‘Spinaziesupplement kan spierkracht vergroten’ ‘Spinaziesupplement kan spierkracht vergroten’

Wie kent het Amerikaanse strip- en tekenfilmfiguur Popeye niet? De razendpopulaire zeeman staat vooral bekend omdat hij door het eten van spinazie sterk wordt. Popeye zorgde ervoor dat het eten van spinazie flink werd gepromoot.

 

Het geheim van Popeye is nog maar eens ontrafeld: recent onderzoek laat namelijk zien dat voedingssupplementen met spinazie de spierkracht kunnen vergroten. Ze zouden de atletische prestaties flink kunnen bevorderen.

 

Ecdysterone

In het onderzoek is gekeken naar het gebruik van supplementen met daarin spinazie. Dus niet het voedsel zelf. Onderzoekers onder leiding van Maria Parr – hoogleraar famaceutische chemie aan de Freie Universität in Berlijn – onderzochten specifiek het effect van ecdysterone op de atletische prestaties en spierkracht. Ecdysterone komt voor in verschillende planten, maar ook in quinoa zaden en spinazie.

 

Eerdere studies bij zoogdieren toonden aan dat ecdysteroïden veel gunstige effecten hebben. In de jaren ’80 noemden onderzoekers ecdysterone het ‘Russische geheim’ nadat er een vermoeden was dat Russische olympische atleten het gebruikten als prestatieverhogend supplement.

 

Onderzoek

Voor het onderzoek hebben professor Parr en haar teamleden een test onder 46 jonge atleten uitgevoerd. Ze werden in 2 groepen verdeeld. De ene groep nam spinaziesupplementen in. De andere groep een placebo. Zowel de deelnemers aan het onderzoek als de onderzoekers wisten van tevoren niet wat ze precies innamen.

 

De resultaten toonden aan dat de deelnemers die ecdysterone (dus de spinaziesupplementen) namen ‘een aanmerkelijke hogere toename van de spiermassa hadden’. De conclusie van professor Parr en haar team naar aanleiding van het onderzoek was als volgt: “De gegevens uit het onderzoek onderstrepen de effectiviteit van ecdysterone met betrekking tot sportprestaties.”

 

Bron van dit artikel: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325661.php