Wielrenners drinken ‘ketonen’, maar wat zijn dat eigenlijk? Frambozen in kistje

Wie de afgelopen periode naar de Tour de France heeft gekeken, zal het niet zijn ontgaan. Sommige wielrenners drinken ‘ketonendrankjes’. Deze dure drankjes, die uitzonderlijk vies schijnen te smaken, drijven de sportieve prestaties significant op en dragen bij aan een voorspoedig herstel, aldus de enthousiaste gebruikers. Dit werpt wel de vraag op of deze ketonendrankjes wellicht een vorm van ‘doping' zijn. En het laatste woord is daar vast nog niet over gesproken. Maar wat zijn ketonen eigenlijk?

Ketonen zijn in water oplosbare moleculen

Ketonen zijn in water oplosbare moleculen. Ze worden in de lever aangemaakt op het moment dat het lichaam vet verbrandt ten behoeve van energie. Bij een ‘normaal’ voedingspatroon dat veel (natuurlijke) koolhydraten, wat eiwit en niet al te veel vet bevat, worden de koolhydraten omgezet in glucose. De glucose wordt gebruikt voor de verbranding tot energie.

"Hersenen, spieren en andere weefsels gebruiken ketonen als brandstof"

De lever zet vetzuren uit lichaamsvet om in ketonen

De leverDe lever

Als er weinig glucose in het lichaam aanwezig is, gaat het lichaam over op de verbranding van vet. De boel moet tenslotte toch aan het werk blijven. De lever zet vetzuren uit lichaamsvet om in ketonen en brengt ze in de bloedbaan. Hersenen, spieren en andere weefsels gebruiken deze ketonen vervolgens als brandstof. Dit proces wordt ‘ketose’ genoemd. In de praktijk werken ketonen in het lichaam zoals houtblokjes in de open haard. En daarvan maken duursporters nu dankbaar gebruik.

Ketonlichamen zijn belangrijk voor de hersenen. Ze worden namelijk door de hersenen gebruikt om lange vetzuurketens aan te maken. In tegenstelling tot vrije vetzuren kunnen ketonlichamen de bloed-hersenbarrière van de hersenen passeren.

Ketonen worden gevormd door bepaalde voedingspatronen

In de praktijk worden ketonenlichaampjes gevormd omdat iemand een speciaal voedingspatroon inzet waarbij weinig glucose in het bloed terecht komt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij beperking van de inname van voedsel, 16/8 periodiek vasten of beperking van koolhydraten (tussen de 20-30 gram koolhydraten). Voor gezonde mensen zou dat geen probleem moeten zijn. Uiteindelijk leiden deze voedingspatronen tot gewichtsafname, maar ook tot een stabielere bloedsuikerspiegel.

Er zijn altijd 3 soorten ketonen in het bloed aanwezig

In ons bloed zijn altijd 3 soorten ketonen aanwezig. De niveaus van elk van deze ketonenlichamen zullen variëren, maar ze worden normaliter op natuurlijke wijze in het bloed gereguleerd. De soorten ketonen zijn: 

  1. acetoacetaat (AcAc)
  2. 3-β-hydroxybutyraat (3HB)
  3. aceton

Waarschuwing: mensen die een onstabiele bloedsuikerspiegel hebben, dienen ervoor zorg te dragen dat ze voldoende glucose in hun bloed hebben en weinig tot geen ketonen. Dit kan namelijk zorgen voor verzuring van het bloed.

"Vetzuren zijn energierijke brandstofbronnen en worden in de mitochondriën in onze cellen worden omgezet in energie"

Vetzuren worden in de mitochondriën verbrand

Vetten die in vetweefsel zijn opgeslagen, komen vanuit de vetcellen in het bloed als vrije vetzuren op het moment dat de bloedsuikerspiegel is verlaagd. Dat is een natuurlijk proces. Het vindt plaats tussen de maaltijden, tijdens een vastenperiode, bij uithongering, maar ook bij zware inspanning. Vetzuren zijn energierijke brandstofbronnen. Ze worden dan ook met liefde opgenomen door alle cellen die mitochondriën bevatten. Spierweefsel bevat bijvoorbeeld veel mitochondriën. De vetzuren kunnen alleen in deze mitochondriën worden omgezet in energie.

MitochondriumMitochondrium

"Frambozenketonen is een natuurlijke stof die smaakbepalend is voor rode frambozen"

Ketonen hebben een specifieke geur

Ketonen hebben een specifieke geur. Deze kan worden waargenomen door mensen die daar gevoelig voor zijn. Iemand die door verandering van een voedingspatroon in ‘staat van ketose’ terecht komt, ademt dit uit (een lichte acetonachtige geur).

Frambozen ketonen of Raspberry ketones

Verse frambozenVerse frambozen

Frambozenketonen is een natuurlijke stof die smaakbepalend is voor rode frambozen. Deze stof wordt veelvuldig gebruikt in de cosmetische en voedingsindustrie. Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat deze stof ook een rol kan spelen als ondersteuning bij het afvallen. Dit supplement is erg populair in Amerika, sinds het door de bekende televisiepresentator Dr. Oz werd aangeprezen.

"Frambozenketonen kunnen ter stimulatie en activatie worden ingezet náást een gezond voedingspatroon en beweging"

Capsules met ‘Raspberry ketones’

De stof wordt slechts in kleine hoeveelheden in de natuur gevonden. Daarom is het efficiënt om daar een voedingssupplement voor te gebruiken. De supplementen van vitaminesperpost.nl zijn niet alleen twee keer zo sterk dan de capsules van ‘Dr. Oz’, ze bevatten ook groene thee extract. Van groene thee is bekend dat het ondersteunend werkt bij het afvallen*. 

Geen wondermiddel

Frambozenketonen kunnen ter stimulatie en activatie worden ingezet náást een voedingspatroon zoals eerder in dit stuk is benoemd. Dit voedingssupplement is geen wondermiddel. Wie serieus aan een gezond gewicht wil werken, dient dit altijd te combineren met gezond, vers en onbewerkt voedsel. Bovendien is het belangrijk om veel te bewegen (ook wandelen, fietsen en zwemmen is beweging) en voldoende water te drinken.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

We verkopen in de webwinkel van vitaminesperpost.nl meer interessante supplementen die u kunnen ondersteunen bij het behoud van een gezond gewicht. Als u door de bomen het bos niet meer ziet, kunt u tijdens kantooruren altijd bellen met onze deskundige medewerkers op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of ons contactformulier invullen.