Tips om honger en eetlust te verminderen Tips om honger en eetlust te verminderen

Loopt u ook de hele dag met een knorrende maag rond? Of bent u een echte zoetekauw? Honger kan het gevolg zijn. Wat is honger eigenlijk en waar komt honger door? Welke supplementen helpen u bij uw hongergevoel? In dit artikel vindt u vele tips om uw honger naar antwoorden te stillen.

Wat is honger?

Vraag aan vijf mensen wat zij onder het begrip honger verstaan en u krijgt vijf verschillende antwoorden. De een koppelt honger aan uithongeren, de ander vindt een beetje trek voor het avondeten al honger. Een derde vindt dat wij dit begrip in onze Westerse wereld niet zouden moeten gebruiken. Mensen in Afrika hebben honger, wij hebben hooguit wat trek.

Vrouwen met verschillende voedingspatronen en ander uiterlijk Vrouwen met verschillende voedingspatronen en ander uiterlijk

Honger is een natuurlijk signaal van ons lichaam dat aangeeft dat het tijd is om brandstof binnen te krijgen. Het is een essentieel mechanisme dat ons helpt om onze energievoorraden aan te vullen en ons lichaam goed te laten functioneren. In onze moderne samenleving kunnen we echter verstrikt raken in slechte eetgewoonten als het op het stillen van onze honger aankomt.

Weetje:

Honger activeert ons lichaam om actie te ondernemen. Het maakt ons alert en bereidt ons voor op activiteit. Hierdoor kan hongergevoel ons energieker maken en ons motiveren om te gaan bewegen.

Waar komt honger vandaan?

Echt honger als een paard hebben, komt hier in Nederland gelukkig weinig voor. Toch kan er wel sprake zijn van een hongergevoel. De oorzaken hiervan in Nederland zijn meestal:

  • Lege maag
    Wanneer de maag leeg is, wordt de regelstof ghreline vrijgegeven. Dit hormoon stimuleert ons hongergevoel.
  • Bloedsuikerspiegel
    Schommelingen in uw bloedsuikerspiegel beïnvloeden ook het hongergevoel. Als de bloedsuikerspiegel laag is, kan dit tot een hongergevoel en de drang om te eten leiden.
Schematische weergave hoe ghreline, insuline en leptine ons hongergevoel reguleren Schematische weergave hoe ghreline, insuline en leptine ons hongergevoel reguleren
  • Hormonale verstoringen
    Ook de hormonen (regelstoffen) insuline en leptine spelen een rol bij het reguleren van honger en verzadiging. Insuline wordt na het eten vrijgegeven en helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren. Leptine stuurt signalen van verzadiging naar de hersenen.
  • Psychologische factoren
    Emoties, stress en verveling kunnen eveneens het hongergevoel vergroten. Sommige mensen ervaren het zogenoemde “emo-eten”, waarbij ze naar voedsel grijpen om emotionele redenen in plaats van fysieke honger.

Weetje:

Uw hongergevoel blijft niet constant aanwezig. Na maximaal 20 minuten gaat de hongerprikkel altijd weer weg.

Welk eten maakt hongerig?

Vaak wordt gedacht dat honger voortkomt uit te weinig eten. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Ook grote hoeveelheden van het verkeerde voedsel kunnen flink hongerig maken. De volgende voedingsmiddelen kunnen uw hongerige blik versterken:

  • Toegevoegde suikers
    Voedingsmiddelen die veel toegevoegde suikers bevatten, zoals snoep, frisdrank en koekjes, kunnen tot snelle stijging en daling van de bloedsuikerspiegel leiden. Dit vergroot uw hongergevoel. Neem deze dus nooit om honger te stillen.
Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten Voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en bewerkte koolhydraten
  • Bewerkte (geraffineerde) koolhydraten
    Voedingsmiddelen die veel geraffineerde koolhydraten bevatten, zoals wit brood, witte rijst en bewerkte ontbijtgranen, laten eveneens de bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Ook deze producten vergroten hierdoor het hongergevoel.
  • Voedingsmiddelen met weinig vezels
    Vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkoren graanproducten, groenten, fruit en peulvruchten (bonen, linzen, kapucijners, etc.) geven lang een verzadigd gevoel. Voedingsmiddelen met weinig vezels leiden daarentegen snel weer tot honger.
  • Voedingsmiddelen met weinig eiwitten
    Eiwitten bevorderen het gevoel van volheid (verzadiging). Voedingsmiddelen met weinig eiwitten bieden minder verzadiging en vergroten zo het hongergevoel.

Weetje:

Uw tanden poetsen of suikervrije Smint of pepermunt innemen (geen kauwgom!), helpt tegen hongergevoel en zoete trek. Een leuke bijkomstigheid is dat u meteen een goed excuus heeft als iemand u iets ongezonds aanbiedt: “Ik heb net mijn tanden gepoetst.”

Is honger hebben slecht?

Of het hier in Nederland ongezond is om af en toe honger te hebben, daarover verschillen de meningen enorm. Tegenstanders zeggen dat op een houtje bijten tot het risico op voedingstekorten en verstoringen in ons eetgedrag leidt. Voorstanders benadrukken vooral de reinigende werking voor onze darmen en lever, de verhoging van onze vetverbranding en de regulerende eigenschappen op onze hormoonhuishouding. Onze honger- en verzadigingshormonen worden hierdoor immers weer optimaal afgesteld.

