10 Manieren om uw bloedsuikerspiegel op peil te houden Vrouw eet schaaltje yoghurt met kersen

Herkenbaar? Een ongelooflijke energiedip na het eten van een zware lunch of flauw worden als u al een paar uur niks hebt gegeten. Onze bloedsuikerspiegel bepaalt mede onze stemming en ons energieniveau. Als de bloedsuikerspiegel in balans is, kunt u pieken en dalen in uw energie voorkomen en gemakkelijker op gewicht blijven. Met onderstaande tips houdt u uw bloedsuikerspiegel voortaan op peil.

Wat is bloedsuiker? 

Bloedsuiker of glucose is de brandstof voor ons lichaam. Van onze hersenen tot aan de darmen: al onze organen hebben glucose nodig om te kunnen functioneren. We krijgen deze brandstof binnen door voedingsmiddelen met koolhydraten tot ons te nemen. Via de darmwand wordt glucose opgenomen in het bloed. Via het bloed komt glucose terecht in onze weefsels, die het kunnen verbranden. Bij deze verbranding van glucose wordt energie vrijgemaakt, die onze hersenen, organen en spieren nodig hebben om goed te kunnen werken.

“Na het eten van een maaltijd kan de suikerspiegel flink stijgen”

Hoe werkt de bloedsuikerspiegel? 

De bloedsuikerspiegel geeft het glucosegehalte in het bloed weer. Ons lichaam is continu bezig om de bloedglucosewaarden op peil te houden. Gedurende de dag wisselen onze glucosewaarden namelijk sterk. Na het eten van een maaltijd kan de suikerspiegel flink stijgen. Zodra onze bloedglucose stijgt, krijgt de alvleesklier een seintje om het hormoon insuline aan te maken. Insuline is nodig om glucose naar onze cellen en weefsels te brengen. In de cellen wordt glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor wordt ons bloedsuikergehalte weer omlaag gebracht.

De glucosewaarden in het bloed schommelen gedurende de dagDe glucosewaarden in het bloed schommelen gedurende de dag

“Overtollige glucose wordt omgezet in vet”

Glycogeen: energievoorraad voor de spieren

Glycogeen is een glucosevoorraad in de spieren Glycogeen is een glucosevoorraad in de spieren

Als niet alle glucose als brandstof wordt opgemaakt, slaat het lichaam een voorraad glucose op in de vorm van glycogeen in de lever en spieren. Als de bloedsuikerspiegel laag is, maakt de alvleesklier het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt dat glycogeenreserves uit de lever en spieren weer omgezet worden naar glucose. Hierdoor stijgt het bloedsuikergehalte weer tot een normaal niveau. Als de cellen van voldoende brandstof zijn voorzien en de glycogeenvoorraden vol zijn, wordt de overtollige glucose omgezet in vet. 

“Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bij aan een gezond gewicht”

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk? 

Wellicht herkent u het gevoel van een dip na het eten van een zware lunch of heeft u een kort lontje als u trek heeft. Onze bloedsuikerspiegel heeft een enorme impact op ons energieniveau, onze stemming en onze algehele gezondheid. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel draagt bij aan minder pieken en dalen in uw energieniveau, u heeft minder last van lekkere trek en een gezonder gewicht. 

Lachende vrouwLachende vrouw

“Stress is funest voor de bloedsuikerspiegel”

10 Tips die bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel

Hartvormige schaal met gezonde voedingHartvormige schaal met gezonde voeding

1. Sla uw ontbijt niet over
Als we slapen, daalt onze bloedsuikerspiegel. Om de ochtend goed en vol energie te beginnen kunt u het best beginnen met een voedzaam ontbijt. Zorg voor een goede balans in (trage) koolhydraten, eiwitten en voldoende gezonde vetten. Een hartig ontbijt is ideaal om de dag mee te beginnen en de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel te houden. Denk aan: Griekse yoghurt met fruit en ongebrande noten, een groenteomelet, volkorenbrood met notenpasta, avocadotoast of kliekjes van de avond tevoren.

2. Kies de juiste koolhydraten
Er zijn aanwijzingen dat het verminderen van de koolhydraatinname een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel, de aanmaak van het hormoon insuline en ook gunstig is voor ons gewicht. Als u koolhydraten eet, kies dan zoveel mogelijk voor ‘langzame’ koolhydraten. Deze vindt u in volkorenbrood, haver, zilvervliesrijst, groente en peulvruchten. Langzame koolhydraten doen er langer over om te worden opgenomen, waardoor de energie langzaam wordt vrijgegeven. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel.

3. Wees niet bang voor vetten
Uit onderzoek blijkt dat omega 3-vetzuren in vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardines ook bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Deze vetzuren zorgen ervoor dat de celwanden goed op insuline kunnen blijven reageren. Hierdoor kan het lichaam de energie uit glucose en vetten efficiënter vrijmaken. Zet dus minstens tweemaal per week vette vis op het menu of vul aan met een omega-3 supplement.

