Cascara sagrada voor een regelmatige stoelgang Cascara sagrada voor een regelmatige stoelgang

Er bestaan veel natuurlijke middelen die goed zijn voor de darmwerking. Een minder bekend plantaardig voedingssupplement, dat we deze keer voor het voetlicht willen zetten, is de Cascara sagrada.

‘Chittem stick’: al heel lang bekend onder de Chinook indianen

Houten vijzel met Cascara-bastHouten vijzel met Cascara-bast

Rhamnus purshiana DC, algemener bekend als Cascara Sagrada, is een boom die inheems langs de westkust in Noord-Amerika groeit. De boom bloeit met kleine witte bloemetjes die uiteindelijk overgaan in zwarte bessen. De eerste meldingen over het gebruik van de bast van deze boom gaan terug naar de Noord-Amerikaanse Chinook indianen. De Noord-Amerikaanse handelstaal uit het begin van de 19e eeuw bevatte veel woorden uit de (inmiddels vrijwel uitgestorven) Chinook-taal.

De bast van de Rhamnus purshiana DC werd oorspronkelijk chittem stick of chitticum stick genoemd.

"Spaanse veroveraars gaven de gedroogde schors de naam 'Cáscara sagrada': heilige schors"

Hoe kreeg de Indiaanse ‘chittem stick’ de Spaanse naam ‘Cascara sagrada’?

Spaanse veroveraars die rond 1600 het noordwesten van Noord-Amerika verkenden, kwamen daar veel inheemse volkeren tegen die de schors van de Rhamnus purshiana DC als laxeermiddel gebruikten. Zij gaven aan deze gedroogde schors de Spaanse naam ‘Cáscara sagrada’. Dat betekent ‘heilige schors’ en verwijst naar de 'doeltreffende' bioactieve stoffen in de boomschors.

Hoe kwam Cascara sagrada in Europa terecht?

In 1876 startte het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Parke-Davis met de productie van middelen met daarin cascarabast. Het bedrijf bracht dit vrij kort daarna ook op de Europese markt. Dat bleek een enorm succes. Maar er zat ook een donkere zijde aan: de commerciële teelt was rond 1900 rampzalig voor de inheemse Rhamnus purshiana bomen, omdat de bast veel te intensief werd geoogst. Dit farmaceutische middel (of een chemische afgeleide daarvan) is overigens heden ten dage nog steeds verkrijgbaar.

Rhamnus purshianaRhamnus purshiana

Waarom natuurlijke Cascara sagrada-capsules?

De Cascara sagrada capsules van vitaminesperpost.nl bevatten natuurlijk bastextract. De Cascara sagrada-capsules zijn volledig plantaardig en daarom geschikt voor zowel vegetariërs als vegans. Alle voordelen op een rijtje:

  • Ondersteunt een regelmatige stoelgang*
  • Goed voor de darmwerking*
  • Helpt de spijsvertering*
  • Ondersteunt de reinigende werking van de lever*
  • Ondersteunt het afweersysteem*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

 "De bast moet minstens een jaar drogen omdat hij anders te intensief laxeert"

Hoe wordt de bast gedroogd?

De bast wordt in de lente of vroege zomer verzameld, als-ie gemakkelijk loslaat van de boom. Als de bast is verwijderd, wordt hij in de schaduw gedroogd om de karakteristieke gele kleur te behouden. De bast moet minstens een jaar drogen omdat hij anders te intensief laxeert. Tegenwoordig kost het droogproces door de voortschrijdende technologie minder tijd. De capsules van vitamines perpost.nl bevatten 450 mg puur schorsextract van de Cascara sagrada.

"Vogels, beren en wasberen zijn overigens ook gek op de bessen van de Cascara" 

Waarvoor wordt de boom nog meer gebruikt?

De bessen van de boom worden door de Indiaanse bevolking al minstens duizend jaar gebruikt als natuurlijk middel omdat ze goed zijn voor de darmwerking* en de spijsvertering helpen. De bessen kunnen worden gekookt of rauw worden gegeten, en ondersteunen een regelmatige stoelgang. Daarnaast ondersteunt cascara sagrada de reinigende werking van de lever* en het afweersysteem *. Vogels, beren en wasberen zijn er overigens ook gek op.

De bessen van de Rhamnus purshiana DCDe bessen van de Rhamnus purshiana DC

Honing van de cascarabloemetjes is lekker, maar die is wel licht laxerend. Het hout wordt door de lokale bevolking gebruikt voor palen, brandhout en draaiwerk. De boom wordt tegenwoordig vaak aangeplant als sierplant, om voedsel en een beschermplaats te bieden aan dieren en om erosie van de bodem tegen te gaan.

Waarom Cascara Sagrada-capsules van vitaminesperpost.nl?

De cascara sagrada-capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bestaan uit puur schorsextract. Vanwege de krachtige actieve stoffen die cascara sagrada bevat, mag u dit supplement niet langer dan één aaneengesloten week gebruiken.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.