Voor- en nadelen van een raw food dieet Stralende jonge vrouw met raw food & drinks

Nooit meer warm eten. Gruwel of gezond? De laatste jaren is het een trend om zoveel mogelijk rauwe groente te eten. De groente zou op die manier meer voedingsstoffen bevatten. Kunnen we al die rauwe stoffen echter wel goed opnemen? En hoe zit het met ‘raw’ stoffen in voedingssupplementen? Tijd om in de wereld van rauwe voeding te duiken.

Raw food is hip & happening

Hippe oudere promoot rauwe groenteHippe oudere promoot rauwe groente

Al een aantal decennia is raw food hip & happening. Instagram en andere social media staan vol met mensen van boven de zestig die eruitzien als dertig en met glimmende ogen en een brede glimlach verklaren dat ze alleen maar rauw eten. Hele tijdlijnen worden gevuld met posts van raw food-adepts die jubelend verslag doen van hun maandenlange kuren in speciale raw food-klinieken. Dat brengt ons bij de vraag of raw food echt zo gezond is.

“De maximale bereidingstemperatuur is 40°C”

Hoe ziet het raw food-voedingspatroon eruit?

Mensen die alleen rauwe voeding eten, beperken zich meestal tot plantaardige voeding. Ze noemen zich ook wel ‘crudivoren’. De voedingsmiddelen die ze consumeren, worden niet verhit, dus niet gekookt, gestoomd, gebakken, gegrild of gebraden. De maximale bereidingstemperatuur ligt voor hen op 40°C. Deze mensen kiezen vooral voor groente, fruit, noten, pitten, granen en zaden. Deze raw food-liefhebbers stellen dat er bij verhitting veel vitamines, mineralen en enzymen uit de voeding verloren gaan.

Pan op het vuur met temperatuurmeterPan op het vuur met temperatuurmeter

“Gefermenteerde voeding is gunstig voor een gezonde darmflora” 

Welke voordelen biedt een raw food dieet?

Gefermenteerde groenteGefermenteerde groente

Of een voedingspatroon dat louter uit raw food bestaat echt gezond is? Daarover lopen de meningen behoorlijk uiteen. Het komt erop neer dat niet alle voedingsstoffen optimaal biobeschikbaar zijn als we ze rauw eten. Maar er zijn zeker voordelen aan een raw food dieet. We noemen er een paar:

  • Wateroplosbare vitamines en mineralen
    Een aantal vitamines en mineralen is wateroplosbaar, bijvoorbeeld vitamine B en C en de mineralen magnesium, zink en ijzer. Als we voeding verhitten, verdwijnen deze stoffen in het kookvocht of gaan in de waterdamp verloren. Met name vitamine C en foliumzuur zijn hier gevoelig voor. In rauwe voeding is een hogere concentratie van deze zogenoemde micronutriënten aanwezig.
  • Levende probiotica
    Gefermenteerde rawfoods bevatten levende bacteriën genaamd probiotica en zijn gunstig voor een optimale darmflora en sterk immuunsysteem. U kunt hierbij denken aan zuurkool en kimchi en de drankjes kefir en kombucha.
  • Enzymen
    In raw food treffen we natuurlijke enzymen aan. Deze enzymen hebben net als speeksel en spijsvertering een onmisbare rol in het omzetten van voedingsstoffen in energie.
  • Sommige antioxidanten
    Bij het verwarmen van voeding verdwijnen hittegevoelige antioxidanten als polyfenolen, carotenoïden en flavonoïden. Antioxidanten helpen om onze cellen te beschermen tegen schadelijk invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld luchtverontreiniging, roken en fanatiek sporten. Bij temperaturen onder de 40°C blijven deze antioxidanten intact.
  • Raw food bevat veel vezels
    Thuis of op de camping, raw food is in ieder geval makkelijk te bereiden. Bovendien bevat het veel vezels, wat weer gunstig is voor onze darmflora. 

