Cat’s claw of Uncaria tomentosa: goed voor het afweersysteem Cat's claw

De bast van de Cat’s claw, kattenklauw of Uncaria tomentosa wordt al eeuwenlang door inheemse volkeren uit het Amazonegebied ingezet voor allerlei toepassingen ten behoeve van de gezondheid.  Men gaat ervan uit dat de soort Uncaria tomentosa oorspronkelijk in Peru en Colombia groeide. De plant werd in de vroegste beschrijvingen Nauclea aculeata HBK genoemd en kreeg pas in 1830 de officiële wetenschappelijke naam Uncaria tomentosa L.

2 Cat’s claw-supplementen: wat is het verschil?

Vitaminesperpost.nl verkoopt twee Cat’s claw-supplementen. Beide zijn van goede kwaliteit, maar er is uiteraard wel een verschil.

  1. Cat’s claw is het meest pure en onbewerkte product. Het bestaat uit poeder van de binnenbast van deze plant en er is niets anders aan toegevoegd dan een beetje magnesiumstearaat om het klonteren van dit boombastpoeder tegen te gaan. Dit supplement komt het dichtst in de buurt van de onbewerkte bast zoals die al eeuwen wordt gebruikt door de natuurvolkeren in het Amazonegebied.
  2. Cat’s Claw Premium is geëxtraheerd. Dit maakt het supplement geconcentreerder dan de ‘gewone’ Cat’s claw. Het is bovendien gestandaardiseerd op minimaal 3% oxindol alkaloïden. Daarnaast is er de niet-zure variant van vitamine C Ester-C® aan toegevoegd omdat vitamine C de kwaliteiten van de Cat’s claw Premium uitstekend ondersteunt. Ook vitamine C is goed voor het afweersysteem. En vitamine C speelt bovendien een rol bij de aanmaak/opbouw van kraakbeen.

"Tropische bossen zijn een belangrijke bron voor biodiversiteit. Deze tropische bossen vertegenwoordigen ongeveer een derde van alle flora op onze planeet."

De Uncaria tomentosa is in de jaren zeventig uitvoerig onderzocht

Cats Claw-schorsDe bast van de Cat’s claw, kattenklauw of Uncaria tomentosa wordt al eeuwenlang door inheemse volkeren uit het Amazonegebied ingezet voor allerlei toepassingen ten behoeve van de gezondheid. Pas in de jaren zeventig begon de Oostenrijker Klaus Keplinger met uitgebreide onderzoeken naar de inhoudsstoffen van de plant. Dat heeft hij wel tien jaar lang gedaan en dat heeft geresulteerd in een flinke collectie onderzoeksresultaten. Er bestaat consensus over de kwaliteiten van de plant. Cat's claw is goed voor het immuunsysteem * en draagt bij aan het behoud van soepele gewrichten *.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

In tropische oerbossen ligt nog een onontgonnen plantenwereld open

Tropisch regenwoudTropische bossen zijn een belangrijke bron voor biodiversiteit. Deze tropische bossen vertegenwoordigen ongeveer eenderde van alle flora op onze planeet. In tegenstelling tot de oorspronkelijke bewoners hebben vooral Amerika, Japan en een aantal Europese landen geprofiteerd van de handel in natuurlijke producten die voortkomen uit deze natuurlijke, tropische oerbossen. We vinden in deze tropische bossen ongeveer de helft van de ongeveer 500.000 soorten planten die er naar schatting zijn op de wereld. Minder dan 1% is onderzocht op inhoudsstoffen die mogelijk goed zijn voor de mensheid. Er ligt wat dat betreft nog een vrijwel geheel onontgonnen plantenwereld voor ons open.

"De belangrijkste stoffen die binnen Cat’s claw zijn geïdentificeerd, zijn ‘oxindol alkaloïden’"

Er zijn wel 164 gedocumenteerde onderzoeken naar Cat’s claw gepubliceerd

Klimplant Cats ClawWe vinden deze klimplant in de Zuid-Amerikaanse tropische bossen van het Amazonegebied: Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Guyana, Frans Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Cat’s claw komt voor in humusrijke bodems en in natte gebieden zoals kwelders en aan oevers. Informatie op internet leert dat deze plant al minstens 45 jaar wetenschappelijk wordt bestudeerd en er zijn minstens 164 gedocumenteerde onderzoeken gepubliceerd. De belangrijkste stoffen die ze binnen Cat’s claw hebben geïdentificeerd zijn ‘oxindol alkaloïden’. Dit zijn werkzame stoffen die met name in het plantenrijk voorkomen. Daarnaast bevat Cat’s claw ook triterpenische heterosiden (een zure triterpenen verbinding van quinovic-zuur), polyfenolen (vooral tannines).

Is Cat’s claw zonder toa’s (tetracyclische oxindol alkaloïden) beter dan met?

Op internet is veel informatie te vinden over de stelling dat Cat’s claw extract zónder tetracyclische oxindol alkaloïden (toa’s) beter zou zijn dan Cat’s claw die deze inhoudsstof wel bevat. Inheemse volkeren gebruiken de onbewerkte bast al eeuwen lang. Er zijn geen sluitende bewijzen dat de bewerkte toavrije variant van één producent, die hierop een duur patent heeft afgesloten, beter is dan natuurlijke extracten op basis van de Cat’s Claw bast.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.