Kaneel: stokoude specerij voor de bloedsuikerspiegel Vrouw ruikt aan versgebakken appeltaart

Wie houdt er niet van een stukje appeltaart met een vleugje kaneel? Of van zelfgebakken speculaas? Kaneel geeft immers een behaaglijk warme smaak aan allerlei gerechten. Kaneel is echter zoveel meer dan een smaakmaker. Het is namelijk een van de vele specerijen met gezondheidsvoordelen voor de mens.

Wat is kaneel?

KaneelstokjesKaneelstokjes

Wie kent ze niet? De opgerolde bruine, harde kaneelstokjes die in de supermarkt liggen? Dit is de meest verkochte kaneel in Nederland, afkomstig van de Cassia cinnamon. We kennen ook nog Ceylon cinnamon, een duurdere variant. Het woord kaneel stamt uit het Latijn van ‘canella’. Dit betekent ‘stokje’. Dit is een verkleinwoord van ‘canna’ of ‘buis’. Kaneel is een verzamelnaam voor een product dat afkomstig is van de bast van vier verwante plantensoorten.

Dit zijn allemaal kleine, groenblijvende bomen: Cinnamomum verum, echte kaneel; C. cassia, Chinese kaneel; C. loureiroi, Vietnamese kaneel; C. burmanni, Indonesische kaneel. De naam kaneel verwijst naar de manier waarop de bast zich tijdens het droogproces oprolt tot een hol stokje. In het Engels heet kaneel ‘cinnamon’. Dit is afgeleid uit het Grieks van ‘kinnamon’, ‘zoet hout’. Oorspronkelijk stamt kaneel uit Ceylon, tegenwoordig bekend als Sri Lanka. Ceylon cinnamon kan dezer dagen ook uit India, Indonesië of Madagascar worden geïmporteerd. Cassia cinnamon komt uit China.

“Deze specerij was honderden jaren lang een spil in de wereldgeschiedenis”

Kaneel is een van de oudste specerijen

Kaneel is stokoud. In 2700 voor onze tijdrekening werd in China al melding van deze specerij gemaakt. Ook op de vroegste Egyptische hiërogliefen, die uit circa 1700 voor Christus stammen, speelt kaneel een rol. En wat dacht u van de bijbel? In Exodus sprak de Heer tot Mozes en beval hem onder meer kaneel te gebruiken om het tabernakel van het verbond van de kinderen Israëls te zalven. Men zegt dat keizer Nero in Rome de complete jaarvoorraad kaneel bij de begrafenis van zijn vrouw in 66 n.C. verbrandde. We kunnen kaneel dus met recht een van de oudste specerijen noemen.

Kaneel kende in de loop der geschiedenis vele toepassingen. De Arabieren gebruikten het als kruid en als ondersteuning voor de spijsvertering. In de Middeleeuwen werd het eveneens voor de maag voorgeschreven. In de Renaissance dacht men zelfs dat het tegen de pest hielp. In de Gouden Eeuw was kaneel de eerste specerij waarnaar men tijdens de meeste ontdekkingsreizen zocht. In 1505 bereikten de Portugezen Ceylon en namen daar de macht over. Ze dwongen de regerende vorsten vervolgens om grote hoeveelheden schors van wilde kaneelbomen als schatting te betalen. De Hollanders veroverden Ceylon van de Portugezen en namen een streng gehandhaafde monopoliepositie in de handel van kaneel in. De Engelsen lieten dit niet op zich zitten en doorbraken het monopolie om het later weer kwijt te raken. En zo was deze specerij honderden jaren lang een spil in de wereldgeschiedenis.

“Kaneel is echter meer dan een verrukkelijk aroma of interessante smaakmaker”

Voedingswaarde van kaneel

AppeltaartAppeltaart

Wie zijn of haar huis wil verkopen, wordt aangeraden om voorafgaand aan een kijkdag een appeltaart met kaneel te bakken. Het delicate aroma schijnt bij te dragen aan de aantrekkingskracht van het huis. Kaneel is echter meer dan een verrukkelijk aroma of interessante smaakmaker. Deze specerij bezit tevens een hoge voedingswaarde. Zo bevat het olieachtige deel van kaneel het bestanddeel cinnamaldehyde. Dit zorgt voor de heerlijke geur en smaak.

Kaneel bevat daarnaast terpenen, eugenol en coumarine en diverse belangrijke mineralen zoals calcium, kalium, zink, ijzer en magnesium. Ook treffen we de vitamines A, C, B2 en B6 in kaneel aan. Kaneel zit boordevol polyfenolen. Dit zijn antioxidanten. Ze binden de strijd aan met vrije radicalen. Kaneel is dus niet alleen geurig en ontzettend lekker, het bevat ook nog allerlei goede stofjes voor ons lijf. Overigens wordt zwangere vrouwen afgeraden om veel kaneel te eten. Dit heeft te maken met de stof coumarine, die in grote hoeveelheden giftig is voor ons lichaam.

Kaneel als supplement voor de bloedsuikerspiegel

Kaneel is dus lekker en gezond. Misschien bent u echter een van de mensen die de smaak niet kan waarderen, maar wel gebruik wil maken van de gezondheidsbevorderende kwaliteiten van deze specerij. Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor capsules met cassia kaneel. Ons puur kaneelextract uit de schors ondersteunt de bloedsuikerspiegel *. 

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

“Heeft u al eens oregano en een flinke snuf kaneel toegevoegd aan uw tomatensaus?”

Basis Griekse tomatensaus met kaneel en oregano

Basis Griekse tomatensaus met kaneel en oreganoBasis Griekse tomatensaus met kaneel en oregano

In de Griekse keuken vormt de combinatie van oregano en kaneel een klassieke basis. De smaken worden in veel hartige gerechten gecombineerd. Heeft u al eens oregano en een flinke snuf kaneel toegevoegd aan uw tomatensaus? Dit geeft een lekkere, warme en zoete kick. Bijgaand een recept voor een basis Griekse tomatensaus.

Ingrediënten:

 • 1 blik tomatenstukjes, door een zeef gedrukt, dus zonder pitjes
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 kaneelstokje
 • 2 takjes verse munt, van de takjes gerist
 • peper en zout
 • olijfolie

Bereiden:

 • Bak de ui rondom glazig in een beetje olijfolie
 • Bak de ui rondom glazig in een beetje olijfolie
 • Voeg het blik tomatenstukjes toe
 • Voeg het kaneelstokje, de blaadjes oregano en munt toe
 • Voeg 1-2 kopjes water toe
 • Breng op middelhoog vuur aan de kook
 • Laat ongeveer een uurtje sudderen
 • Breng op smaak met zout en peper

Lekker met Griekse gehaktballetjes, rijst of gebakken aardappelen.

Vragen of dvies?

Wilt u meer weten over kaneel of andere specerijen die in supplementen zijn verwerkt? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze  medewerkers: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier. Zij staan u graag te woord.