Geef uw botten krachtvoer! Rennende skeletten

Botten lijken het meest dode orgaan van het lichaam. Het tegenovergestelde is waar. Bot is levend weefsel. Elke week recyclen we ongeveer 6% van de onze botmassa en 500 mg calcium (= 2 glazen melk) verlaat het volwassen skelet of wordt erin opgeslagen. In dit blog doorgronden we onze botten. 

"Beenmerg speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak"

Wat is bot?

Botweefsel is drukbestendig en kan grote trekkrachten weerstaan. Bot bestaat uit verschillende lagen. De buitenlaag bestaat uit hard materiaal. Rondom dit bot zit beenvlies. Dit vlies beschermt het harde bot. Verder zorgt het beenvlies ervoor dat pezen zich aan het bot kunnen binden. Onder het harde bot zit sponsachtig bot. Zoals de naam als zegt, is de structuur veel luchtiger dan het harde bot. Midden in het bot zit het beenmerg. Beenmerg speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak.

BotstructuurBotstructuur

"Om de botten sterk te houden, hebben ze krachtvoer nodig"

Hoe worden uw botten sterk?

Calciumrijke voedingCalciumrijke voeding

In het lichaam wordt bot steeds opgebouwd en afgebroken. Bot bestaat uit osteoblasten (voor botaanmaak) en osteoclasten (voor botafbraak). 

Sponsachtig botweefsel wordt elke drie jaar vervangen en het harde botweefsel elke tien jaar. Om de botten sterk te houden, hebben ze krachtvoer nodig. Om uw botaanmaak te ondersteunen, heeft u onder meer calcium (kalk), magnesiumvitamine D3 en vitamine K2 nodig.

"Zout en alcohol verstoren de botaanmaak"

Hoe blijven uw botten stevig?

Als er onvoldoende calcium in het bloed zit, gaat het lichaam kalk uit de botten halen. Dit komt omdat calcium veel functies in het lichaam heeft. 

Welke voedingsmiddelen zijn slecht voor uw botten?

Let op! Zout en alcohol verstoren de botaanmaak. Zout en alcohol zorgen ervoor dat meer calcium het lichaam verlaat. Hierdoor kunnen de botten niet sterker worden. Meer dan 6 gram zout per dag heeft nog andere nadelige effecten. 

“Sterke botten hebben naast calcium ook vitamine D3, K2 en magnesium nodig”

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor uw botten?

Om sterke botten te krijgen en te behouden, is het belangrijk dat u voldoende gebruikmaakt van onderstaande voedingsmiddelen. Ze zijn rijk aan calcium, magnesium, vitamine K2 en vitamine D3:

  • Tenminste 250 g groente, met name groene groente (spinazie, broccoli, boerenkool)
  • Tenminste 200 g fruit
  • Vette vis, zoals zalm, haring, makreel, sardines
  • Noten
SpinazieSpinazie

"Osteoblasten zijn cellen die zorgen voor opbouw van bot"

Hoe geneest een bot als het is gebroken?

Gebroken armGebroken arm

Als uw bot breekt, zal het lichaam er alles aan doen om het bot weer aan elkaar te laten groeien. Bij een breuk in het bot veranderen de stamcellen in osteoblasten. Osteoblasten zijn cellen die zorgen voor opbouw van bot. Deze cellen maken via het bloed een soort botweefsel aan, dat calciumfosfaat aantrekt. Dit bindweefsel is eerst flexibel en wordt steeds harder. Na een aantal maanden is het bot genezen.

Voedingssupplementen voor uw botten

Naast de juiste voeding te kiezen, zouden sommige voedingssupplementen kunnen helpen om uw botten in een goede conditie te houden, zoals Calcium Plus en de gecombineerde formule vitamine D3 en K2.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over hoe u uw botten kunt verzorgen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).