Ruwe parelzaadolie: vegan alternatief voor visolie Ruw parelzaad

Visolie staat al jarenlang bekend om zijn gezondheidsvoordelen, voornamelijk vanwege de omega 3-vetzuren die het bevat. Traditioneel krijgen mensen hun omega 3 dan ook binnen door het consumeren van visolie of vis. Voor veganisten is dit natuurlijk geen optie. Gelukkig is er een plantaardig alternatief dat steeds meer aandacht krijgt: ruwe parelzaadolie. Maar wat is ruwe parelzaadolie precies en is het echt een gezonde en milieuvriendelijke vervanger voor visolie?

Wat is ruw parelzaad (Buglossoides arvensis)?

Ruwe parelzaadolie wordt uit de zaden van de Buglossoides arvensis gewonnen. Een andere Latijnse benaming is Lithospermum arvense. Het is een plant die voornamelijk in Europa voorkomt. De plant, ook bekend als ‘veldparel’, is herkenbaar aan zijn kleine, glanzende zaden. Bovendien heeft de plant witte trompetvormige bloemen die alleen lijken te staan in een schutblad. Het is een behaarde plant. Ruw parelzaad staat op de rode lijst van planten omdat-ie bijzonder zeldzaam is en sterk in aantal is afgenomen.

Takje, blaadje, bloemknopje van Buglossoides arvensisTakje, blaadje, bloemknopje van Buglossoides arvensis

“De naam Buglossoides arvensis verwijst naar de kenmerken en groeiomgeving van de plant”

Hoe komt ruw parelzaad aan z’n naam?

De parelzaadplant in z'n natuurlijke habitatDe parelzaadplant in z'n natuurlijke habitat

De naam Buglossoides arvensis heeft zijn oorsprong in het Latijn en verwijst naar de kenmerken en groeiomgeving van de plant. De term ‘buglossoides’ komt van het Griekse woord ‘bous’ wat ‘rund’ betekent, en ‘glossa’ wat ‘tong’ betekent. Dit verwijst naar de vorm en textuur van de bladeren van de plant, die op de ruwe tong van een rund lijken. De naam Buglossoides betekent dus ‘rundertongachtig’. Het Latijnse woord ‘arvensis’ betekent ‘van de velden’ of ‘in het veld groeiend’. 

Het is dus gebaseerd op de natuurlijke habitat van de plant, die vaak in open, landelijke gebieden en velden groeit. Samengevat betekent de naam Buglossoides arvensis dus ‘rundertongachtige uit de velden’.

“Ahiflower® ruwe parelzaadolie wordt nu op traditionele wijze volgens de strikte Britse milieuwetgeving geteeld”

Ruwe parelzaadolie van Ahiflower®

Na meer dan tien jaar toegewijd landbouwkundig onderzoek, traditionele plantenveredeling en natuurlijke selectie, wordt non-GMO Ahiflower® ruwe parelzaadolie nu op duizenden hectare landbouwgrond in het Verenigd Koninkrijk verbouwd. Het wordt op traditionele wijze volgens de strikte Britse milieuwetgeving geteeld. Van alle telers wordt verlangd dat ze de Crop Assured 365®-vereisten naleven. Hierdoor is het een natuurlijk authentiek product, van aarde tot olie.

De non-GMO velden van AhiflowerDe non-GMO velden van Ahiflower

De olie wordt 'ruw' genoemd omdat deze slechts minimale verwerking ondergaat. Hierdoor blijven de natuurlijke voedingsstoffen behouden. Dit maakt ruwe parelzaadolie een puur en krachtig voedingsmiddel.

“Naast omega 3-vetzuren bevat ruwe parelzaadolie ook omega 6- en omega 9-vetzuren”

Is ruwe parelzaadolie gezond?

Illustratie van DHAIllustratie van DHA

Hier kunnen we kort op antwoorden: ja, ruwe parelzaadolie is gezond. De olie bevat essentiële omega 3-vetzuren, met name alfa-linoleenzuur (ALA). Het lichaam kan ALA omzetten in het noodzakelijke eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Naast omega 3-vetzuren bevat ruwe parelzaadolie ook omega 6- en omega 9-vetzuren, die bijdragen aan een uitgebalanceerde vetzuursamenstelling in het lichaam. Ongeveer 35-45% van de olie bestaat uit ALA. 

