Veranderingen op Europees niveau voor supplementen met rode gist rijst Veranderingen op Europees niveau voor supplementen met rode gist rijst

Rode rijst is in Europa al jaren een populair voedingssupplement en wordt door veel mensen in binnen- en buitenland naar alle tevredenheid gebruikt om op een natuurlijke manier een verantwoord cholesterolgehalte in het bloed te behouden. Ook vitaminesperpost.nl kan rekenen op veel trouwe klanten die gebruik maken van voedingssupplementen op basis van rode (gist) rijst.

 

Onze rode rijst extract en rode gistrijst met Q10 supplemementen zijn al jaren onveranderd populair. Rode gist rijst is een uniek, natuurlijk product dat al eeuwen binnen de Aziatische cultuur wordt gebruikt. De rijst is rood omdat ze is gefermenteerd met behulp van de rode gistsoort ‘Monascus purpureus’. De bioactieve stof in rode (gist) rijst supplementen is monacoline K.

 

De EFSA doet een aanbeveling voor het gebruik van monacoline K

De EFSA is de Europese voedselwaakhond, die zich bezighoudt met de veiligheidheid van voedsel, maar ook van voedingssupplementen. Bij de aanbevelingen die zij doen, baseren zij zich op de resultaten die voortkomen uit wetenschappelijke onderzoeken die worden gedaan naar inhoudsstoffen. Over monacoline K meldt de EFSA het volgende:

 

“Art. 13(1) Monacoline K uit rode gist rijst draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

 

De (gezondheids)claim mag alleen worden gebruikt voor voedsel dat zorgt voor een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K uit rode gist rijst. Om de claim te dragen, moet de consument worden geïnformeerd dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 10 mg monacoline K uit gefermenteerde bereidingen van rode gistrijst.”

 

Met andere woorden: 10 mg monacoline K uit rode gist rijst draagt bij aan de gezondheidsvoordelen van deze supplementen. 1 capsule bevat 5 mg monacoline K, dus met 2 capsules wordt het gezondheidsvoordeel al bereikt.

 

Langzaam wordt de officiële aanbeveling 180 graden omgedraaid

Rode rijst met witte lepelInmiddels lijken de meningen met betrekking tot dit onderwerp te veranderen. Van de beroepsvereniging NPN (NPN is de branchevereniging van o.m. distributeurs van voedingssupplementen, waaronder ook vitaminesperpost.nl valt) hebben we vernomen dat het nieuwste voorstel van de Europese Commissie als volgt is:

 

“…toegestaan worden producten tot 3 mg monacoline K uit rode gist rijst per dagelijkse aanbevolen dosering”.

 

Hoewel deze aanbeveling bijna haaks staat op de aanbeveling die de EFSA eerder deed op grond van de resultaten van wetenschappelijke onderzoeken, is de verwachting dat er een grote kans bestaat dat rode gist rijst supplementen in de nabije toekomst niet meer kunnen worden verkocht met een inhoud die hoger is dan 3 mg. monacoline K per capsule.

 

Zolang er nog geen officiële verandering is aangekondigd van de aanbeveling, verkopen wij nog gewoon capsules met 5 mg monacoline K en houden wij ons aan de aanbeveling zoals de EFSA die de afgelopen jaren heeft gehanteerd.