“Lycopeen in tomaten komt pas bij verhitting vrij”

Welke nadelen biedt een raw food dieet?

Om met Johan Cruijff te spreken: 'Elk voordeel heb z’n nadeel’. Want er kleven ook nadelen aan een raw food dieet. We zetten er enkele op een rijtje:

  • Wie alleen raw food eet, neemt niet alle mineralen en vitamines op. Zo is de biologische beschikbaarheid van vetoplosbare vitamines, mineralen en bioactieve stoffen uit raw food lager. We noemen als voorbeeld bèta-caroteen. De bèta-caroteen uit wortel wordt een stuk beter opgenomen als de wortel wordt gestoomd of in een bodempje water wordt gekookt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld lycopeen. Deze gezonde stof in tomaten komt pas bij verhitting vrij. Het is dus belangrijk om tomaten voor consumptie eerst te verhitten. Bovendien hebben vetoplosbare vitamines zoals vitamine D, E en K vet nodig om in het lichaam te worden opgenomen.
  • Sommige rauwe groentesoorten zijn niet geschikt om rauw te eten. Dit komt door bepaalde antinutriënten die in rauwe groente kunnen zitten. Antinutriënten zijn stoffen die elke plant zelf aanmaakt om zich tegen plagen en vraat te beschermen.
  • Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die uitsluitend een raw food dieet eten te kampen hebben met ondergewicht. Veel vrouwen stoppen zelfs met menstrueren.
  • Tekort aan belangrijke vetzuren
    Natuurlijk bevatten zaden, noten en pitten geringe hoeveelheden omega-vetzuren. Deze zijn immers essentieel voor gezonde hersenen. Om echter de gewenste hoeveelheid van deze vetzuren binnen een raw dieet te bereiken, moeten kilo’s zaden, noten en pitten per dag worden verorberd. Dit is natuurlijk schier onmogelijk.
Ongebrande noten en zadenOngebrande noten en zaden

“We halen spijsverteringsenzymen uit onze voeding”

Hoe zit het met enzymen?

Illustratie van spijsverteringsenzymenIllustratie van spijsverteringsenzymen

Hoe zit het met enzymen en in het bijzonder met spijsverteringsenzymen? Deze zijn immers superbelangrijk voor de verwerking van vetten, koolhydraten en eiwitten, die op hun beurt weer uit aminozuren zijn opgebouwd. Enzymen worden in het lichaam in de pancreas aangemaakt. Spijsverteringsenzymen halen we uit onze voeding. 

Binnen een raw food dieet wordt de voeding niet boven de 40°C verhit. Hierdoor blijven de enzymen actief en behouden. Deze actieve enzymen zorgen voor een goede vertering en opname van bovengenoemde eiwitten. Raw food wordt daarom ook wel ‘levende voeding’ genoemd. Met name gefermenteerde producten zijn rijk aan spijsverteringsenzymen. Het is dus van belang dat mensen die raw eten, deze voldoende aan hun voedingspatroon toevoegen.

“Sommige groente is ongeschikt om onbereid te consumeren”

Welke groente kunt u beter niet rauw eten?

Wie een compleet raw food dieet volgt, kan sowieso niet alle groente zomaar rauw eten. Sommige groentesoorten zijn namelijk niet geschikt voor consumptie en zelfs giftig als ze ongekookt worden bereid.

1.  Champignons en paddenstoelen
Zij bevatten de agaritine, die in grote hoeveelheden giftig voor de mens is. Bovendien worden champignons vaak op paarden- of kippenmest gekweekt. Dit is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Hoewel de mest wordt gesteriliseerd, maakt verhitten eventuele resterende bacteriën onschadelijk. Bovendien is uit meerdere onderzoeken gebleken dat het aantal antioxidanten in paddenstoelen toeneemt bij verhitting.

