De Ginkgo biloba of de Japanse notenboom is bijzonder geliefd vanwege zijn schoonheid en zijn lange levensduur. Het is een levend fossiel. Een boom die al meer dan 200 miljoen jaar onveranderd is gebleven. Miljoenen stedelingen kennen kennen de ginkgo als een populaire en elegante straatboom, met aparte, waaiervormige bladeren, maar wel met sterk ruikende vruchten en zaden, die met name in Azië worden gewaardeerd om hun befaamde eigenschappen.
- Ginkgo: goed voor de hersenen, concentratie en geheugen
- Hoezo is de ginkgo een levend fossiel?
- Ginkgo zaden stinken voor de mens, maar ruiken lekker voor de hond
- Veel zaadverspreiders uit het stenen tijdperk zijn uitgestorven
- Duizend jaar geleden cultiveerden de Chinezen de Gingko Biloba
- De eerste Nederlandse Ginkgo stond in Utrecht
- De Ginkgo in voedingssupplementen
Ginkgo: goed voor de hersenen, concentratie en geheugen
Ginkgo's worden binnen de kruidenkunde al eeuwenlang gewaardeerd omwille van verschillende toepassingen, met name om het geheugen en de hersenfuncties te ondersteunen. Frappant is dat men in Azië vooral gebruik maakt van de zaden en in het Westen van een extract van de bladeren. Er bestaan op onze planeet ongeveer 350.000 levende soorten bloeiende planten en bomen. Evolutionair gezien zijn ze allemaal met de Ginkgo verbonden.
Maar de Ginkgo is uniek. Hij is qua soort niet duidelijk aan een andere levende plant gerelateerd. In het verre verleden bevolkten diverse Ginkgo-achtige planten de planeet, maar dit is de enige die alles heeft overleefd.
Hoezo is de Ginkgo een levend fossiel?
Als u fossiele bomen van meer dan 200 miljoen jaar geleden bestudeert, ziet u bladeren die erg lijken op huidige Ginkgobladeren. Het vereist kennis van zaken om echt te kunnen beoordelen of die bladeren afkomstig zijn van planten die identiek zijn aan onze huidige Ginkgo. De Chinese paleobotanicus Zhou Zhiyan heeft fossiel materiaal uit China bestudeerd. Hij zag enkele kleine verschillen in de manier waarop de zaden in deze fossiele planten waren aangehecht. Over het algemeen verschilden ze echter weinig van de huidige ginkgo.
“De Ginkgo biloba heeft een kenmerkende geur die wordt gevormd door het buitenste deel van het zaad”
De ginkgo heeft een kenmerkende geur die wordt gevormd door het buitenste deel van het zaad. Het zaad ruikt in eerste instantie sterk naar braaksel. Hoewel dit een opmerkelijk detail is, heeft het naar alle waarschijnlijkheid te maken met de manier waarop de zaden zich in vroegere tijden verspreidden. De geur is en was aantrekkelijk voor bepaalde dieren. Sommige honden eten ginkgozaden, maar dit is niet goed voor ze. Het is goed mogelijk dat de geur indertijd aantrekkelijk was voor een specifieke diersoort die nu niet meer bestaat.
"Eekhoorns en dassen kunnen bijdragen aan de verspreiding van ginkgo zaden"
Veel hedendaagse, neo-tropische vruchten lijken geen efficiënte zaadverspreiders meer te hebben. Het idee daarachter is dat veel grote zoogdieren ongeveer 10.000 jaar geleden uitstierven, waardoor veel planten hun belangrijkste verspreiders kwijt raakten. De planten leven nog, terwijl hun verspreiders uitstierven. Overigens blijkt dat de zaden van Ginkgo tegenwoordig wel weer worden verspreid. Als de stank is verdwenen, zijn de zaden heel aantrekkelijk.
Ze lijken een beetje op pistache en bestaan uit lekker, voedzaam vruchtvlees. Daardoor kunnen ze dieren zoals eekhoorns of dassen aantrekken.
“In vroegere tijden was men voor kennis van fauna volledig afhankelijk van botanische tekenaars ”
Ongeveer 1000 jaar geleden gingen de Chinezen de Ginkgo verbouwen omwille van de zaden/noten. De Duitse natuurkundige en botanist Engelbert Kaempfer is de eerste westerling die in de 17e eeuw gewag maakt van de Ginkgo. Tussen 1690 en 1692 reisde hij met de VOC naar Zuid-Japan, alwaar hij kennis maakte met de boom. Hij beschreef hem en maakte er ook een illustratie van.
"In 1730 werd in Nederland voor het eerst een ginkgo geplant in de Hortus Botanicus in Utrecht (de Oude Hortus)"
In vroegere tijden was men voor kennis van fauna volledig afhankelijk van botanische tekenaars die de exotische planten tijdens hun enerverende reizen tot in de kleinste details vastlegden. Pas in het midden van de 18e eeuw werden er levende planten in Europa geïntroduceerd. In 1730 werd in Nederland voor het eerst een ginkgo geplant in de Hortus Botanicus in Utrecht (de Oude Hortus).
Wilt u ook graag een Ginkgo in de natuur zien? Op verschillende plekken in Nederland vinden we de majestueuze Ginkgo terug. De grootste exemplaren staan geregistreerd op de website ‘Monumentale bomen’.
De Ginkgo in voedingssupplementen
Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 supplementen die zijn gebaseerd op het extract van Ginkgo biloba blad:
Dit supplement bevat 60 mg extract van het blad van de Ginkgo. De capsules zijn:
- Goed voor de doorbloeding*
- Goed voor het geheugen*
- En goed voor het concentratievermogen*
Naast 120 mg Ginkgo Biloba bladextract, zijn er hieraan nog 2 plantextracten toegevoegd: Siberische ginseng en Gotu kola. Deze extracten ondersteunen de bioactieve stoffen van het Ginkgo biloba bladextract.
De 100% plantaardige capsules:
- zijn goed voor het concentratievermogen*
- zijn goed voor het geheugen*
- zijn goed voor de doorbloeding*
- helpen de geest helder te houden*
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Naast Ginkgo biloba-extract verkopen we in de webwinkel vitaminesperpost.nl nog veel meer interessante supplementen van plantaardige oorsprong. Mocht u specifieke vragen hebben, dan kunt u tijdens kantooruren altijd bellen met onze deskundige medewerkers op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.