Pakt u om een uur of 3 een stuk chocola om de middagdip het hoofd te bieden? Of trekt u direct na het avondeten alweer alle kasten open op zoek naar iets lekkers? Van echte honger is dan natuurlijk geen sprake. Toch voelt u een enorme drang naar zoetigheid. Waar komt zoete trek vandaan? En nog belangrijker: hoe komt u ervan af?
- Waarom hebben we een voorkeur voor zoet?
- Waar komt zoete trek vandaan?
- Tips bij zoete trek
- Met deze supplementen bent u zoete trek de baas
Waarom hebben we een voorkeur voor zoet?
Wist u dat een voorkeur voor zoet deels is aangeboren? Zoet is de eerste smaak waar we als kinderen van houden. Moedermelk heeft een lichtzoete smaak door de aanwezigheid van melksuikers, die de aanmaak van de feel-good stof serotonine in de hersenen stimuleren. Dit zorgt voor een natuurlijke ‘high’.
Onze voorkeur voor zoet is sowieso evolutionair bepaald, omdat suikers de snelste bron van energie zijn. Als we geluk hadden, aten we als jagers en verzamelaars vaak zoete vruchten of honing. Deze voeding leverde snel de benodigde energie, wat essentieel was voor overleving.
Hetzelfde mechanisme dat ons vroeger hielp overleven, zorgt er nu voor dat we dagelijks te veel suiker consumeren. Dit houdt ons verlangen naar suiker in stand. Bovendien vinden veel mensen zoetigheid gewoon lekker. Deze voorkeur wordt versterkt als we onszelf met zoete lekkernijen belonen. Waarom zouden we níet naar suiker verlangen?
“Zoet eten helpt om ons tijdelijk beter te voelen”
Waar komt die zoete trek nou precies vandaan? Hieronder vindt u enkele oorzaken:
Te weinig gegeten - Als u te weinig eet, bijvoorbeeld omdat u wilt afvallen, is het logisch dat het lichaam om energie vraagt. Dit vergroot de drang naar zoetigheid. Suiker is immers de snelste bron van energie.
Te snel eten - Na de maaltijd nog zin in iets zoets? Het kan zijn dat uw lichaam nog geen seintje heeft gekregen dat u vol zit. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat de hersenen beseffen dat u genoeg heeft gegeten. Als u te snel eet en niet goed kauwt, eet u gemakkelijk door.
Emoties - In tijden van stress, verveling, verdriet of angst grijpen we vaak naar zoetigheid. Zoet eten helpt om ons tijdelijk beter te voelen, omdat suiker ervoor zorgt dat de hersenen dopamine en indirect serotonine afgeven. En omdat het beloningscentrum in uw hersenen wordt geactiveerd, ontstaat al gauw de behoefte aan nog meer suiker.
Een schommelende bloedsuikerspiegel - Een dieet bestaande uit veel snelle koolhydraten (wit brood, pasta, snoep, koekjes) en weinig eiwitten, kan bijdragen aan schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Zodra de bloedsuikerspiegel laag is, gaat het lichaam op zoek naar een nieuwe piek. Laat dat nu net het moment zijn waarop u zin krijgt in iets lekkers.
Oude gewoontes - Misschien staat u er niet bij stil, maar voor veel mensen is het eten van zoetigheid een gewoonte. Een koekje bij de koffie, een toetje na het eten of iets lekkers bij de film. Een gewoonte sluipt er gemakkelijk in maar kost tijd en moeite om weer te doorbreken.
Slaapgebrek - De hormonen die ons hongergevoel regelen, worden in de slaap gereguleerd. Na het maken van een slechte nacht bent u daarom geneigd minder goede voedselkeuzes te maken. Het lichaam vraagt namelijk om glucose, zoete snacks dus. Het eten van voedsel met veel suiker beïnvloedt de slaap negatief, waardoor u dus weer slecht slaapt. Zo raakt u in een vicieuze cirkel.
Gebrek aan belangrijke voedingsstoffen - Terugkerende zoete cravings kunnen ook wijzen op een tekort aan essentiële mineralen, zoals chroom. Chroom is een mineraal dat helpt het bloedsuikergehalte normaal te houden. Een gebrek aan chroom kan daarom zorgen voor zoete trek.
“Soms kan dorst met honger of trek worden verward”
Het beheersen van terugkerende zoete trek kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën die u kunt proberen om deze lust in zoetigheid te verminderen of te beheersen. We geven 5 tips.
1. Ga voor een eiwitrijk ontbijt
Een goed begin is het halve werk. Een hartig ontbijt is ideaal om de dag mee te beginnen en de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel te houden. Hierbij vormen eiwitten het middelpunt. Denk aan: Griekse yoghurt met fruit en ongebrande noten, een groenteomelet, volkorenbrood met notenpasta, avocadotoast of kliekjes van de avond tevoren.
2. Eet minder vaak zoete dingen
Hoe vaker u naar zoetigheid grijpt, hoe vaker uw lichaam hiernaar blijft vragen. Laat toegevoegde suikers uit zakjes en pakjes zoveel mogelijk staan en kies daarentegen voor complexe koolhydraten.
3. Hydrateer goed
Soms kan dorst met honger of trek worden verward. Drink gedurende de dag dus voldoende water. Probeer ook kruidentheeën of water met een schijfje citroen of komkommer voor wat extra smaak.
4. Eet voldoende en uitgebalanceerd
Een inkoppertje, maar stap één in het voorkomen van zoete cravings is voldoende en uitgebalanceerd eten. Zorg ervoor dat u dagelijks drie maaltijden eet, bestaande uit voldoende eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. Dit zorgt voor langdurige energie en minder schommelingen in de bloedsuikerspiegel.
5. Ga voor gezonde alternatieven
Toch zin in iets zoets? Ga voor een gezond alternatief. Denk aan vers fruit, yoghurt met bessen of een handvol noten met een paar stukjes pure chocolade. Deze alternatieven bieden niet alleen voldoening, maar ook essentiële voedingsstoffen.
“Chroom helpt de bloedsuikerspiegel normaal te houden”
Met deze supplementen bent u zoete trek de baas
Gaat u aan de slag met bovenstaande tips maar kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken? Met onze supplementen bent u zoete trek de baas. U kunt bij ons terecht voor chroompicolinaat. Chroom helpt de bloedsuikerspiegel normaal te houden.
U kunt bij ons ook terecht voor Gymnema sylvestre. Gymnema wordt in het hindi ‘gurmar’ genoemd. Dit betekent letterlijk ‘suikervernietiger’. Gymnema sylvestre-extract wordt al tweeduizend jaar in de Ayurveda gebruikt, voornamelijk om de bloedsuikerspiegel op een natuurlijke manier in balans te houden* en om de eetlust te beperken*.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
Vragen of advies?
Wilt u meer weten over supplementen bij zoete trek of voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).