Mandje met paddestoelenMandje met paddestoelen

2.  Peulvruchten
Alle bonen bevatten in rauwe vorm lectines. Ook deze stoffen zijn niet gunstig voor de mens. Door verhitting van peulvruchten worden deze giftige lectines afgebroken.

3.  Aubergines en aardappelen
Deze bevatten de stof solanine. Koken of stomen laat deze ongunstige stof in het water weglekken.

4.  Cassave
Dit is basisvoeding in vele landen maar zowel de wortel als de bladeren bevatten cyanide. De wortelknol is pas veilig voor consumptie als-ie eerst wordt gebakken of geroosterd.

5.  Rauwe vlierbessen
Onrijpe vlierbessen bevatten de giftige stof sambunigrin. Dit stofje kan in blauwzuur worden omgezet. Voor u ze dus in een jam of sap verwerkt, is het belangrijk om de vlierbessen even te koken.

“Variatie is cruciaal”

Is raw food dus gezond?

Variatie in voedselVariatie in voedsel

Concluderend kunnen we stellen dat het ultieme dieet een voedingspatroon met raw food maar ook gekookte voeding behelst. Variatie is cruciaal als u alle noodzakelijke voedingsstoffen wilt binnenkrijgen en opnemen.

Een groot voordeel van bereide groente is daarnaast dat mensen hier gemakkelijk meer van eten en dus zo ook eerder aan hun gewenste hoeveelheid groente komen.

Een ander punt van aandacht is dat veel mensen hun raw food dieet met nog andere leefstijlgewoontes als fruitarisme of veganisme combineren. Zij krijgen dus geen dierlijke producten meer binnen. Het is in dat geval altijd van belang om op voldoende inname van belangrijke eiwitten, vitamine B12 en ijzer te letten. Zwangere vrouwen wordt een raw food dieet afgeraden omdat het risico op een bacteriële infectie toeneemt bij het consumeren van rauw voedsel.

“Koudgeperste oliën zijn eveneens raw”

Hoe zit het met raw voedingssupplementen?

Natuurlijk gaan ook wij bij vitaminesperpost.nl mee in de raw-trend. In ons assortiment treft u diverse voedingssupplementen aan met een raw inhoud, dus niet boven de 40°C verhit. U kunt hierbij denken aan Raw Maca, CBD-olie en onze gevriesdroogde fruitpoeders. De olie die in onze CBD-softgels wordt gebruikt, is raw, koudgeperste olie die via CO2-extractie is verkregen. Dit geldt ook voor onze koudgeperste groenlipmosselolie (50 en 100 mg) en de duindoornbesolie.

Rauwe CBD-olieRauwe CBD-olie

Vegan Raw Pad Thai (voor 2 personen)

Vegan Raw Pad Thai maken van groenteVegan Raw Pad Thai maken van groente

Ooit al eens van een vegan én raw pad thai gehoord? Het bestaat! Bijgaand een recept.

(Bron: byebyecheeseburger.be)

Ingrediënten:

  • 1 grote wortel
  • 1 courgette
  • 1 lente-ui
  • Handvol gesneden rode kool
  • Verse koriander
  • 2 el tahini
  • 3 el amandelpasta
  • 1 el ahornsiroop
  • 3 sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl geraspte gember
  • Handvol pinda’s

Bereiden:

1.  Haal de wortel en de courgette door een spiralizer of gebruik een juliennesnijder. Je kunt de schil gewoon gebruiken.

2.  Snijd de lente-ui fijn en meng met de courgette- en wortelspaghetti. Voeg ook de gesneden rode kool toe. Zet opzij.

3.  Meng de tahini, amandelpasta, ahornsiroop, sojasaus, knoflookpoeder en gember tot één pasta. Het mengsel mag dik zijn.

4.  Meng de saus onder de groente.

5.  Strooi de pinda’s eroverheen en garneer met koriander.

 

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de RAW supplementen in ons assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).