De olie bestaat voorts uit ongeveer 15-20% omega 6-vetzuren en 15-20% omega 9-vetzuren. Daarnaast is ruwe parelzaadolie rijk aan polyfenolen. Deze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. Met name ALA is gunstig voor de cholesterolspiegel. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram ALA. Daarnaast bevat ruwe parelzaadolie GLA. Dit essentiële omega-6 vetzuur maakt de huid van binnenuit mooier.

“De verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in ruwe parelzaadolie is gunstiger dan in veel andere plantaardige oliën”

Ruwe parelzaadolie: fantastisch vegan alternatief

Omdat ruwe parelzaadolie plantaardig is, is het een fantastisch alternatief voor visolie. De opname gaat wel net even anders. Waar visolie direct EPA en DHA levert, moet het lichaam ALA uit parelzaadolie nog in deze vormen omzetten. Hoewel dit omzettingsproces niet bijzonder efficiënt is, kan een uitgebalanceerd dieet dit compenseren. Door ruwe parelzaadolie met andere plantaardige bronnen van omega 3 zoals lijnzaad en walnoten te combineren, kunnen veganisten voldoende van deze essentiële vetzuren binnenkrijgen.

Schaaltje ongebroken lijnzaadSchaaltje ongebroken lijnzaad

De verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in ruwe parelzaadolie is ook gunstiger dan in veel andere plantaardige oliën, waardoor het helpt om een gezond evenwicht te bewaren tussen deze vetzuren in het lichaam.

“Het gebruik van ruwe parelzaadolie is dus goed voor het milieu”

Ruwe parelzaadolie: goed voor milieu

Sardientjes op een bordSardientjes op een bord

De vraag naar omega-vetzuren neemt elk jaar toe. Dit draagt helaas bij aan de daling van diverse vissoorten zoals ansjovis en sardines. Elk jaar wordt ongeveer 25 miljoen ton wilde vis geoogst en tot olie en kunstmest verwerkt. Het vegan alternatief is ruwe parelzaadolie. Het gebruik van ruwe parelzaadolie is dus goed voor het milieu. De teelt vereist minder pesticiden en herbiciden in vergelijking met veel andere gewassen. Bovendien heeft de plant een relatief korte groeicyclus en kan op arme grond groeien.

Hierdoor is het een duurzame keuze. Door voor ruwe parelzaadolie in plaats van visolie te kiezen, verminderen we de druk op de vispopulaties en de mariene ecosystemen, die vaak onder overbevissing lijden.

“Het is een prima veganistisch alternatief voor omega-vetzuren uit vis, krill of algen”

Ahiflower® ruwe parelzaadolie in supplementen

Natuurlijk gaan mens, dier en milieu ook ons aan het hart. Daarom bieden wij een alternatief voor uw dagelijkse dosis omega-vetten, zodat u de oceanen niet belast. U kunt bij ons terecht voor Vegan Omega 3-6-9-softgels. De softgels bevatten ruwe parelzaadolie van Ahiflower®. Het is een prima veganistisch alternatief voor omega-vetzuren uit vis, krill of algen. Omdat de olie van plantaardige afkomst is en niet uit vis wordt gewonnen, hebben de capsules geen visachtige nasmaak.

Softgels met ruwe parelzaadolieSoftgels met ruwe parelzaadolie

“Ruwe parelzaadolie bevat ook GLA”

Waarom dus voor Ahiflower® ruwe parelzaadolie kiezen?

Diverse flesjes en een vijzelDiverse flesjes en een vijzel

Ahiflower® ruwe parelzaadolie bevat meer natuurlijk geavanceerde plantaardige omega’s dan andere natuurlijke plantaardige oliën, zelfs meer dan chia-olie, hennepolie, en lijnzaadolie. Zo bevat ruwe parelzaadolie bijvoorbeeld EPA en stearidonzuur. Daarnaast bevat ruwe parelzaadolie ook GLA. Dit is een essentieel omega 6-vetzuur dat niet in lijnzaad of visolie voorkomt.

“U kunt de olie toevoegen aan smoothies of gebruiken als een gezonde aanvulling”

Waarvoor kan ruwe parelzaadolie nog meer worden gebruikt?

Ruwe parelzaadolie kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het heeft U kunt de olie ook toevoegen aan smoothies of gebruiken als een gezonde aanvulling in verschillende recepten. Omdat de ruwe parelzaadolie een relatief laag rookpunt heeft, is het minder geschikt voor koken op hoge temperatuur, zoals frituren of braden. Het kan wel bij licht fruiten worden gebruikt en voor bakken op lage temperaturen.

Een blender met fruitEen blender met fruit

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over ruwe parelzaadolie of andere olies met omega-vetzuren? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.