Bacopa: hét ayurvedische kruid voor de hersenen Bacopa: hét ayurvedische kruid voor de hersenen

De ayurvedische kruidenleer heeft een breed scala aan kruiden die de gezondheid ondersteunen. Bacopa is er daar één van. In India zegt men al eeuwenlang dat dit kruid de hersenfunctie kan ondersteunen. Om deze reden heet dit kruid ook wel ‘het wellness kruid voor de hersenen’. Nieuwsgierig geworden? Dan stappen we de wereld in van dit ‘magische’ kruid.

Wat is bacopa?

Bacopa is een klein sterk vertakt moerasplantje uit de weegbreefamilie. Het heeft kleine langwerpige bladeren en paars/blauwe bloempjes. Dit plantje bloeit het hele jaar door. In Nederland noemen we dit kruid Aziatische waternavel. Andere namen voor dit kruid zijn, brahmi of Bacopa monnieri.

Bacopa die in supplementen wordt gebruikt, komt voornamelijk uit India. In de warme moerassen kan het plantje weelderig tieren.

Om het kruid te oogsten, banen de mensen zich een paar keer per jaar een weg door de moerassen om de wilde bacopa te verzamelen. Inmiddels zijn door de Indiase overheidsinstellingen ook enkele cultivars ontwikkeld.

Als de bacopa is geoogst, wordt het kruid verder verwerkt. Traditioneel persten de Indiërs de bladeren fijn om er sap uit te winnen. Om hier poeder van te maken, werd het sap in de volle zon gelegd om te drogen. De poeder werd vervolgens gebruikt voor het aanmaken van siropen. Bacopa heeft een bittere smaak. Om deze smaak te maskeren, voegde men veel suiker toe.

In voedingssupplementen wordt het extract van bacopa gebruikt. Het voordeel van een capsule is dat er geen suiker aan is toegevoegd en dat u geen last heeft van de bittere smaak.

Bacopa: een krachtig ayurvedisch kruid

In ayurvedische teksten wordt bacopa ‘brahmi’ genoemd. Het woord brahmi is afgeleid van ‘brahman’, wat in het Sanskriet ‘bewustzijn en wijsheid’ betekent. De naam slaat terug op de werking van het kruid.

Bacopa is net als ashwagandha een tonicum of goed middel voor de hersenen. Het wordt al meer dan drieduizend jaar gebruikt om mensen van alle leeftijden te helpen om nieuwe informatie te leren en te onthouden*. Bacopa is een adaptogeen*. Dit betekent dat het lichaam helpt zich aan te passen aan nieuwe of stressvolle situaties*.

“Brahmi betekent in het Sanskriet 'bewustzijn en wijsheid'”

Werkzame stoffen in bacopa

Bacopa bestaat uit unieke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van de hersenen. Het kruid bevat de volgende stoffen:

 • alkaloïden (herpestine, brahmosiden)
 • saponinen (bacoside A, bacoside B)
 • suikeralcoholen (mannitol)
 • fytosterolen (beta-sitosterol, stigmasterol)
 • flavonoïden (luteoline) en triterpenen (betulinezuur)

Waar is bacopa goed voor?

Bacopa wordt in de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt. In de Westerse wereld is dit kruid evenmin onopgemerkt gebleven. Er zijn intussen veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de inzetbaarheid van dit kruid.

 • Voor een heldere geest*
  Bacopa bevat brahmosiden. Deze bestanddelen zijn verantwoordelijk voor de rustgevende werking van de plant. Het bijzondere van dit kruid is dat de geest helder blijft.
 • Helpt bij het verbeteren van concentratie en geheugen*
  Bacopa bevat twee actieve stoffen die van invloed zijn op het verbeteren van de concentratie en het geheugen, namelijk bacoside A en B. Deze stoffen zorgen ervoor dat de natuurlijke productie van acetylcholine, serotonine en GABA wordt ondersteund. Hoe meer het lichaam van deze stoffen heeft, hoe beter met de hersenen kan worden gecommuniceerd. Informatie kan daardoor gemakkelijker worden verwerkt en onthouden.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Bacopa capsules bij vitaminesperpost.nl

Zoals uit het voorgaande blijkt, hebben bacosides een grote invloed op de ondersteuning van het geheugen. De bacopa capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten 400 mg bacopa monnieri extract en zijn gestandaardiseerd op 20% bacosides. Onze capsules zijn van het merk Bacopin®, dat afkomstig is van de ayurvedische leverancier Sabinsa. Dit supplement is goed te combineren met Ginkgo biloba.

Vragen of Advies?

Wilt u meer weten over bacopa of over andere ayurvedische kruiden? Wij helpen u graag! Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).