Wat zijn de voordelen van ashwagandha? Slapende, ontspannen vrouw

De voordelen van ashwagandha liggen vooral op het terrein van lichaam en geest. Ashwagandha is een ayurvedisch kruid. Het is met name gunstig voor een goede geestelijke balans. Ashwagandhawortel-capsules kunnen vanwege hun rustgevende vermogen echter ook bijdragen aan een goed slaappatroon.

Voordelen van ashwagandha

In de lijst die op dit moment nog door de EFSA (European Food Safety Authority) in behandeling is, zien we dat de volgende kwaliteiten en voordelen aan ashwagandha worden toegekend:

 • Het heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten*
 • Het heeft een antioxidante werking*
 • Het draagt bij aan evenwicht in stresssituaties*
 • Het is gunstig voor een goede geestelijke balans*
 • Het is rustgevend*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"Ashwagandha is gunstig voor een goede geestelijke balans. Het leven ziet er meteen een stuk zonniger uit, zelfs als het dagenlang regent"

Ashwagandha voor een goede geestelijke balans

Rusten onder een boomRusten onder een boom

Een goede vriendin van mij beziet de wereld regelmatig vanuit een sombere en neerslachtige gemoedstoestand. Zij zweert bij ons ashwagandha-extract van de ayurvedische producent Sabinsa®. De inhoudsstoffen van dit supplement zijn namelijk uit en te na onderzocht en het extract is bovendien gestandaardiseerd op 7% withanoliden. Withanoliden zijn de bioactieve stoffen van het ashwagandhawortelextract.

Ashwaganda kan helpen bij ups en downs omdat het gunstig is voor een goede geestelijke balans. Daarmee ziet het leven er meteen een stuk zonniger uit, zelfs als het dagenlang regent.

"Vanwege onze vaak hectische manier van leven is het niet altijd even gemakkelijk om een goede nachtrust te verkrijgen."

Voordelen van ashwagandha met betrekking tot slapen

Vanwege onze vaak hectische manier van leven is het niet altijd even gemakkelijk om een goede nachtrust te krijgen. Het is druk op het werk en het kost soms moeite om een goede balans te vinden tussen het leven thuis met kinderen, een sociaal leven en een carrière. Natuurlijk kunt u direct kiezen voor reguliere pillen om beter te slapen. Er zijn echter ook alternatieven. Misschien is het goed om daar ook eens naar te kijken.

Lekker slapende vrouwLekker slapende vrouw

U kunt denken aan natuurlijke remedies en kleine aanpassingen in uw leefstijl. Als u alles goed hebt overwogen, kunt u beter een bewuste keuze maken die precies bij ú past.

"Er zijn veel onderzoeken naar ashwagandha uitgevoerd"

Natuurlijk slaapmiddel

BanaanBanaan

Ashwagandha (Withania Somnifera) staat ook wel bekend als 'winterkers' of 'Indiase ginseng'. Het is een kruid dat kan bijdragen aan een betere nachtrust. Er zijn veel onderzoeken naar ashwagandha uitgevoerd. Daaruit komt naar voren dat ashwagandha een positieve invloed heeft op de hersenen. Dit is een van de grote voordelen van ashwagandha. 

Als stressfactoren bijdragen aan een verstoorde nachtrust, is het noodzakelijk om voor het slapen een vaste routine aan te houden zoals:

 • Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed
 • Warme melk en/of een banaan nemen voor het slapen
 • Ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie beoefenen om diep te ontspannen

Ashwagandha-extract is het ideale kruid om de effecten te neutraliseren die ontstaan door stressreacties waardoor zich een minder goed slaappatroon kan ontwikkelen. Volgens onderzoeken helpt het kruid bij de afbraak en uitscheiding van ons lichaamseigen hormoon cortisol. Dit hormoon is opwekkend en werkt derhalve tegenovergesteld aan een goed slaappatroon.

"Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat helpt om te ontspannen bij stress. Maar het stimuleert ook activiteit als dat nodig is."

