Duivelsklauw voor het behoud van soepele gewrichten Duivelsklauwbloemen

‘Wat van ver komt, is lekker’, wordt vaak gezegd. Wat van ver komt, kan echter ook nog eens ondersteunend zijn voor onze gezondheid. Zo wordt de plant duivelsklauw helemaal uit Namibië, Botswana en Zuid-Afrika gehaald, maar dan heeft u wel wat! Duivelsklauw staat namelijk bekend omdat-ie helpt bij het behouden van soepele gewrichten. Ideaal voor fanatieke sporters.

Duivelsklauw brengt de duivel in dieren naar boven

De paarse bloemetjes van de DuivelsklauwDe paarse bloemetjes van de Duivelsklauw

Zoals gezegd, wordt duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) vooral gevonden in de woestijngebieden van noordelijk Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. De regionale benamingen zijn dan ook ‘bitterwortel van Namibië’ of ‘de wortel van Windhoek’. De prachtige bloemen van de duivelsklauw hebben een rode tot paarse kleur en een trompetachtige vorm. Als de bloei ten einde is, komt er helaas ook een einde aan dit fraaie uiterlijk. Dan ontstaan snel verhoutende vruchten met weerhaken. 

Deze weerhaken grijpen als een ‘duivelsklauw’ alles wat maar in hun buurt komt, bijvoorbeeld bij de in deze regio veelvuldig grazende schapen en geiten. De weerhaken kunnen ook tussen de hoeven van de dieren komen, zodat deze als ‘duivels’ in het rond springen om de pijnlijke stekels kwijt te raken. Gelukkig dienen de gemene weerhaken zich slechts twee maanden per jaar aan.

“Duivelsklauw staat ook wel bekend onder de Engelse naam ‘devil’s claw of de Spaanse benaming ‘garra del diablo”

Duivelsklauw staat ook bekend als ‘devil’s claw’

Zoals alle planten heeft ook duivelsklauw een botanische naam meegekregen. Dit is belangrijk omdat op deze manier wereldwijd consensus bestaat over welke plant bij welke naam hoort. De Latijnse benaming Harpagophytum procumbens zou van het Grieks woord ‘harpagos’ of ‘harpa’ stammen, wat ‘weerhaak’ betekent. ‘Phytum’ komt van ‘phyton’, het Griekse woord voor ‘plant’. ‘Procumbens’ betekent ‘neerliggend’ of ‘vooroverbuigend’. Dit verwijst naar de groeimethode van duivelsklauw: de plant kruipt namelijk letterlijk over de grond. Niet zo vreemd dus dat schapen en geiten hier bijzonder veel last van kunnen ondervinden in hun hoeven. Duivelsklauw staat ook wel bekend onder de Engelse naam ‘devil’s claw' of de Spaanse benaming ‘garra del diablo’.

“Toen Duitsland Namibië in de twintigste eeuw koloniseerde, kwamen de kolonisten in aanraking met duivelsklauw”

Duivelsklauw wordt al 250 jaar door Bosjesmannen gebruikt

De Bosjesmannen in Namibië gebruiken duivelsklauw al 250 jaar voor diverse toepassingen. Juist het feit dat de plant een slechte reputatie met betrekking tot hun dieren had, schijnt voor de plaatselijke medicijnmannen aanleiding te zijn geweest om duivelsklauw eens nader te bekijken. Dit heeft te maken met het gegeven dat deze medicijnmannen in een denkwijze zijn onderwezen, die stelt dat goed en kwaad vaak in hetzelfde verenigd zijn. Toen Duitsland Namibië in de twintigste eeuw koloniseerde, kwamen de kolonisten pas in aanraking met duivelsklauw.

Bosjesmannen gebruiken ook duivelsklauwBosjesmannen gebruiken ook duivelsklauw

Al snel ontdekten ook Duitse wetenschappers de plant en onderwierpen deze aan allerlei onderzoeken. Vanaf 1953 is duivelsklauw in Duitsland dan ook in de kruidenkunde bekend als alternatief middel ter ondersteuning van de gewrichten. Sinds de plant bekendheid in het Westen verwierf, wordt duivelsklauw dusdanig veel in Afrika geplukt, dat-ie nog maar zelden in het wild wordt aangetroffen maar inmiddels als gekweekte variant vele families in Namibië van inkomsten voorziet.

“De knollen en wortels bevatten diverse bitterstoffen en harpagosiden”

Wat zit er in duivelsklauw?

Voor de gezondheidsbevorderende kenmerken van duivelsklauw moeten we ondergronds kijken, bij de knollen en wortels. Traditioneel worden wortels en knollen in schijfjes gesneden en in de zon gedroogd. Vervolgens wordt er een aftreksel van gemaakt, waarin we de fijne stoffen die de plant bevat terugvinden. De knollen en wortels bevatten diverse bitterstoffen en harpagosiden. Daarnaast treffen we verschillende flavonoïden aan, zoals bijvoorbeeld luteoline, kaemferol en fisetine. Qua mineralen zijn de wortels en knollen rijk aan calcium, kobalt, chroom, zink, tin, silicium, mangaan, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en selenium. Verder zitten er diverse koffiezuren, etherische olie en aminozuren in. Hoezo een plant met inhoud?

“Duivelsklauw gaat goed samen met Boswellia serrata en groenlipmossel”

Voedingssupplementen met duivelsklauw

de wortels van de duivelsklauwde wortels van de duivelsklauw

Dezer dagen hoeft niemand in het Westen meer zelf in de weer met de knollen en wortels van duivelsklauw. Het extract van de plant is immers heel handig in diverse voedingssupplementen verwerkt. Zo kunt u bij ons terecht voor duivelsklauwextract. Onze capsules zijn hooggedoseerd op 6:1 en volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Bovendien zijn ze geschikt voor vegetariërs. Ons duivelsklauwextract helpt de spijsvertering* en ondersteunt het behoud van soepele gewrichten*.

Daarnaast hebben wij een combinatieproduct: groenlipmosselextract met Boswellia serrata en duivelsklauw. Boswellia en duivelsklauw zijn beide goed voor het behoud van soepele gewrichten*. Deze formule bevat tevens 100% origineel groenlipmosselpoeder uit Nieuw-Zeeland en BioPerine voor een betere opname.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over duivelsklauw of andere supplementen ter ondersteuning van de gewrichten of de spijsvertering? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).