Wat is het verschil tussen ashwagandha en rhodiola? Ashwagandha en rhodiola

In de huidige, gehaaste samenleving voelen we ons vaak opgejaagd en gestresst. We hebben het gevoel dat we altijd op standje ‘aan’ moeten staan, waardoor we ons niet goed kunnen ontspannen. Gelukkig zijn er zogeheten ‘adaptogene’ kruiden die ons kunnen helpen om beter om te gaan met stress. In dit blog vertellen we u over ashwagandha en rhodiola en de onderlinge verschillen.

Wat zijn adaptogene kruiden?

Adaptogene kruidenAdaptogene kruiden

Een adaptogeen is een kruid of wortel dat ons aanpassingsvermogen (‘to adapt’) in de drukte van het dagelijks leven ondersteunt. In de Chinese kruidenleer en binnen de Ayurveda wordt al duizenden jaren van adaptogene kruiden gebruikt gemaakt. Hoewel ze allemaal nét even anders werken, is de hoofdfunctie van een adaptogeen om mentale en lichamelijke weerstand te bieden tegen stress. Adaptogenen passen zich aan de huidige behoefte van uw lichaam aan. Ze zijn bedoeld ons terug naar ‘het midden’ en in balans te brengen. 

Adaptogenen passen zich aan de huidige behoefte van uw lichaam aan. Ze zijn bedoeld ons terug naar ‘het midden’ en in balans te brengen. Bent u onrustig? Dan kunnen bepaalde adaptogenen u rust geven. Ervaart u veel stress? Dan kunnen bepaalde kruiden u helpen om afstand te kunnen nemen van de zaken die u stress bezorgen. Bekende adaptogene kruiden zijn onder meer ashwagandha, rhodiola, maca, tulsi, reishi, panax ginseng en schisandra.

“Rhodiola behoort tot de meest onderzochte adaptogenen met de breedste toepassing”

Wat is rhodiola? 

Rhodiola rosea is een vetplant die onder meer in Groenland, IJsland, Siberië en China groeit. Het Oost-Siberische bergplantje dankt zijn naam aan de typische rozengeur die de wortels afgeven. Rhodiola behoort tot de meest onderzochte adaptogenen met de breedste toepassing. De veelzijdige rhodiola wordt al meer dan 2000 jaar als kruidenpreparaat gebruikt, onder meer binnen de Ayurveda. In Scandinavië gebruikten de Vikingen de plant als steuntje in de rug tijdens hun veroveringstochten. 

De RhodiolaplantDe Rhodiolaplant

In Scandinavië gebruikten de Vikingen de plant als steuntje in de rug tijdens hun veroveringstochten. Sinds oude tijden werd de plant door Chinese keizers en atleten gebruikt om hun fysieke prestaties mee te ondersteunen. In Tibet staat rhodiola bekend als het heiligste kruid ter wereld. Het wordt daar veel bij meditaties toegepast.

“Rhodiola helpt om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress*” 

De werking van rhodiola

Ontspannen vrouwOntspannen vrouw

Het belangrijkste gezondheidseffect van rhodiola is zijn adaptogene functie. Vanwege zijn adaptogene eigenschap kan rhodiola zowel rustgevend als stimulerend werken, afhankelijk van de situatie. De wortel en wortelstok van de plant bevatten zo’n 140 bioactieve stoffen, waarvan rosavine en salidroside de bekendste zijn. Van deze stoffen wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor de rustgevende en opbeurende werking.

Zodoende helpt rhodiola om geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in periodes van stress*. Andere gezondheidskenmerken van rhodiola zijn:

 • goed voor cognitieve functies zoals leren, het geheugen en het concentratievermogen*
 • kan helpen bij vermoeidheid*
 • helpt de spijsvertering*
 • draagt bij aan de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen*
 • ondersteunt de gezondheid van hart en bloedvaten*
 • opbeurend*
 • antioxidant: ter bescherming van gezonde cellen en weefsels*

“Het ‘koninklijk kruid’ is een veelgebruikt onderdeel in Ayurvedische kruidenelixers”

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera) staat ook wel bekend onder de namen winterkers en Indische ginseng. De wortel ontleent zijn naam aan het typerende paardachtige aroma. Ashwagandha betekent in het Sanskriet ‘paardengeur’. Het is een combinatie van het woord ‘ashwa’ (paard) en ‘gandha’ (geur). In India, waar het kruid vandaan komt, is men ervan overtuigd dat het extract voor de mannelijkheid en kracht van een paard zorgt.

AshwagandhapoederAshwagandhapoeder

Binnen de Ayurveda wordt ashwagandha (met name de wortel) al duizenden jaren in de vorm van thee, poeder, tinctuur of siroop gebruikt. Het ‘koninklijk kruid’ is een populair onderdeel van Ayurvedische kruidenelixers. Deze zogeheten rasyana’s worden traditioneel aan ouderen en kleine kinderen gegeven omdat ze zouden bijdragen aan een lang, gezond en vitaal leven.