Man die zijn bord opeet van de hongerMan die zijn bord opeet van de honger

Zoals wel vaker het geval is, ligt de waarheid in het midden. Af en toe honger hier in Nederland hebben, wordt door onderzoekers en gezondheidsdeskundigen met potentiële voordelen voor de gezondheid geassocieerd.

Weetje:

Eiwitten geven de sterkste verzadiging van alle voedingsgroepen. Hierdoor blijft uw hongergevoel lange tijd weg. In z’n algemeenheid is het verstandig voor een volwassene, zeker als u wilt afvallen, om minimaal 0,8 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag te eten.

Hoe kan ik zonder te eten mijn honger stillen?

Het consequent handhaven van een gezond voedingspatroon is een belangrijke basis om honger te voorkomen. Desondanks kunt u af en toe enigszins flauw van de honger zijn. In plaats van u als een hongerige wolf op voedsel te storten, zijn er ook manieren om uw honger zonder calorie-inname te stillen:

Bordje met de tekst 'Zero Hunger'Bordje met de tekst 'Zero Hunger'
  • Drink warm water
    Een groot glas warm water drinken, het liefst met een lepeltje kaneel erdoor, is een goede hulp tegen hongergevoel. Drinken vermindert namelijk uw eetlust: de prikkel voor honger en dorst naar uw brein is dezelfde. Het warme water remt uw eetlust nog eens extra. De kaneel stabiliseert uw bloedsuikerspiegel en neemt zo de trek in zoetigheid weg.
  • Drink zwarte koffie
    In het verlengde van warm water drinken, biedt zwarte koffie tijdens het hongergevoel nog een extra meerwaarde. Zwarte koffie stimuleert namelijk licht uw stofwisseling. Dit leidt tot een tijdelijke afname van het hongergevoel. Ook stimuleert de cafeïne in de koffie de productie van de overdrachtsstof adrenaline, wat eveneens uw hongergevoel onderdrukt.
  • Beweeg
    Het hersenonderdeel hypothalamus geeft ons hongergevoel af. Als u beweegt, is uw hypothalamus niet actief. Bewegen helpt dus om honger te onderdrukken.
  • Zoek afleiding
    Afleiding leidt uw gedachten af van het verlangen naar eten. Ook kan afleiding emotionele behoeftes als eenzaamheid of stress invullen, zonder dat u naar voedsel grijpt. Tot slot helpt afleiding tegen verveling. Verveling kan het gevoel geven dat de tijd traag verstrijkt, waardoor u langer honger ervaart.
  • Gebruik geuroliën
    Geuren kunnen helpen het hongergevoel te onderdrukken. Zo zijn pepermunt- en citroengeur verfrissend, waardoor ze helpen de eetlust te verminderen. De geur van groene appel helpt om het verlangen naar ongezonde snacks te verkleinen. Tot slot lavendel. Deze geur heeft een kalmerend effect en kan zo helpen stress en angst te verminderen. Deze geestelijke energieverstoringen kunnen leiden tot overeten. Hierdoor kan dus ook de geur van lavendel indirect helpen om uw hongergevoel te onderdrukken.

Weetje:

De uitdrukking: ‘Honger maakt rauwe bonen zoet’, betekent dat wanneer we echt honger hebben, we minder kieskeurig zijn over wat we eten. Ook moedigt dit spreekwoord aan tot dankbaarheid voor wat we hebben en empathie voor degenen die zich niet altijd een overvloedig maal kunnen veroorloven.

Welke supplementen verminderen het hongergevoel en de eetlust?

Uiteraard zijn er ook voedingssupplementen die u helpen om uw hongergevoel en eetlust te verminderen:

  • Konjac-extract
    De glucomannanvezels uit de konjacwortel zwellen enorm op in uw maag. Dit geeft lange tijd een vol gevoel. Ons vegan supplement Konjac-extract biedt u zo ondersteuning bij het afslanken¹.
Vrouw stilt honger met supplementen in plaats van calorieënVrouw stilt honger met supplementen in plaats van calorieën
  • Gymnema sylvestre
    De houtachtige klimplant gymnema sylvestre komt uit de Ayurveda (Indiase gezondheidsleer). Gymnema sylvestre beperkt de eetlust*, omdat het de opname van suikers in de darmen vertraagt. Ook draagt deze eeuwenoude plant bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Hierdoor wordt het verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kleiner.
  • Moerbei, kaneel en berberine
    Ook vele andere natuurlijke kruidensupplementen dragen bij aan het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Moerbei, kaneel en berberine zijn de bekendste. Als de bloedsuikerspiegel laag is, kan dit tot een hongergevoel en de drang om te eten leiden. Uiteraard kunt u deze natuurlijke kruidenextracten allemaal los bij Vitaminesperpost.nl kopen. Om het u gemakkelijk te maken, verkopen wij ook het vegetarische combinatiesupplement Bloedsuiker Evenwicht.

Tot slot: honger is niet uw vijand, maar de uitdaging die we overwinnen door het maken van bewuste keuzes!

¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 gram glucomannan per dag, verdeeld over 3 doses met 1 à 2 glazen water vlak voor de maaltijd en in combinatie met een energiebeperkt dieet.
* Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over het reguleren van uw hongergevoel en/of de in dit artikel genoemde voedingssupplementen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).