Kijk achterom! Wat zegt uw stoelgang over uw gezondheid? Rol toiletpapier

De stoelgang, het is geen smakelijk onderwerp en we praten er niet graag over. Toch is het van belang om af en toe eens achterom te kijken na uw toiletbezoek. Onze stoelgang vertelt nu eenmaal veel over de staat van onze darmen. In het teken van Nationale Poepdag vinden wij het daarom tijd om het taboe te doorbreken en eens nader naar onze stoelgang te kijken. Let’s talk dirty! 

Uw stoelgang als pijler voor de gezondheid

Een gezond microbioomEen gezond microbioom

Binnen de Traditionele Chinese Gezondheidsleer (TCM) en Ayurveda gebruiken artsen de stoelgang van hun patiënten al eeuwen als belangrijke pijler voor de gezondheid. Middels ontlastingsonderzoeken kunnen onder meer voedselintoleranties worden vastgesteld en kan de samenstelling van de darmbacteriën in kaart worden gebracht. De bewoners van onze darmen worden ook wel onze darmflora of ons microbioom genoemd.

Als onze darmflora gezond is, blijven we gemakkelijker op gewicht, hebben we volop energie en zitten we ook lekker in ons vel. Dit heeft ermee te maken dat drie van de belangrijkste neurotransmitters, zogenoemde ‘boodschapperstofjes’, voor een groot deel in onze darmen worden aangemaakt. Het gaat om GABA, dopamine en serotonine. Ons gelukshormoon serotonine wordt maar liefst voor 80% in de darmen aangemaakt. 

Om ons immuunsysteem optimaal te laten functioneren, moet er een balans zijn tussen ‘goede’ en ‘slechte’ darmbacteriën. Dus als wij goed zorgen voor de bacteriën in onze darm, zorgen zij goed voor ons.

“Als uw stoelgang een keer afwijkend is, is dit geen reden voor paniek”

Welke verschillende typen ontlasting zijn er? 

Ontlasting komt voor in alle kleuren, soorten en maten. De kleur, vorm en geur van uw stoelgang kan van dag tot dag variëren. Wat we eten, welke voedingssupplementen of medicatie we tot ons nemen en onze andere leefstijlgewoontes zijn bepalend voor hetgeen wat we op het toilet achterlaten. Als uw stoelgang een keer afwijkend is, bijvoorbeeld na een avond alcohol drinken of wanneer u op vakantie bent, is dit geen reden voor paniek. Merkt u dat u slechts 1 tot 2 keer per week het toilet bezoekt of zit u per keer langer dan 15 minuten op de wc? Dan wordt het tijd om uw voeding- en leefstijlgewoontes eens onder de loep te nemen.

Glazen alcoholGlazen alcohol

“Type 3 en 4 zijn de ideale ontlasting”

Gezonde stoelgang volgens de Bristol Stool chart

De Bristol Stool Chart of Bristol stoelgangschaal is in het leven geroepen om op basis van consistentie de stoelgang in een categorie in te delen. De schaal bestaat uit zeven verschillende typen ontlasting (zie afbeelding).

Als uw ontlasting op type 3 of 4 lijkt, bent u goed bezig! Type 3 en 4 zijn de ideale ontlasting. De stoelgang verloopt soepeltjes.

Lijkt uw stoelgang meer op type 1 of 2? Dan verloopt de stoelgang moeizaam. Dit type ontlasting ontstaat als een gevolg van te weinig water drinken, te weinig lichaamsbeweging en een lage inname van vezels. Ook het gebruik van bepaalde medicatie kan ervoor zorgen dat de darmpassage wordt bemoeilijkt.

Type 5 tot en met 7 neigen naar diarree. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Bij dunne ontlasting is het van belang om voldoende te drinken en genoeg mineralen binnen te krijgen. U verliest immers veel vocht. Heeft u vaker dunne ontlasting, dan is het verstandig om eens een bezoek aan de huisarts te brengen.