Voordeel ashwaghandha: mediator bij stress

Een ander voordeel van ashwagandha is dat het ervoor zorgt dat de natuurlijke reactie van ons lichaam op stressvolle factoren minder heftig verloopt. In het Stenen Tijdperk reageerde ons lichaam op stress (het gevaar van een grote, boze beer) door ‘vecht-of-vlucht hormonen’ zoals adrenaline en cortisol vrij te geven. Daardoor waren we in één klap in staat om heel hard weg te rennen. In onze huidige, moderne maatschappij komt het echter zelden voor dat mensen ineens in gevaar verkeren. Langdurige, laaggradige stress komt des te vaker voor.

Rennende vrouwRennende vrouw

Ashwagandha is een kruid dat helpt om te ontspannen bij stress. Het stimuleert ook activiteit als dat nodig is.  Volgens het GAS (General Adaptation Syndrome) model van de Canadees-Oostenrijkse arts Hans Selye's bestaan er 3 fases als reactie op stressfactoren:

 • de alarmfase
 • de weerstandsfase 
 • de uitputtingsfase

Het voordeel is dat ashwagandha-extract inwerkt op al deze fases die een gevolg zijn van blootstelling aan stress.

Klok die 5 voor 12 aanwijstKlok die 5 voor 12 aanwijst

De alarmfase (ook bekend als vechten of vluchten)

Uw lichaam gaat de alarmfase in als u wordt achtervolgd door een cheeta of als u tijdens het rijden vol op de rem trapt om een botsing te voorkomen. Dan voelt u hoe een vecht-of-vluchtreactie ontstaat. Er komt een tsunami aan stresshormonen vrij. Het ongemakkelijke gevoel dat dan ontstaat, is uw ‘alarmsysteem’.

Lichamelijk gebeurt er vervolgens van alles. Uw hart klopt sneller en uw pupillen verwijden. Dat gebeurt allemaal om ‘de vijand te bevechten of te ontvluchten’. Dit is precies dezelfde reactie als we in het Stenen Tijdperk hadden. Als deze stressfactor van korte duur is, herstelt u snel. Maar bij langdurige stress is het een ander verhaal. Dan komt u uiteindelijk in de ‘uitputtingsfase’ terecht.

De fase van verzet
Tijdens de ‘fase van verzet’ is de stressfactor al niet meer aanwezig. In deze periode probeert het lichaam weer in balans te komen. De ‘stresshormonen’ worden afgebroken en uitgescheiden, omdat ze niet langer nodig zijn. Hoewel uw lichaam probeert te herstellen, blijft het toch alert. U bent misschien prikkelbaar of vergeetachtig.

De uitputtinsgfase
Na een langdurige, intensieve tijd is het goed mogelijk dat u zich uitgeput voelt. De reacties op langdurige, voortkabbelende stress komen fysiek tot uiting. Het spijsverteringsstelsel kan wat langzamer werken of u voelt u helemaal leeg.

Ashwagandhasupplementen werken in op de drie belangrijke fases van de stressreactie. Ze verhogen uw drempelwaarde voor de factoren die de stressreactie veroorzaken. Na de alarmfase draagt het bij aan de afbraak en uitscheiding van de stresshormonen en het brengt uw energiesysteem weer in balans.

Ashwagandhawortel en -poederAshwagandhawortel en -poeder

"Ashwagandha wordt in kleine tot middelgrote doses over het algemeen goed verdragen."

Nadelen van ashwagandha

De nadelen van ashwagandha kunnen we beter omschrijven als aandachtspunten. Ashwagandha wordt in kleine tot middelgrote doses over het algemeen goed verdragen. Houd u daarom altijd aan het advies op de verpakking. Er zijn (nog) niet genoeg langetermijnstudies geweest om niet-wenselijke effecten te onderzoeken. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen het gebruik van ashwagandha daarom beter vermijden. Luister altijd goed naar uw lichaam. Het is namelijk de beste raadgever die u heeft.

Bronnen:

Ashwagandha’s Benefits for Stress, Anxiety and Immunity
https://blog.bulletproof.com/ashwagandha-benefits
Take Ashwagandha for Better Sleep
https://www.onlymyhealth.com/ashwagandha-better-sleep-1317706597

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan supplementen om een gezonde slaap en een evenwichtige gemoedstoestand te ondersteunen. Mocht u door de bomen het bos niet meer zien of wilt u advies bij het maken van een keuze. Onze medewerkers zijn op kantoortijden te bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.