We weten allemaal dat het geen goed idee is om oude medicijnen in de vuilnisbak te gooien of door het toilet te spoelen. Maar hoe zit dat eigenlijk met oude voedingssupplementen? Mogen we die zomaar bij het restafval doen?
- We vernietigen jaarlijks 100 miljoen euro aan medicijnen
- Wat doen we met oude voedingssupplementen?
- ‘Bewust’ weggooien van vitaminesupplementen
We vernietigen jaarlijks 100 miljoen euro aan medicijnen
Iedereen heeft ze in huis: oude medicijnen. Van pijnstillers tot bloeddrukverlagers en plaspillen. In de meeste gevallen is een bepaalde klacht of aandoening echter op een gegeven moment uit de wereld geholpen en hebben we de medicijnen niet meer nodig. En zo liggen ze te verstoffen in een la of onze badkamerkast. Hoewel we in Nederland worden geacht om medicijnafval niet weg te gooien maar naar de apotheek terug te brengen, gooien veel mensen hun oude medicijnen thuis weg of spoelen ze door het toilet.
Zo belanden uiteenlopende giftige stoffen in het grond- en oppervlaktewater. Dat is superjammer, want misschien kunnen veel (dure) medicijnen worden hergebruikt. Uit cijfers van dit jaar is gebleken dat jaarlijks in Nederland 100 miljoen euro aan medicijnen wordt vernietigd. Is dit niet ronduit zonde? Kunnen ze niet gewoon opnieuw worden gebruikt? De meningen hierover lopen uiteen. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is voorstander van een tweede leven voor oude medicijnen. Apothekersorganisatie KNMP vindt hergebruik echter onverantwoord, evenals de minister van Volksgezondheid. Hoe zit dat met voedingssupplementen?
“Stoffen komen in het grond- en oppervlaktewater terecht”
In Nederland is er geen speciaal verzamelpunt voor oude voedingssupplementen. De apotheker zit evenmin op inname hiervan te wachten. Het komt er dus op neer dat we massaal oude voedingssupplementen in de vuilnisbak gooien of door de wc spoelen. Op deze manier komen de stoffen ook in het grond- en oppervlaktewater terecht. Wat dan te doen met voedingssupplementen die over de houdbaarheidsdatum zijn of waar u simpelweg geen behoefte meer aan heeft?
In ons blog over de houdbaarheid van voedingssupplementen vertellen we dat niet alle supplementen hun werkzaamheid verliezen na de houdbaarheidsdatum. Zo kunnen aminozuren meestal nog twee jaar na de vervaldatum worden ingenomen. Kruidensupplementen kunnen wel tot drie of vier jaar langer worden gebruikt. Wat u hierna met de supplementen doet, ligt wettelijk gezien in Nederland in uw eigen handen.
“Als u deze stappen in acht neemt weet u zeker dat u er alles aan heeft gedaan om het milieu zo weinig mogelijk met uw supplementenafval te belasten”
‘Bewust’ weggooien van vitaminesupplementen
Hoewel het in Nederland dus ontbreekt aan wetgeving omtrent het weggooien van vitaminesupplementen kunt u er wel zelf voor kiezen om deze ‘bewust’ weg te gooien. Bijgaand enkele tips:
Stap 1. Verwijder de verpakking van de betreffende vitamines en gooi deze in de daarvoor bestemde containers voor gescheiden afval weg.
Stap 2. Vul een kopje voor de helft met lauwwarm water.
Stap 3. Voeg de oude vitamines toe aan het water en los ze op. Dit kan in tijd per vitamine variëren.
Stap 4. Neem een (plastic) tas en vul deze met koffiedrab of kattengrit. Voeg het opgeloste vitaminemengsel toe. Op deze manier worden de vitamines niet meer door kinderen of (huis)dieren verorberd.
Stap 5. Sluit de zak goed en plaats hem in een grote vuilniszak, die u vervolgens bij het restafval kunt weggooien.
Natuurlijk zijn er ook voedingssupplementen die niet in water oplossen. In dat geval geldt eigenlijk hetzelfde als voor de vitamines, behalve dat u ze nu in hun geheel met kattenbakvulling of koffiedrab in een stevige zak doet en deze goed afsluit voor u ‘m bij het afval kiept. Als u deze stappen in acht neemt bij het weggooien van oude of ongebruikte voedingssupplementen, weet u zeker dat u er alles aan heeft gedaan om het milieu zo weinig mogelijk met uw supplementenafval te belasten.
Bovendien voorkomt u op deze manier dat kinderen in contact met oude capsules of pillen komen en kunnen huisdieren er niet meer bij. En wat doet u met de zakjes? De zakjes van vitaminesperpost.nl hebben folie aan de binnenkant. Dit betekent dat ze met het restafval kunnen worden weggegooid.
Vragen of advies?
Wilt u meer wilt weten over het bewust weggooien van voedingssupplementen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. U kunt contact opnemen via ons contactformulier of tijdens kantooruren bellen via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).