoel die volop in Nederland voorkomt, doch nauwelijks vers wordt gegeten. Als thee of voedingssupplement is de Coriolus versicolor daarentegen weer enorm populair. In dit blog leest u meer over het wonder dat Coriolus versicolor of elfenbankje heet. 

Wat is Coriolus versicolor?

Coriolus versicolor (elfenbankje)Coriolus versicolor (elfenbankje)

Misschien heeft u afgelopen maanden weer volop culinair genoten van alle eetbare paddenstoelen die ons land rijk is. Wereldwijd zijn er zo’n 14.000 paddenstoelen beschreven en alleen al in Nederland leven er 5250 soorten. Als mens leven we in symbiose met allerlei fascinerende schimmels en paddenstoelen en zijn we er zelfs afhankelijk van. Schimmels en paddenstoelen zijn immers de ‘opruimers van de natuur’. 

Een van de niet-giftige paddenstoelen in Nederland staat de Coriolus versicolor, ook wel bekend als elfenbankje, Trametes versicolor of Turkey Tail . Het is een schimmel uit de Plyporaceae-familie. Deze zwam groeit op rottend hout van loofbomen. De naam elfenbankje is aan het uiterlijk ontleend omdat de zwam haaks op boomstammen groeit, alsof er elk moment een elfje op neer kan strijken. Zoals de naam al impliceert (versicolor = meerkleurig) kan de Coriolus versicolor een breed scala aan kleuren hebben, van wit, grijs, beige in okergeel tot oranje, groen of zelfs zwart. Hoewel deze paddenstoel dus eetbaar is, vinden de meeste mensen hem niet lekker. Daarom wordt er vaak thee van gemaakt. De smaak is dan licht en kruidig. Wie tóch Coriolus versicolor in een maaltijd wil verwerken, wordt aangeraden een jong elfenbankje te gebruiken.

“Paddenstoelen hebben in de volksmond talloze onheilspellende namen toebedeeld gekregen, zoals bijvoorbeeld stinkzwam, duivelsgebroed, heksenboleet en duivelsei”

Coriolus versicolor: reeds bekend in de Mingdynastie

ElfenbankjeElfenbankje

Rondom paddenstoelen hangt al eeuwen een mythische sfeer. Ze worden niet vermeld in het boek Genesis waarin god de wereld schiep. Hierdoor ontstond de vraag of paddenstoelen dan scheppingen van de duivel waren. Niet zo verwonderlijk, gezien de merkwaardige paddenstoelen van deze schimmels en het plots verschijnen en even snel weer uit de bossen verdwijnen. Daarbij zijn talloze paddenstoelen giftig en kunnen andere hallucinogeen werken. 

Op basis hiervan hebben paddenstoelen in de volksmond talloze onheilspellende namen toebedeeld gekregen, zoals bijvoorbeeld stinkzwam, duivelsgebroed, heksenboleet en duivelsei. Inmiddels is de Coriolus versicolor een van de meest klinisch bestudeerde paddenstoelen ter wereld. Deze paddenstoel kent dan ook een lange geschiedenis in de TCM. Het eerste geregistreerde gebruik van het elfenbankje dateert al uit het midden van 1300 tijdens de Mingdynastie.

“De Coriolus versicolor is rijk aan de unieke stoffen polysacharide K (PSK) en polisacharide peptide (PSP)”

Wat maakt de Coriolus versicolor zo bijzonder?

Letterbak met allerlei soorten paddenstoelenLetterbak met allerlei soorten paddenstoelen

Veel paddenstoelen staan bekend om hun gezondheidsbevorderende kenmerken. Over het elfenbankje mogen vanwege Europese wetgeving niet veel in deze context zeggen, maar op internet kunt u hierover veel informatie vinden. In het algemeen kunnen we stellen dat de gezondheidsbevorderende stoffen zich in het mycelium oftewel het vruchtlichaam van de paddenstoel bevinden. De Coriolus versicolor is daarbij rijk aan de unieke stoffen polysacharide K (PSK) en polysacharide peptide (PSP). Het bestanddeel PSK is door een Japans bedrijf uit het elfenbankje verkregen en wordt inmiddels uitgebreid onderzocht. Andere polysachariden (meervoudige koolhydraten) in het elfenbankje zijn galactose, glucose, mannose en arabinose. 

Bovendien bevat Coriolus versicolor veel bèta-glucanen. Dit zijn voedingsvezels met zogenoemde 1,3-1,6 verbindingen die beschermende kwaliteiten voor het lichaam zouden hebben. Paddenstoelen zijn in het algemeen rijk aan vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. Bovendien bevatten ze veel water en derhalve weinig calorieën. De Coriolus versicolor bezit van nature veel B-vitamines en de mineralen magnesium, kalium, fosfor, selenium en koper. Daarnaast bevat de paddenstoel essentiële aminozuren en vetzuren. Niet zo vreemd dus dat ook het elfenbankje de status van superfood heeft bereikt.

“Het hoogwaardige Colorius versicolor-extract wordt middels heetwaterextractie met een ratio van 8:1 uit de paddenstoel geëxtraheerd”

Hoe wordt Coriolus versicolor in een voedingssupplement verwerkt?

Coriolus versicolor kent vele kleurenCoriolus versicolor kent vele kleuren

Om gebruik te kunnen maken van de fijne stoffen in de Coriolus versicolor wordt vaak naar een voedingssupplement gegrepen. Een goede keuze want op die manier kunt u profiteren van alle stoffen, zonder dat u te maken krijgt met de niet bijzonder geliefde smaak van het elfenbankje. 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over Coriolus versicolor of andere paddenstoelen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).