Aloë vera: meer dan een leuke kamerplant Aloë vera

De aloë vera-plant is tegenwoordig in menig woon- en slaapkamer te vinden. Hij is leuk om te zien en makkelijk om te onderhouden. Wist u dat de plant ook ontzettend handig kan zijn? Al zo’n zesduizend jaar geleden noemden de Egyptenaren het ‘de plant van de onsterfelijkheid’. Tegenwoordig wordt aloë vera nog steeds voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo komen er alsmaar meer producten op de markt die aloë vera bevatten. Aloë vera-drank is erg populair en er zijn steeds meer verzorgingsproducten met de plant als belangrijkste ingrediënt. Waarom is aloë vera zo populair?

Wat is aloë vera?

Aloë vera plantenAloë vera planten

Aloë vera komt van oorsprong uit Arabië en Noord-Afrika. Tegenwoordig komt hij ook voor in Indonesië, het Middellands Zeegebied en op de Nederlandse Antillen. De plant is niet winterhard en overleeft niet als het kouder wordt dan 5°C. Het is een vetplant die tot 90 cm hoog kan worden. De plant heeft een korte stam waaraan blauwgroene bladeren groeien. De bladeren zijn puntig en hebben aan de zijkanten driehoekige stekels waardoor de plant op een cactus lijkt.

De plant behoort echter tot de groep van Affodil planten (Asphodelaceae) en staat dus niet in relatie met de cactus. De bladeren kunnen wel 50 centimeter lang worden en bevatten een doorschijnende gel.

"Volgens de overlevering gebruikte de Egyptische koningin Nefertite het sap van de vetplant voor haar schoonheidsbaden"

Aloë vera voor de huid

Aloë vera (Aloë Barbadensis Mill) duikt historisch gezien in verschillende culturen vooral op als ‘eerstehulpmiddel’ voor de huid. Afrikaanse kameeldrijvers noemden aloë vera de ‘lelie van de woestijn’. Joden gebruikten linnen gedrenkt in mirre en aloë om afgestorvenen in te wikkelen en bij moslims heeft aloë een diepe religieuze waarde: aloë symboliseert bijvoorbeeld het ware geluk. Volgens de overlevering gebruikte de Egyptische koningin Nefertite het sap van de vetplant voor haar schoonheidsbaden.

Vrouw met Aloë vera gelVrouw met Aloë vera gel

Het is natuurlijk niet te zeggen of dit waar is, maar je ziet wel afbeeldingen van de plant terug in Egyptische tempels.

"Wist u dat u heel gemakkelijk zelf aloë vera-gel uit de plant kunt halen?"

Aloë vera gel

Vrouw met blad en potje gelVrouw met blad en potje gel

Aloë vera wordt vaak vanwege de verzachtende werking op de huid aan schoonheidsproducten toegevoegd. Helaas bevatten deze producten vaak ook andere ingrediënten die u misschien liever niet op uw velletje smeert. Wist u dat u heel gemakkelijk zelf aloë vera-gel uit de plant kunt halen? De plant is gelukkig zelfhelend, dus hij herstelt weer wanneer u er bladeren vanaf snijdt. U kunt het beste de laagste blaadjes van de plant eraf snijden en hier de gel uitpersen. Vervolgens kunt u de gel op verschillende manieren gebruiken, een aantal voorbeelden zijn:

  • Gezichtscrème: Aloë vera heeft een antibacteriële en verzorgende invloed op uw huid. Het is daarom goed te gebruiken als gezichtscrème.
  • Make-up remover: Doe een beetje gel op een watje en gebruik het om uw make up te verwijderen. Een stuk natuurlijker en zachter voor de huid dan de removers die u in de winkel koopt.
  • Aftersun: Aloë vera gel heeft een verkoelende werking en kan daardoor goed worden gebruikt bij zonnebrand. U kunt het eventueel eerst in de koelkast leggen voor een extra verkoelend effect.

"Aloë lijkt een geweldige steun voor het immuunsysteem te zijn"

Aloë vera voor inwendig gebruik

Als aloë vera inwendig wordt gebruikt, kent het ook een aantal voordelen. Aloë lijkt een geweldige steun voor het immuunsysteem te zijn* en het wordt aangewend om de spijsvertering te helpen. Tevens ondersteunt het de bloedsuikerspiegel* en helpt het de hydratatie van de huid*. De plant zit boordevol mineralen, vitamines en enzymen. Daarnaast bevat aloë vera enzymen voor de spijsvertering, fytosterolen en minstens 18 essentiële aminozuren. De belangrijkste voedingsstoffen in de plant zijn glycosaminoglycanen (GAG's).

Stukjes Aloë vera bladStukjes Aloë vera blad

Helaas is het niet verstandig (en ook niet zo lekker) om de gel puur te eten. Het aloë vera sap dat u in de winkel kunt kopen, kunt u wel gewoon drinken, dit is alleen vaak sterk bewerkt. U kunt ervoor kiezen om een supplement met aloë vera te nemen. Onze softgels met aloë vera-extract bevatten het complete spectrum van voedingsstoffen zoals ze in de plant voorkomen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Meer weten over aloë vera of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).