Zijn koolhydraten nou goed of slecht? Het antwoord op deze vraag is niet zwart-wit. Er zijn namelijk koolhydraten in allerlei vormen, die geheel op eigen wijze invloed hebben op het menselijk lichaam. Wij proberen in dit artikel wat licht te laten schijnen op de zin en onzin rondom koolhydraten.

 

  • Wat doen koolhydraten in ons lichaam?
  • Wat zijn langzame en snelle koolhydraten?
  • Afvallen, dat gaat toch samen met minder koolhydraten?
  • Ondersteuning bij het afvallen met Vetverbrander Plus 

 

breads

 

De laatste jaren kregen we te horen dat we ons brood moesten laten staan als we wilden afvallen. Later volgden rijst, pasta, aardappelen en taart. Maar hoe zit het dan? Moet iemand die wil afvallen elk gerecht met koolhydraten aan zich voorbij laten gaan? Het antwoord is nee. Koolhydraten helemaal vermijden, is zelfs ongezond.

 

pasta

Wat doen koolhydraten in ons lichaam?

Het lichaam heeft koolhydraten nodig voor de energievoorziening. Zonder koolhydraten kunt u niet denken, bewegen, praten, enzovoort. Ze zijn vooral belangrijk voor de hersenen en rode bloedcellen. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 40 tot 70% van alle calorieën uit koolhydraten te halen.

 

“'Goede’ koolhydraten bevatten veel vezels”

 

Wat zijn langzame en snelle koolhydraten?

 

green juice Niet elke koolhydraat is echter gelijk. Er is een verschil tussen goede - langzame - en snelle koolhydraten. Complexe, ‘goede’ koolhydraten bevatten veel vezels. U treft ze aan in groenten, peulvruchten en volkoren producten. In Nederland krijgen de meeste mensen dagelijks gemiddeld 19 gram complexe vezels binnen. Het advies van het Voedingscentrum is echter 30 gram. Deze vezels worden goede koolhydraten genoemd omdat de suikers uit deze koolhydraten langzaam worden opgenomen. Dit heet ‘glycemische index’. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn het gunstigst. Vooral groene groenten kennen een lage glycemische index.

 

 

“Snelle koolhydraten bevinden zich vooral in witte rijst,
witbrood en bewerkte aardappelproducten”

 

 

Witte rijstSnelle koolhydraten bevinden zich vooral in witte rijst, witbrood en bewerkte aardappelproducten. Deze bevatten maar weinig vezels en hebben dus een hoge glycemische index. Ook in frisdrank, koek en snoep zitten koolhydraten, maar dan in de vorm van suikers. Deze koolhydraten leveren wel energie maar nauwelijks tot geen andere nuttige voedingsstoffen. Bovendien leiden deze tot een korte, hoge bloedsuikerspiegel (kortstondige energie) die in no time weer is gedaald, omdat het menselijk lichaam ze meteen probeert weg te werken. Dit kan leiden tot een lusteloos gevoel en nieuwe trek in snelle suikers, de zogenoemde suikerdip.

 

 

“Voldoende lichamelijk beweging is enorm belangrijk
voor mensen die willen afvallen”

 

 

Afvallen, dat gaat toch samen met minder koolhydraten? Cake

Als u bovenstaand goed heeft gelezen, dan weet u inmiddels dat wel of geen koolhydraten eten, geen zwart-wit verhaal is. We hebben immers allemaal koolhydraten nodig om te kunnen overleven. Opvallend feit is trouwens dat noch de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noch de Gezondheidsraad stelt dat er bewijs is gevonden tussen koolhydraten en overgewicht. Wie echter veel koolhydraten eet en meer calorieën binnenkrijgt dan hij of zij verbruikt, zorgt ervoor dat het lichaam de energie uit koolhydraten haalt. Vervolgens slaat het lichaam het vet uit de voeding op. Het niet-opgeslagen deel wordt dan omgezet in vet en dus daarmee meer gewicht. Daarom is voldoende lichamelijk beweging enorm belangrijk voor mensen die willen afvallen. Dit is net zo onontbeerlijk als het wijzigen van de koolhydraten in het voedingspatroon van snelle naar complexe.

 

“Geheel zonder koolhydraten eten, wordt afgeraden”

 

lose weight

Ondersteuning bij het afvallen met Vetverbrander Plus

 

Koolhydraatarm eten kan dus werken, zolang de goede, complexe koolhydraten een hoofdrol spelen in uw dieet. Bij vitaminesperpost.nl kunt u als ondersteuning bij het afvallen terecht voor Vetverbrander Plus. Vetverbrander Plus is een speciale formule met vier natuurlijke kruiden. Onze Vetverbrander Plus capsules zijn gebaseerd op de unieke LeanGard®-formule. Deze formule bevat de stoffen forskolin. Dit is een gepatenteerd, natuurlijk extract van de wortels van de plant Coleus forskohlii (gestandaardiseerd op 10% forskolin), GarCitrin® en BioPerine®. GarCitrin® is een natuurlijk extract van de vrucht Garcinia cambogia dat de stoffen hydroxycitroenzuur en garcinol bevat. BioPerine® is een natuurlijk extract van zwarte peper dat de opname versterkt. In een van onze blogs over afvallen kunt u alles lezen over 5 supplementen die u hierbij kunnen ondersteunen. 

spaghetti

 

Geheel zonder koolhydraten eten, wordt door het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad afgeraden. Natuurlijk kunt u er wel voor kiezen om zoveel mogelijk gezonde producten te eten met veel complexe koolhydraten. U kunt hierbij denken aan rozijnen, appels, zoete aardappelen, sojamelk en kikkererwten.

 

 

 

Vindt u het lastig om te weten welke supplementen u het beste kunnen ondersteunen bij het afvallen? Onze vriendelijke deskundigen geven u graag vrijblijvend gratis advies. U kunt hen tijdens kantooruren bereiken op telefoonnummer 075-612 12 47 (lokaal tarief)