
Calcium en magnesium zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. U zou het kunnen vergelijken met een dans. Het belangrijkste is om te voorkomen dat de één op de tenen van de ander trapt. De juiste verhouding tussen deze twee is van cruciaal belang. Maar waarom eigenlijk? En hoe houdt u ze in balans?
- Waar zijn calcium en magnesium goed voor?
- Het yin-yang effect van calcium en magnesium
- Wat is de juiste verhouding?
- Hoe krijg ik voldoende magnesium binnen?
- Een los calciumsupplement is achterhaald
- Calcium Magnesium Premium: goed voor het behoud van sterke botten
Waar zijn calcium en magnesium goed voor?
Calcium en magnesium zijn twee essentiële mineralen die ons lichaam hard nodig heeft. Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam en is in ‘Nederland melkland’ een bekende voedingsstof. Zonder voldoende calcium kunnen we niet overleven. Het is dus niet zo gek dat de behoefte aan calcium al jaren wordt gepromoot voor een goede gezondheid. Calcium is goed voor de instandhouding van normale botten.


Het is daarnaast van belang voor het behoud van sterke tanden, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en draagt bij aan een normale hartspierfunctie.
Magnesium wordt vaak als de tegenhanger van calcium gezien. Het mineraal staat met name bekend om zijn rol bij het functioneren van onze spieren en is om die reden populair onder sporters. Wat veel mensen niet weten, is dat magnesium ook van belang is voor het gebit, een rol speelt in het celdelingsproces én bijdraagt aan de instandhouding van sterke botten. Beide mineralen werken dus samen om onze botten sterk te houden en zorgen ervoor dat onze spieren kunnen werken zoals het hoort. Maar hoe ziet die wisselwerking van calcium en magnesium er dan uit?
“Calcium en magnesium concurreren met elkaar voor opname en transport”
De yin-yangwerking van calcium en magnesium
Calcium en magnesium werken dus samen, maar zijn tegelijkertijd elkaars antagonist. In onderstaande tabel zetten we yin-yangwerking tegenover elkaar:
Calcium | Magnesium |
Wordt buiten de cellen gevonden | Bevindt zich in de cellen |
Werkt prikkelend | Speelt een belangrijke rol in het functioneren van zenuwen |
Zit in botten | Bevindt zich in zacht weefsel |
Maakt het botweefsel hard |
Zorgt voor flexibiliteit |
De opname van calcium en magnesium staat met elkaar in verbinding doordat dezelfde receptoren die calcium in het lichaam reguleren, ook van invloed zijn op magnesium. Receptoren zijn eiwitten die signalen binnen of buiten de cel doorgeven. Studies laten zien dat calcium direct of indirect met magnesium concurreert voor opname en transport. Dit betekent dat als de darm meer magnesium dan calcium bevat de magnesium wordt opgenomen. Als er andersom een grotere hoeveelheid calcium is, wordt de magnesium niet opgenomen. Voor een optimaal gehalte aan calcium in het lichaam heeft u dus voldoende magnesium nodig en andersom.
“Uit onderzoek blijkt dat onze calciuminname zelfs 2-2,5 keer sneller is gestegen dan onze magnesiuminname”


Eerder vertelden we u waarom het belangrijk is om naast voldoende calcium ook genoeg magnesium binnen te krijgen. Helaas blijkt dit in de praktijk bij het merendeel van de mensen niet het geval. Middels ons huidige, westerse dieet krijgen we gemiddeld te weinig magnesium binnen. Ondanks het feit dat veel (onbewerkte) voeding magnesium bevat, gaat door bewerking zoals verhitten en raffineren een groot deel verloren.
Ondanks het feit dat veel (onbewerkte) voeding magnesium bevat, gaat door bewerking zoals verhitten en raffineren een groot deel verloren. Daar komt bij dat we als gevolg van de toegenomen zuivelconsumptie en de toevoeging van calcium aan voedingsmiddelen en supplementen, een overdaad aan calcium binnenkrijgen. Uit onderzoek blijkt dat onze calciuminname zelfs 2-2,5 keer sneller is gestegen dan onze magnesiuminname! Dit maakt dat de verhouding tussen calcium en magnesium uit balans is.
De ideale verhouding tussen calcium en magnesium is 2:1. Als u bijvoorbeeld 500 mg calcium binnenkrijgt, heeft u 250 mg magnesium nodig. Voor de gemiddelde Nederlander die zuivelproducten gebruikt, zit het qua calciuminname wel goed. Dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgen, blijkt een grotere uitdaging.
“Veel mensen zijn gebaat bij een hogere inname van dit mineraal”
Magnesium komt onder meer voor in volkoren granen, bladgroente, noten, zaden, peulvruchten, pure chocolade en zeegroente. Ons drinkwater bevat eveneens kleine hoeveelheden magnesium. In theorie kunnen we middels onze voeding voldoende magnesium binnenkrijgen. Desalniettemin zijn veel mensen gebaat bij een wat hogere inname van dit mineraal. Een supplement met magnesium kan dan uitkomst bieden. In dit blog vertellen we over welke vorm van magnesium het best past bij uw behoefte.


“Naarmate we ouder worden, neemt de behoefte aan calcium en vitamine D toe”


Naarmate we ouder worden, verandert de samenstelling van onze botten. Om onze botten sterk te houden, neemt daarom de behoefte aan calcium en vitamine D toe. Het gebruik van een los calciumsupplement ter aanvulling op de voeding is achterhaald. Huidige inzichten laten ons zien dat het beter is om te kiezen voor een lager gedoseerd calciumsupplement dat eveneens magnesium, vitamine D en K bevat. Deze drie-eenheid is van belang voor de samenstelling van botten en spelen een rol bij de botaanmaak.
“Aan de formule is mangaan toegevoegd, wat eveneens bijdraagt aan het behoud van sterke botten”
Calcium Magnesium Premium: goed voor het behoud van sterke botten
Ons Calcium Magnesium Premium-supplement is een complete formule om ons skelet en de botten mee te ondersteunen. De inhoudsstoffen hebben een ‘synergetische’ (versterkende) werking. Zo heeft vitamine D de taak om ervoor te zorgen dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen. Vitamine K zorgt er op z’n beurt voor dat de calcium op de juiste plekken terechtkomt. Er is daarnaast mangaan toegevoegd, wat eveneens bijdraagt aan het behoud van sterke botten. De mix van vitamine D, K, calcium, magnesium en mangaan maakt dit supplement tot een uitgekiende formule om de botgezondheid te ondersteunen.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over calcium en magnesium of andere mineralen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).