“Ashwagandha wordt vanwege zijn rustgevende invloed ingezet ter ondersteuning van de nachtrust*” 

De werking van ashwagandha

Relaxte vrouwRelaxte vrouw

Net als rhodiola heeft ashwagandha een sterke adaptogene functie. Het herstelt het evenwicht tussen spanning en ontspanning in het lichaam. De actieve stoffen in het wortelextract maken dat ashwagandha helpt bij geestelijke druk en stress* en gunstig is voor een goede geestelijke balans*. Als u met ashwagandha begint, kunt u in eerste instantie meer vermoeidheid ervaren. Dat is normaal omdat de vermoeidheid die zich in het lichaam heeft opgestapeld, zich nu openbaart.

Het is belangrijk om hier gehoor aan te geven. Ashwagandha wordt vanwege zijn rustgevende invloed tevens ingezet ter ondersteuning van de nachtrust*. Als u beter in balans bent en goed slaapt, zal het kruid helpen om uiteindelijk weer op uw optimale energiepeil terecht te komen. Al deze eigenschappen maken ashwagandha buitengewoon geschikt voor extra geestelijke en lichamelijke ondersteuning in onze gehaaste samenleving.

“U moet adaptogene kruiden ervaren om te bepalen welke het beste bij u past”

Wat is het verschil tussen beide kruiden? 

Nu u weet wat de gezondheidseigenschappen van beide kruiden zijn, bent u vast benieuwd naar de onderlinge verschillen. Wanneer zet u een rhodiolasupplement in en wanneer kiest u voor ashwagandha? 

Zoals we u eerder vertelden, kunnen beide supplementen worden gebruikt om beter om te gaan met stress. Als u een stressvolle periode achter de rug hebt, voelt u zich vaak vermoeid of lusteloos. Rhodiola biedt ondersteuning bij stressgerelateerde vermoeidheid en is opbeurend. Rhodiola is daarnaast een interessant kruid omdat het bijdraagt aan de fysieke prestaties en het uithoudingsvermogen*. 

De ervaringen van onze klanten leren ons dat ashwagandha met name vanwege zijn rustgevende invloed wordt ingezet. De veelzijdige wortel draagt bij aan een normale hormoonhuishouding* en helpt hierdoor geestelijk en lichamelijk in balans te blijven in stressvolle periodes*. 

Heeft u behoefte aan iets wat helpt om lekker te slapen en u helpt om beter in balans te blijven in periodes van stress? Kies dan voor een ashwagandhasupplement. Verlangt u naar geestelijke energie en een beter humeur? Kies dan voor rhodiola. Als u geen baat bij het gebruik van rhodiola heeft, heeft u meestal wél profijt van een ashwagandhasupplement. U moet adaptogene kruiden ervaren om te bepalen welke het beste bij u passen.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“In ons Rhodiola Premium-supplement hebben wij rhodiola en ashwagandha samengevoegd” 

Kan ik ashwagandha en rhodiola combineren?

Ashwagandha en rhodiola zijn twee van de krachtigste adaptogene kruiden. Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor verschillende ashwagandhasupplementen: ashwagandha-extract, Ashwagandha Premium en Ashwagandha KSM-66. Daarnaast bieden wij verschillende rhodiolasupplementen aan: rhodiola 250 mg, rhodiola 500 mg en Super Rhodiola. Vind u het lastig om een keus te maken? In ons Rhodiola Premium-supplement hebben wij rhodiola en ashwagandha samengevoegd. Om het geheel compleet te maken, is aan de formule saffraan, L-theanine en BioPerine® toegevoegd. 

Besluit u om een supplement met ashwagandha of rhodiola te gebruiken? Lees u goed in. Rhodiola en ashwagandha kunnen interacties met reguliere medicijnen hebben.

Ashwagandha Moonmilk

Ashwagandha MoonmilkAshwagandha Moonmilk

Ingrediënten:

 • 1 kop + 2 eetlepels water
 • 2 flinke eetlepels rauwe amandelen
 • 1 Medjool dadel of een theelepel honing
 • ¼ - ½ theelepel kaneelpoeder
 • 2 snufjes nootmuskaatpoeder
 • 2 snufjes kruidnagelpoeder
 • Snufje fijn zeezout
 • 1/3 – ½ vanillestokje
 • 1 theelepel ashwagandhawortelpoeder

Bereiden:

 • Schraap de zaadjes uit het vanillestokje.
 • Voeg alle ingrediënten in een blender en mix tot een glad en romig geheel.
 • Giet over in een pot en verwarm zachtjes.
 • Voeg voor het serveren een snufje kaneelpoeder toe. Je kunt ook wat gedroogde rozenblaadjes of andere eetbare bloemen gebruiken voor de 'finishing touch'.

(Bron: LaurenGlucina)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ashwagandha en rhodiola of andere adaptogene kruiden? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).