4. Eet grote maaltijden eerder op de dag
Om uw bloedsuikerspiegel in balans te houden is het niet alleen van belang wat u eet, maar ook wanneer. In de loop van de dag wordt ons lichaam minder gevoelig voor insuline en dus kunt u grote maaltijden beter eerder op de dag nuttigen en ‘s avonds voor een lichte maaltijd kiezen.

5. Eet voldoende eiwitten
Eiwitten zorgen ervoor dat we ons langer verzadigd voelen en houden de bloedsuikerspiegel stabiel. Als u ‘s ochtends eiwitten in uw maaltijd verwerkt, zult u later op de dag minder trek hebben.

6. Beweeg regelmatig
Onze spieren hebben glucose nodig. Door te bewegen, verbrandt u de koolhydraten die u tot u neemt. Bewegen verlaagt de bloedsuikerspiegel en zorgt ervoor dat u beter op insuline reageert. Niet zo’n sporter? Probeer na iedere maaltijd ten minste 10 minuten te wandelen, te fietsen of te dansen.  

7. Verminder stress
Stress is funest voor de bloedsuikerspiegel. In tijden van stress wordt er namelijk meer van het stresshormoon cortisol afgegeven, waardoor de bloedsuiker verhoogt. In stressvolle periodes maken we ook slechtere voedselkeuzes, waardoor u in een vicieuze cirkel belandt.

8. Slaap 7-9 uur per nacht
Voldoende slaap is enorm belangrijk voor onze hormoonhuishouding. Onze slaap is als het ware een APK-onderhoudsbeurt voor het lichaam. Een goede nachtrust herstelt uw lichaam, is belangrijk voor de weerstand en helpt u om op gewicht te blijven.

9. Beperk uw inname van koffie en alcohol
Behalve snelle koolhydraten en suikers, kunnen ook alcohol en cafeïne zorgen voor een piek in uw bloedsuikerspiegel. Koffie hoeft u echter niet helemaal te laten staan. Bepaalde bestanddelen uit koffie (chlorogeenzuur en trigonelline) hebben namelijk eveneens een gunstig effect op de bloedsuikerhuishouding. Als u koffie drinkt, drink dit dan tijdens of vlak na uw maaltijd. 

10. Drink voldoende water
Door voldoende water te drinken, kunt u uw bloedsuikerspiegel binnen gezonde grenzen houden. Water helpt onze nieren om overtollig suiker via de urine weg te spoelen en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

“Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bij aan een gezond gewicht”

Supplementen voor een normale bloedsuikerspiegel

Er zijn verschillende supplementen die u ter aanvulling van een gezonde levensstijl kunt inzetten voor een gezonde bloedsuikerspiegel. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet:

Chroom: Chroom is een spoorelement dat van nature voorkomt in volkoren graanproducten, groente, fruit, vlees, vis en gevogelte. Chroom-picolinaat is een organische chroomverbinding die gemakkelijk door ons lichaam wordt opgenomen. Chroom helpt om het bloedsuikergehalte normaal te houden.

KaneelstokjesKaneelstokjes

Berberine: De stof berberine komt in verschillende planten voor. Het is een alkaloïde (stikstofhoudende verbinding) die al duizenden jaren in de traditionele Chinese kruidenkunde wordt gebruikt voor het cholesterol, de bloedsuikerspiegel en voor het hart en de bloedvaten. Berberine draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Op zoek naar een krachtigere berberine variant? Probeer dan onze Super Berberine

Gymnema Sylvestre: Gymnema sylvestre is een plant die veel in de Indiase Ayurveda wordt gebruikt. Gymnema wordt in het hindi ‘gurmar’ genoemd. Dit betekent letterlijk ‘suikervernietiger’. Het gebruik van Gymnema Sylvestre beperkt de eetlust* en draagt bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*.

Kaneel: Kaneel staat al eeuwen bekend om z’n veelzijdige toepassingen. Kaneel kan worden ingezet om de bloedsuikerspiegel te ondersteunen.*

Guggul-extract: Guggul-extract is afkomstig van de Commiphora mukul-boom. Dit is een kleine, stekelige plant die in India groeit. Er zijn belangrijke aanwijzingen dat guggul goed kan zijn voor het hart en de bloedvaten*. Dit komt onder meer omdat guggul bijdraagt aan de instandhouding van normale cholesterolgehaltes in het bloed*. Daarnaast kan guggul worden gebruikt voor het behoud van de een normale bloedsuikerspiegel* en ter ondersteuning van het immuunsysteem*.

Complexformule: Bloedsuiker Evenwicht

Bloedsuiker Evenwicht bevat 4 gestandaardiseerde kruidenextracten die de bloedsuikerspiegel ondersteunen*. Het bevat gymnema sylvestre, bittermelon, Salaretin™ en berberine. Gymnema sylvestre en berberine dragen bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Gymnema sylvestre beperkt tevens de eetlust* en helpt om op gewicht te blijven*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen voor de bloedsuikerspiegel of heeft u een andere vraag? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via ons contactformulier of via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).