
Er wordt vaak gezegd dat ‘een goede gezondheid begint in onze darmen’. Maar wat wordt daar nou eigenlijk precies mee bedoeld? De darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringsstelsel. Spijsvertering is niets anders dan het omzetten van voeding in stoffen die op celniveau in ons lichaam kunnen worden ‘verbrand’ tot energie of op een andere manier nuttig zijn voor de vele interne processen die daar plaatsvinden.
- De globale werking van ons spijsverteringsstelsel
- De route van het voedsel door ons lichaam
- We dragen 1.5 kilo bacteriën met ons mee
- Ieder mens heeft een uniek microbioom
- Het belang van vezelrijke voeding
- Suiker en zoetstoffen hebben een negatief effect op het microbioom
- Supplementen die de spijsvertering stimuleren
- Gefermenteerd voedsel bevat veel goede bacteriën
De globale werking van ons spijsverteringsstelsel
De spijsvertering begint met een heerlijk bordje eten. Op het moment dat wij daar een hap van nemen en daar in onze mond op kauwen, komt er in de mond het spijsverteringsenzym ‘amylase’ vrij. Dit enzym zorgt voor de eerste de afbraak van voedsel, in dit geval van zetmeel. Uiteindelijk is het doel van de ‘spijsvertering’ dat de voedingsstoffen tot steeds kleinere deeltjes wordt afgebroken, totdat ze zo klein zijn geworden dat het via het bloed kan worden getransporteerd en opgenomen of in de cellen kan worden omgezet in energie.
De route van het voedsel door ons lichaam
Nadat het vermalen is in de mond, gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. In de maag wordt het verder verteerd door middel van maagzuur. Vervolgens gaat de voedselbrij naar de twaalfvingerige darm, waar het maagzuur wordt geneutraliseerd en dan trekt de voedselkaravaan weer verder naar de dunne darm. In de dunne darm worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed en in het lymfevocht. Het voedsel vervolgt zijn weg naar de dikke darm, waar de laatste voedingsstoffen zoals galzouten worden opgenomen en tenslotte verzamelt het restant zich in de endeldarm om uiteindelijk te worden uitgescheiden.
Voor een optimale vertering is een goede balans
tussen de verschillende soorten bacteriën in de darmen wenselijk.
We dragen 1.5 kilo bacteriën met ons mee
Ieder mens heeft een uniek microbioom
Er is vastgesteld dat er ruim 1000 soorten bacteriën bestaan die in het menselijk lichaam leven. In menselijke darmen leven gemiddeld 100 tot 600 verschillende soorten bacteriën in diverse samenstellingen, waardoor ieder mens een uniek microbioom heeft. De term ‘microbioom’ verwijst naar het geheel aan bacteriën dat in het maagdarmkanaal leeft. De bacteriën kunnen worden onderverdeeld in ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Voor een optimale vertering is een goede balans tussen deze soorten bacteriën wenselijk. Hoe diverser het microbioom is samengesteld, hoe beter dat voor ons is omdat ons lichaam dan gebruik kan maken van alle voordelen die de diverse bacteriën ons kunnen bieden. Het is dus belangrijk een divers microbioom te hebben met zo veel mogelijk verschillende ‘goede’ bacteriën. Voeding speelt daarbij een belangrijke rol, al dan niet in combinatie met een goed probiotica supplement.
Tip: maak probiotica capsules open en vermeng het probioticapoeder met wat biologische yoghurt.
Laat het een uur of langer op kamertemperatuur staan en eet de yoghurt dan op.
Het belang van vezelrijke voeding
Vezels worden niet verteerd door ons lichaam, maar wel door de bacteriën die in ons maagdarmstelsel leven. Door deze bacteriën regelmatig van dergelijke ‘goede voeding' te voorzien, kunnen zij blijven leven en zich vermeerderen. Vezels vinden we in verse groenten en in vers fruit, in ongeraffineerde graanproducten (volkoren), bruine rijst en in peulvruchten. Psyllium husk capsules zijn een gemakkelijke aanvulling op de dagelijkse vezelinname. Het is daarbij wel van belang de gehele dag voldoende water te drinken.
Suiker en zoetstoffen hebben een negatief effect op het microbioom
Uit onderzoeken komt naar voren dat suiker en zoetstoffen de groei van bepaalde ‘slechte’ darmbacteriën stimuleren. Probeer deze stoffen dus zoveel mogelijk te vermijden.
Supplementen die de spijsvertering stimuleren
- Gember. Gember is de wortel van de gemberplant (Zingiber officinale) en wordt in veel landen als specerij gebruikt om de spijsvertering te stimuleren.
- Pepermuntolie. Pepermuntolie (Mentha piperita) kan ter ondersteuning van de spijsvertering worden ingenomen. Pepermuntolie softgels bevatten naast pepermuntolie ook gemberolie en venkelolie. In de kruidenleer dateert het gebruik van de pepermuntolie al sinds het oude Griekenland waar het fris ruikende pepermuntblad traditioneel werd ingezet om de spijsvertering te stimuleren.
Gefermenteerd voedsel bevat veel goede bacteriën
Vragen of advies?
Wij verkopen een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen.
Heeft u nog vragen of wilt u advies met het maken van de voor u juiste keuze?
Neem dan op werkdagen contact met ons op tijdens kantooruren via ons contactformulier
of telefonisch op nummer +31 (0) 75-6121247. Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord!