Tegenwoordig zien we het veel om ons heen: hoge werkdruk, drukke levens, te weinig rust of teveel inspanning. Dit zijn zogenoemde ‘stressoren’: situaties die spanning en stress veroorzaken. Stress hoeft niet altijd negatief te zijn. Graag leggen wij u uit wat het verschil is tussen spanning en stress en welke supplementen u kunt gebruiken in stressvolle situaties.
- Het verschil tussen spanning en stress
- Wat gebeurt er in het lichaam bij stress?
- Welke supplementen bij spanning en stress?
- Wat u nog meer kunt doen tegen stress
Het verschil tussen spanning en stress
Een beetje gezonde spanning is niet storend. Het houdt ons scherp en alert en kan ons helpen om onze prestatie te verbeteren. Spanning kan iets positiefs opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een wedstrijd, een examen of een belangrijk gesprek. Door de spanning wordt u scherper en alerter. De concentratie neemt toe en door de aanwezige druk kunnen velen een betere prestatie neerzetten. Kenmerkend is dat als de oorzaak van de spanning voorbij is, u daarna weer ontspannen bent.
Als zoveel spanning aanwezig is dat deze een belemmerend effect heeft, dan spreken we over stress. Het lichaam reageert hier ook anders op dan bij spanning. Ons brein beoordeelt van nature elke situatie die voorbijkomt. Als een situatie als een dreiging of gevaar wordt gezien, reageert ons zenuwstelsel met primaire beschermingsmechanismen. Deze reacties bereiden ons voor om te vechten of vluchten.
Wat gebeurt er in het lichaam bij stress?
Bij stress wordt het centrale zenuwstelsel direct in werking gezet zodat het lichaam er klaar voor is om te vluchten of te vechten. De hypothalamus, hypofyse en bijnieren gaan aan het werk. Er worden hormonen zoals endorfine geproduceerd. De bijnieren maken adrenaline aan die ervoor zorgt dat het hart sneller gaat kloppen. De spieren spannen zich aan. Als dit langer aanhoudt, wordt er door de bijnierschors cortisol aangemaakt. Cortisol is een stresshormoon. Het is normaal dat het lichaam met stress op een bedreigende situatie reageert. Hoe hebben we anders kunnen overleven?
Stress is dus niet erg, mits de reactie binnen een aantal minuten afneemt. Gebeurt dit niet en produceert het lichaam dus veel cortisol, dan heeft dit ongunstige effecten op de gezondheid. Het lichaam kan geen onderscheid maken tussen moeten vechten met een wild dier of een situatie die stress oplevert, bijvoorbeeld als uw relatie niet lekker loopt, u met een hoge werkdruk te maken hebt of uren in de file te moeten staan waardoor u te laat komt voor uw afspraak. Gelukkig zijn er verschillende dingen die u kunt doen om stress de baas te zijn.
Tip
Maak een kopje verse passiebloemthee. Neem een theelepel gedroogd passiebloemkruid en voeg eventueel citroenmelisse en kamille toe. Trek hier een lekkere thee van.
Welke supplementen bij spanning en stress?
Diverse supplementen kunnen extra ondersteuning bieden in stresssituaties. Bepaalde kruiden hebben rustgevende eigenschappen.
Zo staat valeriaan (Valeriana officinalis) bekend als een natuurlijke rustgever. De naam ‘Valeriana’ is vermoedelijk afkomstig van het Latijnse woord ‘valere’ wat voor ‘gezond en sterk zijn’ of ‘zich goed voelen’ staat. ‘Officinalis’ staat voor ‘uit de apothekerswerkplaats’. In de oudheid werd valeriaan al door Hippocrates en Galenus aangeprezen. Vooral bij acute stress kan valeriaan ondersteuning bieden.
Valeriaan biedt rust bij prikkelbare gevoelens*, innerlijke onrust*, examens, sollicitatiegesprekken en kan ook ondersteuning bieden als u probeert te stoppen met roken. Het is een natuurlijke rustgever* en ondersteunt de nachtrust*.
Ashwagandha (Withania somnifera) wordt ook wel het koninklijk kruid genoemd. Het wordt al eeuwenlang in de traditionele Indiase Ayurveda gebruikt. Ashwagandha heeft haar naam te danken aan de uitgesproken geur van de wortel. Deze ruikt namelijk naar paard, 'ashwa'. Er werd gezegd dat consumptie ervan u de kracht van een paard gaf. Ashwagandha is een antioxidant*, gunstig voor een goede geestelijke balans* en rustgevend*.
Passiebloem of Passieflora is een andere natuurlijke rustgever. U heeft de prachtige bloem vast wel eens gezien. Met haar dieppaarse bladeren en exotisch uiterlijk is de passiebloem niet alleen een natuurlijk rustgever* maar bepaalde varianten geven ook nog eens vruchten die geschikt zijn om in de keuken te gebruiken. De passiebloem heeft haar naam te danken aan Spaanse missionarissen in Zuid-Amerika. Zij zagen in de passiebloem een symbool van het lijden of de passie van Jezus Christus.
Passiebloem draagt bij aan de normale weerstand tegen stress*, helpt bij een onrustig of gespannen gevoel* en is goed voor de nachtrust*.
*Evaluatie gezondheidsclaims zijn lopende.
Wat u nog meer kunt doen tegen stress
Naast supplementen zijn er natuurlijk ook andere manieren om tot ontspanning te komen en uiteindelijk minder stress te ervaren. Denk bijvoorbeeld eens aan ontspanningsoefeningen. Dit soort oefeningen helpt om het lichaam en de geest te ontspannen. Tegenwoordig zijn er handige apps te downloaden die een enorme database aan gratis oefeningen bevatten. Waardevolle oefeningen om tot ontspanning te komen zijn bijvoorbeeld een bodyscan, ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over onze rustgevende kruidensupplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).