Bacopa: hét ayurvedische kruid voor de hersenen Geconcentreerde vrouw aan het werk

De ayurvedische kruidenleer heeft een breed scala aan kruiden die de gezondheid ondersteunen. Bacopa is er daar één van. In India zegt men al eeuwenlang dat dit kruid de hersenfunctie kan ondersteunen. Om deze reden heet dit kruid ook wel ‘het wellness kruid voor de hersenen’. Nieuwsgierig geworden? Dan stappen we de wereld in van dit ‘magische’ kruid.

Wat is bacopa?

De bacopaplant met paarsblauwe bloemetjesDe bacopaplant met paarsblauwe bloemetjes

Bacopa is een klein sterk vertakt moerasplantje uit de weegbreefamilie. Het heeft kleine langwerpige bladeren en paars/blauwe bloempjes. Dit plantje bloeit het hele jaar door. Andere namen voor dit kruid zijn brahmi of Bacopa monnieri.

Bacopa die in supplementen wordt gebruikt, komt voornamelijk uit India. In de warme moerassen kan het plantje weelderig tieren.

Om het kruid te oogsten, banen de mensen zich een paar keer per jaar een weg door de moerassen om de wilde bacopa te verzamelen. Inmiddels zijn door de Indiase overheidsinstellingen ook enkele cultivars ontwikkeld.

Als de bacopa is geoogst, wordt het kruid verder verwerkt. Traditioneel persten de Indiërs de bladeren fijn om er sap uit te winnen. Om hier poeder van te maken, werd het sap in de volle zon gelegd om te drogen. Het poeder werd vervolgens voor het aanmaken van siropen gebruikt. Bacopa heeft een bittere smaak. Om deze smaak te maskeren, voegde men veel suiker toe.

In voedingssupplementen wordt het extract van bacopa gebruikt. Het voordeel van een capsule is dat er geen suiker aan is toegevoegd en dat u geen last heeft van de bittere smaak.

Bacopa: een krachtig ayurvedisch kruid

In ayurvedische teksten wordt bacopa ‘brahmi’ genoemd. Het woord brahmi is afgeleid van ‘brahman’, wat in het Sanskriet ‘bewustzijn en wijsheid’ betekent. De naam slaat terug op de werking van het kruid.

Bacopa is net als ashwagandha een tonicum of goed middel voor de hersenen. Het wordt al meer dan drieduizend jaar gebruikt voor het concentratievermogen*. Het helpt de geest helder te houden* en is goed voor het geheugen*. 

"Bacopa wordt in de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt"

Werkzame stoffen in bacopa

Bacopa bestaat uit unieke stoffen, die verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van de hersenen. Het kruid bevat de volgende stoffen:

 • alkaloïden (herpestine, brahmosiden)
 • saponinen (bacoside A, bacoside B)
 • suikeralcoholen (mannitol)
 • fytosterolen (beta-sitosterol, stigmasterol)
 • flavonoïden (luteoline) en triterpenen (betulinezuur)
Moleculaire weergave van bacosidenMoleculaire weergave van bacosiden
BacopasupplementenBacopasupplementen

Zoals uit het voorgaande blijkt, hebben bacosides een grote invloed op de ondersteuning van het geheugen. De bacopacapsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten 400 mg bacopa monnieri-extract en zijn gestandaardiseerd op 20% bacosides. Heeft u liever wat krachtigers? Ga dan voor onze Super Bacopa. Dit supplement is gestandaardiseerd op maar liefst 40% bacosides.

Onze capsules zijn van het merk Bacopin®, dat afkomstig is van de ayurvedische leverancier Sabinsa. Dit supplement is goed te combineren met Ginkgo biloba. Bovendien kunt u bij ons terecht voor Bacopa Premium. Deze formule bevat ook Ginkgo Biloba, Hericium erinaceus en Gotu Kola.

Waar is bacopa goed voor?

Bacopa wordt in de Ayurveda al eeuwenlang gebruikt. In de Westerse wereld is dit kruid evenmin onopgemerkt gebleven. Er zijn intussen veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de inzetbaarheid van dit kruid.

 • Helpt de geest helder te houden*
  Bacopa bevat brahmosiden. Deze bestanddelen zijn verantwoordelijk voor de rustgevende werking van de plant. Het bijzondere van dit kruid is dat de geest helder blijft*.
 • Goed voor het concentratievermogen en het geheugen*
  Bacopa bevat twee actieve stoffen die van invloed zijn op het verbeteren van de concentratie en het geheugen, namelijk bacoside A en B. Deze stoffen zorgen ervoor dat de natuurlijke productie van acetylcholine, serotonine en GABA wordt ondersteund. Hoe meer het lichaam van deze stoffen heeft, hoe beter met de hersenen kan worden gecommuniceerd. Informatie kan daardoor gemakkelijker worden verwerkt en onthouden.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Bacopacapsules bij vitaminesperpost.nl

Zoals uit het voorgaande blijkt, hebben bacosides een grote invloed op de ondersteuning van het geheugen. De bacopacapsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten 400 mg bacopa monnieri-extract en zijn gestandaardiseerd op 20% bacosides. Heeft u liever wat krachtigers? Ga dan voor onze Super Bacopa. Dit supplement is gestandaardiseerd op maar liefst 40% bacosides.

Onze capsules zijn van het merk Bacopin®, dat afkomstig is van de ayurvedische leverancier Sabinsa. Dit supplement is goed te combineren met Ginkgo biloba. Bovendien kunt u bij ons terecht voor Bacopa Premium. Deze formule bevat ook Ginkgo Biloba, Hericium erinaceus en Gotu Kola.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over bacopa of over andere ayurvedische kruiden? Wij helpen u graag! Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).