Hoe en hoelang kan ik voedingssupplementen het best bewaren? Koelkast met reminders

Voedingssupplementen zijn ín! Voor u het weet, heeft u er dan ook meer dan één in de kast staan. Het begint vaak met een dagelijkse multivitamine die u allengs aanvult met bijvoorbeeld aminozuren en/of kruidenpreparaten. Hoe kunt u al die verschillende verpakkingen het best bewaren?

Zwart zakje met witte capsules

Bij vitaminesperpost.nl verpakken wij onze vitamines, mineralen en fruitpoeders in speciale zakjes die de houdbaarheid ondersteunen. Bovendien staat op elk zakje de uiterste houdbaarheidsdatum vermeld. Hiermee wordt de aanwezigheid en de werkzaamheid van de stoffen in de verpakking voor een bepaalde tijd gegarandeerd. Dit houdt wel in dat u de producten goed moet bewaren.

"De koelkast is niet altijd de aangewezen plek om supplementen te bewaren"

Voedingssupplementen bewaren: meestal droog en donker

Op de meeste verpakkingen van voedingssupplementen zult u de aanwijzing ‘goed afgesloten, droog, koel, donker en buiten bereik van kinderen’ aantreffen. Het is dus niet handig om ze in een vochtige badkamer te bewaren. En ondanks de woorden ‘koel en donker’ is de koelkast voor veel producten evenmin de aangewezen plek om supplementen te bewaren. Elke keer als u het zakje uit koelkast opent, komt er namelijk warme lucht in het zakje. Bij het terugplaatsen in de koelkast slaat uit de warme lucht condensatie neer in het zakje. Dit bevordert het vochtig worden van tabletten en capsules en is dus geen aanrader.

"Probiotica zijn extra kwetsbaar"

Niet elk supplement vergt dezelfde bewaring

Producten als aminozuren en kruidensupplementen kunt u dus beter buiten de koelkast neerzetten. Probiotica bevatten echter levende organismes. Ze zijn hierdoor extra kwetsbaar. Meestal kunt u ze derhalve het beste juist wél in de koelkast bewaren. Na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum kunt u ze beter niet meer gebruiken. Visolie, andere oliën en voedingsstoffen opgelost in vloeistoffen zijn erg delicaat. Vaak moeten ze gekoeld of in ieder geval op een koele en donkere plaats worden bewaard.

“Het is in de Europese Unie niet verplicht om een vervaldatum op een product te vermelden”

Hoe zit het nou met die houdbaarheidsdatum van voedingssupplementen?

Visolie softgels in een bakjeHet is in de Europese Unie niet verplicht om een vervaldatum op een product te vermelden. De meeste fabrikanten, ook vitaminesperpost.nl, doen het wel, maar wij geven u eveneens enkele tips die u op weg helpen. Per product kunt u een onderscheid maken wat betreft de houdbaarheidsdatum. Aminozuren bijvoorbeeld verliezen enorm langzaam hun werkzaamheid. Hierdoor kunnen ze gerust nog één of twee jaar na de houdbaarheidsdatum worden ingenomen. Enzymen kunnen tot één jaar na de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. De houdbaarheid van kruidenpreparaten is nog langer. Kruidensupplementen zijn gemaakt op basis van gedroogde planten. Hierdoor kunnen de kruiden, mits goed bewaard, wel drie tot vier jaar worden gebruikt. Hierna neemt de kwaliteit af en verliezen ze hun werkzaamheid. Visolie en andere oliën kunt u tot enkele maanden na de houdbaarheidsdatum gebruiken maar daarna niet meer. Vitamines, mineralen en antioxidanten werken tot aan de houdbaarheidsdatum optimaal. Daarna neemt de kwaliteit snel af. Het is belangrijk dat u altijd goed op het uiterlijk van uw supplementen let. Als de geur of kleur is veranderd, kunt u ze beter niet meer gebruiken.

Bronnen:
Supplementencenter.be
Optimalegezondheid.com

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over het bewaren en/of de houdbaarheid van onze producten? Of wenst u bijvoorbeeld uitleg over onze etiketten? We zijn dagelijks tijdens kantooruren te bereiken op +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.