Berberine voor een goede bloedsuikerspiegel Berberine voor een goede bloedsuikerspiegel

Berberine klinkt als een leuke meisjesnaam: “Berberine, aan tafel, het eten is klaar!”. Maar niets is minder waar. Berberine is een stof die wordt gewonnen uit bepaalde planten en het is een van de meest effectieve, natuurlijke supplementen die momenteel verkrijgbaar is. Tijd om berberine eens nader te bekijken.

 

Wat is berberine?

WortelBerberine is een stof die voorkomt in verschillende planten zoals bijvoorbeeld in de Europese berberis, de Canadese geelwortel oftewel goldenseal (Hydrastis canadensis), de Chinese bloem ‘gouddraad’ (Coptis trifolia), mahonie (Mahonia aquifolium, ook familie van de Berberis) en de kurkboom (Phellodendron amurense). De stof wordt meestal aangetroffen in de wortels, wortelstokken, de stengels en de schors van planten, maar voor de Berberine capsules van vitaminesperpost wordt de berberine geëxtraheerd uit de wortels van de Berberis aristata.

 

Berberine is in het lichaam op moleculair niveau actief en biedt een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen:

  • Het draagt bij aan het behoud van een normale bloedsuikerspiegel*
  • Het ondersteunt de leverfunctie*
  • Het is goed voor het cholesterol*
  • En het is goed voor hart en bloedvaten*

Berberine wordt ook 'boomkurkuma' genoemd

Gele vloeistof berberine

Berberine is sterk geel gekleurd. Het wordt ook wel ‘boomkurkuma’ genoemd, omdat ook kurkuma een sterke gele kleur heeft. In vroegere tijden werden verschillende soorten van de Berberidaceae familie gebruikt om wol, leer en hout geel te verven en in Noord-India is dit nog steeds het geval. Het is frappant te constateren dat zowel kurkuma als berberine een goede invloed hebben op de leverfunctie. Ook de lever zelf heeft een connectie met de kleur geel, want als de leverfunctie minder goed functioneert, kun je een gelige kleur krijgen.

Wat is Berberis aristata?

De gele bloem van de Berberis aristataBerberis aristata is een groenblijvende, zelfbestuivende struik die tot de familie van de Berberidaceae behoort. Dit geslacht omvat ongeveer 450-500 soorten. Hij groeit in de gematigde en subtropische gebieden van Azië, Europa en Amerika en kan wel 3,5 meter hoog worden. De struik houdt van een warm en vochtig klimaat en bloeit in mei. Het is een rechtopstaande, stekelige struik met met een geelbruine houtige schors en groene, leerachtige bladeren. De struik geeft in mei gele bloemen die later uitgroeien tot trossen met sappige, zure bessen. Deze felrode bessen zijn eetbaar en worden vaak als dessert gegeten.

Wat betekent de afkorting HCL?

Berberine is een ammoniumzout uit de groep isoquinoline-alkaloïden. Voor de plant hebben alkaloïden vermoedelijk een beschermende functie tegen insectenvraat. Een hydrochloride (HCL) is een zout dat ontstaat na de neutralisatiereactie van waterstofchloride en een organische, basische amine. In feite moet zo'n hydrochloride dan worden gezien als een ammoniumzout. Hydrochlorides lossen goed op, waardoor een snelle en efficiënte opname in het lichaam mogelijk is.

Berberine heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel

Een interessante eigenschap is dat berberine een gunstige invloed heeft op het in stand houden van een normale bloedsuikerspiegel*. Daar zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Mensen die een schommelende bloedsuikerspiegel hebben, dienen daarom ook eerst met een deskundige te overleggen voordat ze dit supplement overwegen.

Waarom berberine capsules van Sabinsa?

De berberine capsules van ons voedingssupplement worden geproduceerd door Sabinsa. Dit is een producent van Ayurvedische supplementen met een goede reputatie, die kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit berberine supplement bevat wel 300 mg berberine per capsule van hoge kwaliteit. Als u besluit deze capsules te kopen, vind u op onze site misschien nog wel meer producten die voor u interessant zijn.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Struin voor antwoorden eens door onze uitgebreide informatieve collectie blogs!  U kunt tijdens kantooruren tevens contact opnemen met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).