Konjac? Is dat niet die alcoholische drank die vaak na een copieuze maaltijd wordt genuttigd? Nee, dat is natuurlijk cognac. Konjac is de naam van een plant die een bijzondere vezel genaamd glucomannan bevat. Deze vezel kan ondersteuning bieden bij het afvallen. In Nederland kennen we diverse uitvoeringen van konjac, van noedels en sponzen tot voedingssupplementen.
- Wat is konjac?
- Konjac is een knol
- Konjac bevat glucomannan
- Konjac-glucomannan als ondersteuning bij het afvallen
- Hoe kan ik konjac het beste gebruiken?
- Konjac in de keuken
- Recept Kung pao kip met shirataki noodles
Wat is konjac?
Konjac wordt gemaakt van de konjac-plant. Konjac stamt van het Japanse woord konnyaku. Deze staat ook wel bekend onder de Latijnse naam Amorphophallus konjac. Saillant detail: de Latijnse benaming is door een Nederlandse botanicus bedacht. Amorpophallus is een samenstelling van twee woorden. ‘Amorpho’ betekent ‘zonder vorm’ en ‘phallus’ betekent ‘penis’. Vrij vertaald betekent Amorphophallus dus ‘vormeloze penis’.
Deze beschrijving slaat op de indrukwekkende paarse bloem van de konjac-plant waaruit een grote, dikke stengel omhoog komt. De bloeikolf is al even opvallend met z’n paarse schutblad dat tot 60 cm lang kan worden. Zodra dit schutblad zich opent, moet op dezelfde dag nog bestuiving plaatsvinden. Konjac wordt ook wel olifantensap, duivelse tong, voodoolelie of slangenpalm genoemd. De exotische plant komt inheems voor Japan, Korea, China, Taiwan en Indonesië. We kennen wel 130 variëteiten van de konjac-plant. Omdat de populariteit van konjac enorm is toegenomen, wordt de plant tegenwoordig ook op Chinese en Japanse plantages gekweekt. In Azië is konjac vanwege de veronderstelde gezondheidsondersteunende toepassingen enorm populair.
“De bladeren worden ook wel als insectwerend middel ingezet”
Konjac groeit ondergronds, zoals bijvoorbeeld uien, wortelen en selderij. Het is een meerjarige plant die al eeuwen door de Chinezen wordt gebruikt en bestudeerd. De bijzondere eigenschappen van konjac werden voor het eerst tijdens de Westelijke Han-dynastie (ca. 206 voor Chr. tot 9 v. Chr.) in de Shennong Ben Cao Jing beschreven. De knollen (soms olifantsyam genoemd) worden al eeuwen door de Chinezen voor diverse toepassingen gebruikt. De bladeren worden ook wel als insectenwerend middel ingezet. In 1692 werd de plant voor het eerst door Nederlanders beschreven. Sinds 1994 is konjac als voedingsadditief goedgekeurd door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) en sinds 1996 als bindmiddel in vleesproducten. In 2020 kwam daar nog de goedkeuring van glucomannan als voedingsvezel bij.
“Glucomannan kan tot honderd keer zijn eigen gewicht in water opnemen”
Want dat is wat konjac zo bijzonder maakt: de aanwezigheid van de glucomannan. Deze vezel kan tot honderd keer zijn eigen gewicht in water opnemen. Hierdoor vult konjac goed en onderdrukt de honger. Glucomannan wordt onder de voedingsvezels geschaard. Dit zijn plantaardige vezels die niet in de dunne darm worden verteerd en intact de dikke darm bereiken. De gedroogde knollen van de konjacplant bevatten ongeveer 40% glucomannangom. Daarnaast wordt uit de planten een gelei gewonnen. Deze wordt veelvuldig in pasta, rijst en snoepgoed verwerkt. Van het meel, dat eveneens van konjac wordt gemaakt, worden onder meer shirataki noodles geproduceerd. In de Japanse keuken worden de gemalen wortel en niet-oplosbare vezels al sinds jaar en dag ook als verdikkingsmiddel gebruikt.
“Konjac is calorie- en koolhydraatarm”
Een van de populairste toepassingen van glucomannan in de Westerse wereld is het gebruik als ondersteuning bij het afvallen¹*. De grote aantrekkingskracht schuilt erin dat konjac calorie- en koolhydraatarm is. Zoals beschreven, kan glucomannan enorm veel water opnemen. Op deze manier bouwt de vezel bulk in de darmen op. Voldoende vezels eten, is sowieso superbelangrijk. Hoewel ze niet worden verteerd en nauwelijks energie leveren, zijn ze onmisbaar voor een goede gezondheid.
¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 g glucomannan per dag, verdeeld over 3 doses met 1 à 2 glazen water vlak voor de maaltijd en in combinatie met een energiebeperkt dieet.
Ze functioneren immers allemaal als een soort vochtvreters, waardoor ze bepalen hoe uw voeding het lijf weer verlaat. Met de inname van voldoende vezels kan de stoelgang soepel verlopen. Daarnaast zijn de voedingsvezels goed voor de cholesterolspiegel²*. Ze kunnen bovendien ondersteuning bij het afvallen bieden omdat ze voor een verzadigd gevoel zorgen*. Tel daarbij op dat vezels het voedseltransport door de darmen vertragen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en daalt*. Wie veel vezels eet, dient daar wel gedurende de dag voldoende water bij te drinken. Zonder water kan de vezel immers niet opzwellen en het volle gevoel verschaffen. Dit geldt zeker voor glucomannan uit de konjacplant. Behalve de glucomannan-vezels heeft konjac geen noemenswaardige voedingswaarde.