“Ook de geur van uw ontlasting is een goede indicatie of de spijsvertering soepeltjes verloopt”

Hoe hoort een gezonde drol eruit te zien? 

Een gezonde drol passeert gemakkelijk de darmen en heeft de kleur van pindakaas of melkchocolade. Ook de geur van uw ontlasting is een goede indicatie of de spijsvertering soepeltjes verloopt. In principe hoort de ontlasting geen sterke geur te hebben. Ruikt het bijvoorbeeld zuur of naar rotte eieren? Dit heeft veelal met de eiwit- of koolhydraatvertering te maken. Als uw maaltijden niet goed worden verteerd, bijvoorbeeld door een gebrek aan enzymen, dan belandt uw maaltijd gewoon in zijn geheel op het toilet.

ChocoladepastaChocoladepasta

Als er tijdens de vertering iets fout gaat, betekent dit ook dat voedingsstoffen niet goed worden opgenomen. In dit geval is het verstandig om uw ontlasting eens te laten testen.

“Vezels voeden de ‘goede bacteriën”

Tips voor een gezonde stoelgang

Vezelrijke voedingVezelrijke voeding

Door kleine aanpassingen in onze eet- en leefgewoontes te maken, kunnen we onze darmgezondheid verbeteren en zorgen voor een gezonde stoelgang.

Kauw goed

Een goede spijsvertering begint in de mond. Het is daarom van groot belang om goed op uw eten te kauwen. Op iedere hap zou u ongeveer zo’n 20 keer moeten kauwen.

Eet dagelijks volop vezels

In de Richtlijnen Goede Voeding wordt geadviseerd om 30 tot 40 gram vezels per dag binnen te krijgen. Voeg daarom dagelijks groente, fruit, peulvruchten, noten, zaden en volkoren graanproducten aan uw voedingspatroon toe. Vezels voeden de ‘goede bacteriën’ en nemen vocht op waardoor de ontlasting steviger en soepeler wordt. Ook Psyllium husk capsules kunnen een aanvulling op uw vezelinname vormen.

Drink voldoende vocht

Vezels hebben vocht nodig om zich aan te binden. Door dagelijks voldoende te drinken kunnen de vezels hun werk goed uitvoeren. Water, kruidenthee en zwarte koffie zijn een goede keus. Laat frisdrank en vruchtensappen liever staan.

Beweeg dagelijks

Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om onze darmen in beweging te houden. Beweging zorgt voor een voortstuwende beweging van onze darmen. Voor een goede darmfunctie is het van belang om dagelijks ten minste 30 minuten matig intensief te bewegen. Heeft u een zittend beroep? Probeer dan ieder uur even op te staan en maak een wandeling in uw pauze.

Ga wanneer u moet

Een van de belangrijkste oorzaken van een moeizame stoelgang is niet toegeven aan aandrang. Door uw ontlasting langdurig op te houden, wordt uw toiletbezoek lang en onprettig. Dit is vervelend en onnodig. Hierdoor gaat u waarschijnlijk nog minder graag naar het toilet. Vind u het ongemakkelijk om op andere plekken naar het toilet te gaan? Vergeet dan niet dat poepen gezond en normaal is en dat ieder mens het doet.

Ontspan!

Ervaart u dagelijks veel stress of spanning? Dit komt uw stoelgang niet ten goede. Stress of spanningen kunnen er voor zorgen dat ontlasting veel sneller dan normaal door de dikke darm heen gaat. Dit resulteert in een dunnere ontlasting. In dit blog vertellen we u hoe u uw stress de baas kunt zijn.

Gebruik een supplement

Er zijn tal van kruidenextracten die een natuurlijke stoelgang ondersteunen. Probeer bijvoorbeeld een supplement met amla, pepermuntolie, gember, kamille of sarsaparilla.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen voor een gezonde stoelgang? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).