² Voor het behoud van normale cholesterolwaardes dient per dag tenminste 4 gram Konjac (7 capsules) te worden ingenomen.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
“Denk er bij het gebruik van glucomannan altijd aan dat u deze vezels met een ruime hoeveelheid water inneemt”
Konjac-glucomannan is tegenwoordig in vele vormen verkrijgbaar, ook als voedingssupplement in poeders, capsules en tabletten. Voor het gebruik van glucomannan bestaan geen richtlijnen. Doseringen tot 9 gram per dag, verdeeld over drie of vier doses, worden als veilig beschouwd. Denk er bij het gebruik van glucomannan altijd aan dat u deze vezels met een ruime hoeveelheid water (tenminste 250 ml) inneemt. Mocht u voor de pure wortel kiezen, dan vindt u deze in de grotere Aziatische supermarkten.
Konjac-wortel wordt meestal gebruikt om bepaalde traditionele Japanse gerechten te maken zoals bijvoorbeeld oden (een soort viscake) en nikujaga (langzaam gekookt stoofvlees).
Bij ons kunt u terecht voor konjacextract-capsules. Deze bieden ondersteuning aan mensen die willen afvallen*¹. Onze capsules zijn volgens GMP-kwaliteitsnormen geproduceerd. U kunt ook bij ons terecht voor andere vezels, zoals Psyllium husk. Dit zijn voedingsvezels zonder gluten. Daarnaast verkopen we het supplement bèta glucanen. Bèta glucanen zijn voedingsvezels die voorkomen in gerst, haver, gist en paddenstoelen.
De belangrijkste voordelen van konjac-glucomannan zijn:
- Het is caloriearm
- Uw hongergevoel wordt geremd omdat de vezels uitzetten in de maag
- Omdat de vezels lang in de maag blijven, krijgt u minder snel trek in tussendoortjes
- Glucomannan vermindert net als andere vezels de absorptie van vet en eiwitten
- De darmflora worden door de vezels gevoed, waardoor voedsel beter wordt verwerkt
¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 g glucomannan per dag, verdeeld over 3 doses met 1 à 2 glazen water vlak voor de maaltijd en in combinatie met een energiebeperkt dieet.
"Shirataki betekent ‘witte waterval”
Met name in Azië wordt konjac veelvuldig in de keuken gebruikt. Zo zijn bovengenoemde (shirataki) noodles populair in de Japanse keuken. Om de noodles te verkrijgen, wordt eerst meel gemaakt van de gedroogde, zetmeelhoudende wortelknollen. Door dit poeder met water te vermengen, ontstaat een gel. Vrijwel alle konjac-producten worden uit meel gemaakt. Zo ook de shirataki noodles. De textuur van deze noodles lijkt enorm op die van rijstnoodles. De slierten zijn elastisch en zowel in een glazige als donkergekleurde variant verkrijgbaar.
We noemen overigens alleen de witte noodles ‘shirataki noodles’. Shirataki betekent namelijk ‘witte waterval’ en de glazige noodles hebben wat weg van een waterval. In Azië worden ook wel ‘jelly’ snoepjes van konjac gemaakt. Deze zijn echter in de meeste westerse landen verboden omdat ze, in tegenstelling tot snoep gemaakt met gelatine, niet snel in de mond oplossen wat tot verstikkingsgevaar kan leiden.
(Bron: mijngezondadvies.nl)
Bijgaand een recept voor kung pao kip met shirataki noodles. Deze noodles passen perfect in een low-carb levensstijl. Shirataki noodles zijn dunner dan tarwe noodles en bevatten tot 98% minder calorieën. Ze breken minder makkelijk en hebben een taaiere textuur die vermindert als de noodles een paar minuten worden gekookt. Shirataki noodles hebben een neutrale smaak maar door ze mee te stoven of roerbakken, nemen ze de smaak aan van de gebruikte groenten, kruiden en/of saus. Shititaki noodels zijn nat verpakt. Dit betekent dat ze in een zakje met water worden verkocht waaruit ze kant en klaar zijn te eten. Alleen even afspoelen en kort koken.
Ingrediënten:
- 450 gram kipfilet in blokjes
- 6 pakjes shirataki noodles (à 150 g)
- 1 el zonnebloemolie
- 1-3 rode pepers (naar smaak)
- 200 g champignons
- 2 paprika’s in reepjes
- 25 g ongezouten pinda’s
- 2 fijngesneden lente-uitjes
Marinade
- 2 el sojasaus
- 1 el (droge) sherry
- 2 el maïzena
Saus:
- 100 ml kippenbouillon
- 6 tl sojasaus
- 2 tl balsamico azijn
- 1 tl (droge) sherry
- 2 tl sesamolie
- 1 tl hoisin woksaus
- 1 tl maïzena
- vers gemalen peper
Bereiden:
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een schaal, goed mengen en kip toevoegen. Laat minstens 20 minuten marineren.
- Spoel de noodles af en kook 1 minuut. Afgieten en wegzetten voor later.
- Doe alle ingrediënten voor de saus in een schaal en meng goed. Wegzetten voor later.
- Verwarm wok op hoog vuur, olie erin en dan de fijngesneden pepers.
- Bak ca. 30 seconden.
- Voeg de champignons en uitgelekte kip toe.
- Bak 3-5 min. tot de kip bruin en gaar is.
- Voeg de paprikareepjes toe, bak 1 minuut mee.
- Voeg de saus en de pinda’s toe en bak 1-2 minuten goed door.
- Schep de shirataki en kip met groenten op een bord en bestrooi met lente-ui.
Vragen of advies?
Meer weten over glucomannan of andere voedingsvezels? Neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Of maak gebruik van ons contactformulier.